Studiuesit tregojnë se përvojat e reja të përditshme mund të përmirësojnë lidhjet në tru dhe të na lënë të ndjehemi më të fortë dhe më të lumtur. Studimi ka gjetur një lidhje midis përvojave të reja dhe të ndryshme dhe se sa ne ndjehemi të lumtur. Njerëzit që kishin më shumë larmi në rutinën e tyre të përditshme raportuan të ndjeheshin më të lumtur. Ata gjithashtu kishin një lidhje më të fortë midis zonave të trurit të quajtur hipokampus dhe striatum. Studiuesit pranuan gjithashtu se mund të jetë e vështirë të kërkojmë përvoja të reja ndërsa ne jemi në bllokim për shkak të pandemisë COVID-19. Megjithatë, ata shprehen se mund të jetë e mundur të arrihen të njëjtat përfitime në ato mënyra që janë në përputhje me distancën fizike.
Një studim i ri i botuar më 18 maj në revistën Nature Neuroscience ka zbuluar një lidhje midis mjedisit tonë fizik dhe sa të lumtur ndihemi. Studimi sugjeron që përjetimi i përvojave të reja dhe të ndryshme në përditshmërinë tonë është i lidhur me emocione pozitive. Ndihemi më të lumtur kur kemi shumëllojshmëri në rutinën tonë të përditshme dhe, nga ana tjetër, kemi më shumë të ngjarë të kërkojmë përvoja të reja kur jemi me një humor më pozitiv,” tha ai. Sidoqoftë, autorët e pranojnë se është e vështirë të vësh në veprim këtë informacion gjatë pandemisë COVID-19, kur njerëzit duhet të qëndrojnë në shtëpi shumicën e kohës.

Now more than ever more people are staying home - The Beat 92.5

Hulumtimet sugjerojnë që përvojat e reja dhe të ndryshme mund të çojnë në lumturi më të madhe. Sidoqoftë, gjatë një pandemie, kur ne po praktikojmë distanca fizike dhe mbetemi në shtëpi shumë kohë, mund të jetë e vështirë të lëvizësh dhe të kërkosh përvoja të reja. Por, ekspertët thonë se mund të ketë mënyra të tjera për të arritur të njëjtat përfitime të përvojave unike dhe të larmishme. Ata sugjerojnë që të bëjmë gjëra të reja, është njësoj sikur të dalësh jashtë dhe të shkosh në një vend të ri dhe të mbetesh në shtëpi dhe të provosh diçka që nuk e keni bërë kurrë më parë. Thyerja nga rutina juaj e zakonshme, qoftë ajo që përfshin një ndryshim fizik të vendndodhjes apo një mendor, mund të krijojë një risi dhe të përmirësojë qarkullimin e trurit që lidh përvojat e reja me ndjenjat e lumturisë.

How to stay healthy while staying home

2020 © Copyright - FitHelath.al - design by eraldm.com

Tel/Mob:    00355 42222572 / 0674137773