Radikalet e lira- Stresi oksidativ- Patologjitë onkologjike

Radikalet e lira- Stresi oksidativ- Patologjitë onkologjike
5 Feb 2024

Çfarë janë radikalet e lira dhe si veprojnë ato në trupin tonë

Në mënyrë paradoksale, vetë oksigjeni – thelbësor për të na mbajtur gjallë – është gjithashtu burimi më i rëndësishëm i prodhimit të radikalëve të lirë. Këto në fakt përbëhen nga oksigjeni (i njëjti që ne thithim), i cili lidhet me elementë të tjerë të pranishëm në trupin tonë, duke i dhënë jetë molekulave të veçanta, të cilat reagojnë me strukturat e ndryshme të organizmit.

Krijimi i radikaleve të lira ndodh në mitokondri, struktura ku oksigjeni përdoret për të prodhuar energji bio-disponueshme. Në fakt, një pjesë e tepricës shkon për të formuar molekula të dëmshme, të cilat mund të përmbajnë një ose më shumë atome.

Reaktiviteti i tyre natyror i bën ata të lidhen me shumë nga “strukturat” themelore biokimike dhe qelizore, si ADN-ja dhe vetë mitokondria, duke i dëmtuar ato. Një bllok potencial është arritja e një gjendje ekuilibri midis prodhimit endogjen të radikaleve të lira dhe neutralizimit të tyre nga sistemi antioksidues i trupit.

Kushtet e ekuilibrit dhe sistemi antioksidues

Sistemi ynë i mbrojtjes kundër radikaleve të lira bazohet në mekanizma antioksidues enzimatikë dhe jo enzimatikë. Ndër të parët, kujtojmë superoksid dismutazën, katalazën dhe glutationin e reduktuar. Ndër substancat jo enzimatike përmendim vitaminën E, vitaminën C, karotenoidet, polifenolet, antocianinet…

 

Në kushte normale fiziologjike, ekuilibri ruhet natyrshëm. Megjithatë, nëse prania e radikaleve të lira bëhet e tepruar (= gjendja e stresit oksidativ) mund të ndodhë dëmtim progresiv që çon në konsumim të trupit dhe mendjes.

Është vërtetuar se shumë nga sëmundjet më të zakonshme të lidhura me plakjen – si ateroskleroza, katarakti, sëmundja e Alzheimerit, sëmundja e Parkinsonit – janë të lidhura me prevalencën e sistemeve oksiduese mbi ato antioksiduese.

Një dietë e mirë, me futjen e parimeve natyrale të antioksidantëve (shumë fruta dhe perime) lufton fillimin e një gjendjeje stresi.

Kushtet që favorizojnë vendosjen e një gjendje stresi oksidativ

Një gjendje e stresit oksidativ nuk është domosdoshmërisht e lidhur me patologjitë para-ekzistuese ose trajtime farmakologjike të vazhdueshme.

Tashmë në situatat e zakonshme ditore, në fakt, praktikimi i sportit ose efekti i përpjekjeve të veçanta muskulare çon në një rritje fiziologjike të radikaleve të lira: rritje të konsumit të oksigjenit në stres (mund të arrijë 20 herë vlerat në kushte bazale). çon në një rritje proporcionale të prodhimit të radikaleve të lira.

Vlerat e larta mund të gjenden tek personat që i nënshtrohen stresit psiko-fizik, ndotjes së mjedisit, tymit të duhanit apo rrezatimit diellor, si dhe tek ata që nuk ndjekin një dietë të ekuilibruar apo abuzojnë me konsumimin e alkoolit.

 

Edhe ata që janë të ekspozuar ndaj faktorëve të veçantë fizikë – si rrezatimi me frekuencë të ulët, zhurma, rrezatimi ultravjollcë dhe jonizues, fushat elektromagnetike, frekuencat e radios dhe mikrovalët – mund të pësojnë një rritje të molekulave të dëmshme.

Vlerat shumë mbi nivelet e pragut janë gjetur te gratë e trajtuara farmakologjikisht me estrogjen-progestina (pilula kontraceptive) ose estrogjene gjatë menopauzës.

Për më tepër, prania e gjendjeve patologjike shoqërohet pothuajse gjithmonë me vlera mbi mesataren.

 

Si patologjitë alergjike ashtu edhe ato inflamatore (si artriti reumatoid, sëmundja Alzheimer, stenoza karotide, hipertensioni, diabeti) mund të shoqërohen nga një gjendje stresi oksidativ, i cili gjithashtu mund të rezistojë ndaj terapive specifike për patologjinë.

Prandaj, radikalet e lira janë një faktor rreziku i pavarur që duhet të diagnostikohet dhe, kur është e përshtatshme, të trajtohet me substanca antioksidante për të shmangur dëmtimin e konsiderueshëm me kalimin e kohës.

Dëmtime të mundshme të organizmit në kushtet e stresit oksidativ

Prania e stresit oksidativ është delikate.

Në fakt, ai nuk vepron në objektiva specifike (dhe në mënyrë të dukshme), por përkundrazi krijon dëme “sistematike” të përhapura në nivel qelizor. Megjithëse nuk mund të identifikohen menjëherë, ato mund të shfaqen në të ardhmen.

Kjo rezulton në plakjen e qelizave dhe indeve, të cilat gradualisht humbasin efikasitetin e tyre.

Kështu mund të vërehen ndryshime të hershme, të tilla si:

 

reduktim në kujtesë ose përqendrim

çrregullime të gjumit

ulje e aftësive seksuale

Flokë të bardhë

alopeci

shfaqja e rrudhave dhe njollave në lëkurë

ulje e masës muskulore dhe rritje e masës dhjamore

ulje e mbrojtjes imune, rritje e rrezikut kardiovaskular

pakësimi i energjisë, stresi i shoqëruar me ankth dhe depresion

Dëmtimi qelizor nga stresi oksidativ buron në nivelin e membranës, me një ndryshim të shkëmbimeve ndërmjet pjesës së brendshme dhe të jashtme të qelizës. Rezultati është një metabolizëm qelizor i ndryshuar, i ashtuquajturi mekanizëm i fosforilimit.

Persistenca e një gjendje stresi oksidativ mund të çojë gjithashtu në ndryshimin e ADN-së, me efekte mutagjene dhe shfaqjen e mundshme të tumoreve.

Si bëhet diagnoza e hershme?

Përcaktimi i vlerave të radikaleve të lira të pranishme në organizmin tonë është një hap themelor për parandalimin e patologjive që lidhen me stresin oksidativ. Fatkeqësisht, cikli jetësor i këtyre molekulave është shumë i shkurtër (disa të mijta të një të miliardta të sekondës) dhe kjo e bën të vështirë zbulimin e tyre me metodat e zakonshme.

Deri jo shumë kohë më parë, matja e tyre kërkonte përdorimin e teknikave komplekse spektroskopike, të cilat e bënin të aksesueshme vetëm në kontekstin e kërkimit. Për fat të mirë, prej disa vitesh janë në dispozicion teste rutinë të cilat mund të kryhen në një kohë të shkurtër dhe me kosto të ulët.

Ju mund të kryeni testin e stresit oksidativ pranë klinikës FitHealth për të parandaluar e ndërhyrë në kohë dëmtimin në nivel indor që shkakton stresi oksidativ.

Leave a comment

X