Çfarë është leptina?Roli i saj ne urinë për ushqim?

Çfarë është leptina?Roli i saj ne urinë për ushqim?
24 Feb 2024

Leptina është një hormon që lëshon trupi juaj që e ndihmon atë të mbajë peshën tuaj normale për një kohë të gjatë. Niveli i leptinës në gjakun tuaj lidhet drejtpërdrejt me sasinë e yndyrës në trup. Rezistenca ndaj leptinës ju bën të ndiheni të uritur dhe të hani më shumë edhe pse trupi juaj ka rezerva të mjaftueshme yndyre.

Çfarë është leptina?

Leptina është një hormon që lëshon indi juaj dhjamor (dhjami i trupit) që ndihmon trupin tuaj të mbajë peshën tuaj normale për një kohë të gjatë. Ai e bën këtë duke rregulluar urinë duke ofruar ndjesinë e ngopjes.

Shkencëtarët zbuluan leptinën në vitin 1994.

Cili është funksioni i leptinës?

Funksioni kryesor i Leptinës është të ndihmojë në rregullimin e ekuilibrit afatgjatë midis marrjes së ushqimit të trupit tuaj dhe përdorimit (shpenzimit) të energjisë. Leptina ndihmon në frenimin (parandalimin) e urisë dhe rregullimin e ekuilibrit të energjisë në mënyrë që trupi juaj të mos shkaktojë një përgjigje urie kur nuk ka nevojë për energji (kalori).

Leptina vepron kryesisht në trungun e trurit dhe hipotalamusin për të rregulluar urinë dhe ekuilibrin e energjisë, megjithëse ju keni receptorë leptinë në zona të tjera të trupit tuaj.

Leptina vepron për të ndryshuar marrjen e ushqimit duke kontrolluar shpenzimet e energjisë për një periudhë më të gjatë kohore për të ndihmuar në ruajtjen e peshës suaj normale.

Si kontrollohen nivelet e leptinës?

Indi juaj dhjamor (dhjami i trupit) prodhon dhe çliron leptinën.

Sasia e leptinës në gjakun tuaj është drejtpërdrejt proporcionale me sasinë e indit dhjamor që ka trupi juaj. Me fjalë të tjera, sa më pak yndyrë trupore, aq më pak leptinë keni dhe sa më shumë yndyrë trupore, aq më shumë leptinë keni.

Cilat janë nivelet normale të leptinës?

Në përgjithësi, nivelet normale të niveleve të leptinës përfshijnë:

 

Femra: 0,5 – 15,2 nanogram për mililitër (ng/mL).

Meshkuj: 0,5 – 12,5 ng/mL.

Çfarë ndodh kur nivelet e leptinës janë shumë të larta?

Meqenëse sasia e leptinës në gjakun tuaj është drejtpërdrejt proporcionale me sasinë e indit dhjamor (dhjamin e trupit), obeziteti rezulton në nivele të larta të leptinës (hiperleptinemia). Kjo mund të shkaktojë mungesë ndjeshmërie ndaj leptinës, një gjendje e njohur si rezistencë ndaj leptinës.

 

Kushtet e tjera të lidhura me hiperleptineminë përfshijnë:

 

  • Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike.
  • Sindroma Rabson-Mendenhall.
  • Çrregullime neurodegjenerative.
  • Varësia nga ushqimi.

Çfarë është rezistenca ndaj leptinës?

Nëse keni rezistencë ndaj leptinës, truri juaj nuk i përgjigjet normalisht leptinës. Meqenëse stimulohet vazhdimisht nga leptina, nuk e keni ndjesinë e të ngopurit. Kjo ju bën të hani më shumë edhe pse trupi juaj ka rezerva të mjaftueshme yndyre.

Mungesa e dukshme e leptinës në rezistencën ndaj leptinës gjithashtu bën që trupi juaj të hyjë në modalitetin e urisë. Në përpjekje për të kursyer energji, truri juaj ul nivelet e energjisë dhe ju bën të përdorni më pak kalori në pushim.

 

Kështu, rezistenca ndaj leptinës kontribuon më tej në obezitet dhe shkakton shtim shtesë në peshë në formën e ruajtjes së yndyrës për shkak të stimulimit të urisë dhe uljes së metabolizmit.

Cilat janë simptomat e rezistencës ndaj leptinës?

Rezistenca e leptinës rezulton në një ulje të aftësisë së leptinës për të shtypur oreksin ose për të rritur përdorimin e energjisë së trupit tuaj. Për shkak të kësaj, simptomat kryesore të rezistencës ndaj leptinës janë vazhdimisht ndjesia e urisë dhe rritja e marrjes së ushqimit, pavarësisht se keni adekuate ose sasi të tepërt të yndyrës në trup.

Çfarë ndodh kur nivelet e leptinës janë shumë të ulëta?

Është shumë e rrallë të kesh nivele më të ulëta të leptinës (hipoleptinemia). Gjendja kryesore e lidhur me nivelet e ulëta të leptinës quhet mangësi kongjenitale e leptinës, e cila është një gjendje gjenetike me të cilën keni lindur dhe që pengon indin tuaj dhjamor të prodhojë leptinë.

Pa leptinën, trupi juaj mendon se nuk ka yndyrë trupore, e cila më pas sinjalizon urinë intensive, të pakontrolluar dhe konsumimin e ushqimit. Për shkak të kësaj, mungesa kongjenitale e leptinës rezulton në obezitet të klasës III tek fëmijët dhe pubertet të vonuar. Ajo shoqërohet gjithashtu me kushtet e mëposhtme:

  • Infeksione të shpeshta bakteriale.
  • Hiperinsulinemia (prodhimi i tepërt i insulinës).
  • Sëmundja e mëlçisë yndyrore.
  • Dislipidemia (një çekuilibër i lipideve, duke përfshirë kolesterolin dhe trigliceridet).
  • Hipogonadizmi hipogonadotropik (nivele të ulëta të hormoneve seksuale).

Leave a comment

X