Nutrigjenetika

Nutrigjenetika
14 Dec 2023

Çfarë është nutrigjenetika?
Koncepti i mjekësisë “të personalizuar” është shtrirë në fushën e të ushqyerit.
Nutrigjenetika studion mënyrën në të cilën secili prej nesh reagon ndaj molekulave të pranishme në ushqime.
Ka mbi 30,000 gjene në ADN-në tonë dhe ato janë si “udhëzime për përdorim” për organizmin tonë. Për secilin prej nesh këto udhëzime janë unike dhe të papërsëritshme pasi profili gjenetik është ekskluziv dhe karakteristik për secilin (nuk ka dy profile identike të ADN-së në botë, përveç binjakëve monozigotikë).
Nutrigjenetika bazohet në idenë se dallimet gjenetike individuale mund të ndikojnë në përthithjen, metabolizimin dhe përdorimin e lëndëve ushqyese. Për shembull, disa variante gjenetike mund t’i bëjnë njerëzit më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të caktuara si obeziteti ose diabeti i tipit 2, nëse ata nuk hanë një dietë adekuate. Një shembull tjetër mund të jetë një person me lëkurë të çelur (faktori gjenetik) i cili do të digjet nga dielli (mjedisi) vetëm nëse ekspozohet pa kujdesin e nevojshëm.
Nutrigjenetika kërkon të përdorë këtë informacion për të zhvilluar dieta të personalizuara bazuar në karakteristikat gjenetike individuale për të parandaluar sëmundjet dhe për të përmirësuar shëndetin. Në fakt, aspekti i mjedisit që ndikon më shumë tek ne dhe mbi të cilin ne mund të ushtrojmë më shumë kontroll është ajo që ne futim në organizmin tonë nëpërmjet ushqimit.
ADN-ja e çdo individi kushtëzon reagimin e trupit ndaj ushqimeve të ndryshme dhe rrjedhimisht efektin në shëndet. Në prani të një defekti gjenetik, ushqimet dhe lëndët ushqyese të futura në dietën e përditshme mund të mos asimilohen siç duhet.
Prandaj, nutrigjenetika është një shkencë e gjeneratës së fundit që fokusohet në individin dhe karakteristikat e tij gjenetike që i lidhin me dietën e tij, metabolizmin e tij, predispozitat e tij dhe mjedisin në të cilin ai jeton.
Në mënyrë të veçantë, ai merret me identifikimin e atyre variacioneve të vogla gjenetike që mund të përkthehen në përgjigje “të gabuara” të trupit pas futjes së ushqimeve ose substancave të caktuara.
Për çfarë shërben nutrigjenetika?
Qëllimi i testeve nutrigjenetike nuk është kurimi, por parandalimi.

Në fakt, marrja e informacionit mbi ndjeshmërinë e trupit ndaj kushteve të shumta patologjike nuk tregon nëse dhe kur sëmundja do të shfaqet, por do të lejojë veprimin parandalues.
Vetëm duke studiuar strukturën tonë gjenetike mund të kuptojmë plotësisht se cilat ushqime janë më të përshtatshme për trupin tonë dhe të përmirësojmë gjendjen tonë shëndetësore.
Mjedisi rrethues, abstenimi ose marrja e disa substancave të futura çdo ditë me dietën (si lëndë ushqyese, suplemente ushqimore, barna etj.) në fakt mund të ndërhyjë në predispozicion për disa patologji, duke parandaluar shfaqjen e tyre, trajtimin e tyre ose thjesht mbajtjen ne me shëndet të mirë.
Objektivi përfundimtar i nutrigjenetikës është pra të krijojë një ndërhyrje dietike të synuar për çdo individ që mund të rivendosë shëndetin ose të parandalojë shfaqjen e patologjive duke filluar nga gjenotipi individual.
Duke ditur më mirë efektin që kanë lëndët ushqyese në strukturën tonë të veçantë gjenetike, ne në fakt mund të ushtrojmë kontroll efektiv mbi cilësinë dhe pritshmëritë e jetës sonë.
Dallimi midis nutrigjenetikës dhe nutrigjenomikës
Nutrigjenetika dhe nutrigjenomika janë dy anët e së njëjtës medalje dhe përfaqësojnë kufijtë më magjepsës të shkencës moderne të ushqimit.
Nutrigjenetika studion se si trashëgimia jonë gjenetike ndikon në mënyrën se si trupi reagon ndaj ushqimit.
Nutrigjenomika, nga ana tjetër, studion se si ushqimi mund të ndikojë në ADN, shprehjen e proteinave dhe metabolizmin.
Disa ushqime, nëse konsumohen rregullisht, çojnë në ndryshime në ADN dhe për këtë arsye mund të përmirësojnë ose përkeqësojnë funksionalitetin e organizmit tone.
Për shembull, disa fruta të kuqe/blu si manaferrat dhe domatet përmbajnë anthocyanine, d.m.th. molekula që ndërveprojnë me ADN-në dhe çojnë në uljen e niveleve të kolesterolit në gjak.
Dëshira e përbashkët mes këtyre dy disiplinave është përmirësimi i gjendjes shëndetësore të secilit, por duke respektuar veçantinë e secilit individ, duke kombinuar parandalimin e synuar me një terapi në përputhje me karakteristikat personale.

Në fakt mjekësia po ecën gjithnjë e më shumë në drejtimin e personalizimit, e vetëdijshme për faktin se secili prej nesh përfiton nga kujdesi, trajtimet dhe praktikat e personalizuara.
Dhe nëse flasim për personalizimin, nuk mund të anashkalohet ushqimi, një nga faktorët më të fuqishëm mjedisorë të aftë për të rregulluar gjendjen tonë shëndetësore. Në fakt është vërtetuar mirë se ndërveprimi i asaj që hamë me gjenet tona ndikon në mirëqenien.
Pse të bëni një test nutrigjenetik?
Me teste nutrigjenetike:
• është e mundur të parandalohet fillimi i patologjive kardiovaskulare, të rivendoset shëndeti dhe aftësia fizike dhe të zbulohen kushtet metabolike;
• është e mundur të identifikohen shkaqet e reaksioneve negative të trupit (si alergjitë, intolerancat dhe ndjeshmëritë) pas futjes së ushqimeve ose substancave të caktuara;
• është e mundur të maksimizohet trajnimi i atletëve, si konkurrues ashtu edhe amatorë, sepse u lejojnë atyre të rrisin nivelin e performancës dhe të zvogëlojnë dëmtimet.
Për kë rekomandohet testi nutrigjenetik?
• Tek ata që paraqesin simptoma tipike të ndjeshmërisë kryesore, intolerancës dhe alergjive ushqimore.
• Për pacientët me simptoma që nuk shpjegohen ndryshe, por që i atribuohen intolerancës ose ndjeshmërisë.
• Për ata që duan të dinë predispozicion ndaj rrezikut kardiovaskular.
• Për ata që duan të dinë potencialin e tyre antioksidues dhe detoksifikues për të luftuar, për shembull, plakjen e parakohshme.
• Për ata që duan të dinë predispozitën e tyre për të zhvilluar inflamacion të shpeshtë.
• Për ata që praktikojnë sporte në nivel konkurrues dhe amator për të përmirësuar performancën dhe për të parandaluar dëmtimet.
• Për ata që duan të humbin peshë ose të qëndrojnë në formë.
Nutrigjenetika dhe ushqimi i personalizuar
Rezultatet që mund të arrihen me testet nutrigjenetike i lejojnë specialistit referues të krijojë dieta të personalizuara dhe të sugjerojë stile jetese të përshtatshme për të parandaluar zhvillimin e patologjive të ndryshme, intolerancës ushqimore dhe ndjeshmërisë ndaj lëndimeve të zbuluara ndoshta nga testi.
Në fakt, nutrigjenetika është një mjet shtesë për përmirësimin e cilësisë së jetës dhe korrigjimin e të gjitha aspekteve që lidhen me të ushqyerit.
A janë invazive testet nutrigjenetike?
Nga pikëpamja teknike, testet nutrigjenetike janë teste jo invazive.
Ekzekutimi i tyre është plotësisht i sigurt dhe pa dhimbje pasi kërkon mbledhjen e mostrës së pështymës nga mukoza bukale duke përdorur një shtupë të veçantë.

Leave a comment

X