Regjimi ushqimor dhe patologjite onkologjike

Regjimi ushqimor dhe patologjite onkologjike
5 Feb 2024

Patologjitë e kancerit janë gjithnjë e më të përhapura, ku më të shpeshtat janë të gjirit, kolorektalit dhe mushkërive. Edhe pse disa njerëz kanë një rrezik gjenetik më të lartë për të zhvilluar kancer se të tjerët, studimet epidemiologjike tregojnë se 25% e rasteve të kancerit mund të parandalohen me një mënyrë jetese dhe dietë të duhur. Shumë tumoreve mund të duhen më shumë se 10 vjet për t’u zhvilluar; prandaj, zgjedhjet e përditshme ushqimore janë vendimtare në parandalimin e këtyre patologjive.

 

Dieta e kujdesshme dhe parandaluese: cilat ushqime të shmangim dhe cilat të preferoni?

Raporti i tretë nga Fondi Botëror i Kërkimit të Kancerit (WCRF) arriti në përfundimin se dieta dhe ushqimi, duke përfshirë obezitetin dhe aktivitetin e ulët fizik, janë faktorë rreziku të modifikueshëm për 11 lloje të kancerit, ndaj ndiqni një dietë “të matur”, që kufizon alkoolin, sheqernat e thjeshta, kripen dhe proteinat shtazore.

 

Në vend të kësaj, duhet t’u jepet përparësi ushqimeve të pasura me fibra: perimeve, frutave, bishtajoreve, drithërave, farave dhe frutave të thata me vaj. Në fakt, në studimet e publikuara, dietat vegjetariane ose ato në të cilat peshku zëvendëson mishin duket se zvogëlojnë rrezikun e kancerit në krahasim me dietën “perëndimore”, falë edhe pasurisë së mikronutrientëve (antioksidantë, polifenole, kuercetin, flavonoid, karoten, lignan, b-glukanet, omega-3 dhe yndyrnat e pangopura) të cilat jo vetëm luajnë një rol parandalues, anti-inflamator dhe antitumor, por gjithashtu kontribuojnë në ruajtjen e peshës së duhur trupore.

 

Një konsum i mirë i perimeve dhe perimeve të fermentuara është i nevojshëm për marrjen e përditshme të fibrave, e cila është një faktor kyç në modulimin e mikrobiotës së zorrëve, e cila është e përfshirë drejtpërdrejt në përparimin e patologjive tumorale.

 

Për më tepër, ushqimet bimore janë të pasura me fitokemikale që funksionojnë në mënyrë sinergjike për të reduktuar rrezikun e kancerit. Një studim mbi kancerin e prostatës tregoi, në fakt, se marrja e domateve dhe brokolit ishte më efektive në ngadalësimin e rritjes së tumorit në krahasim me domatet ose brokolin vetëm, duke rritur efektin mbrojtës.

 

Ushqimet e pasura me fibra: një rol kyç për nivelet e insulinës dhe IGF-1

Sa më shpejt të filloni të hani fibra, aq më mirë: ndjekja e një diete të pasur me fibra bimore që në moshë të re zvogëlon rrezikun e prekjes nga kanceri i gjirit në moshë madhore tek gratë me 25%. Në mënyrë të ngjashme, 10 gram fibra në ditë do të zvogëlonte rrezikun e kancerit kolorektal me 10%. Ushqimet e pasura me fibra luajnë gjithashtu rolin e tyre mbrojtës falë modulimit të niveleve të insulinës në gjak.

 

Insulina, në fakt, përveçse një hormon i rëndësishëm në metabolizmin e sheqernave, është edhe një faktor i rritjes së tumorit, i cili në nivele të larta nxit zhvillimin e tumorit dhe përfshihet në rikthime. Për të ruajtur qetësinë e insulinës, është një ide e mirë të kufizoni ushqimet me index glicemik të lartë (lëngjet e frutave, ëmbëlsirat dhe djathrat me yndyrë).

 

Një tjetër faktor i rritjes që luan një rol kyç në kancer është IGF-1: nivelet e larta në gjak janë shoqëruar me një rrezik më të madh të kancerit të prostatës, gjirit dhe kolorektalit. Ndjekja e një diete me konsum të lartë proteinash dhe konsumimi i rregullt i qumështit të lopës janë shoqëruar me përqendrime më të larta të IGF-1 në gjak, prandaj dietat me proteina të larta nuk rekomandohen. Në të kundërt, një dietë e pasur me perime dhe ushqime të fermentuara rrit diversitetin e mikrobiotës së zorrëve dhe zvogëlon shenjat molekulare të inflamacionit tek të rriturit e shëndetshëm.

Substancat kancerogjene dhe përçarësit endokrine në ushqime

Ushqimi që hamë nuk është vetëm një burim i lëndëve ushqyese, por gjithashtu mund të përfaqësojë ekspozimin ndaj ndotësve mjedisorë dhe të proceseve. Ka ndotës të ndryshëm mjedisor që mund t’i gjejmë, qoftë edhe në gjurmë, në ushqime dhe ndër më të shpeshtat janë: pesticidet, metalet e rënda (arseniku, kadmiumi) kancerogjenë dhe shumë edhe përçarës endokrine, substanca të cilat edhe në doza shumë të vogla mund të shkaktojnë ndryshime. në fiziologjinë normale të hormoneve (estrogjenet, hormonet e tiroides, insulina), duke rritur rrezikun e kancerit të ndjeshëm ndaj hormoneve.

A mund të luajnë ushqimet organike një rol në parandalim?

Megjithëse është e vështirë të kryhen studime krahasuese, një meta-analizë e rëndësishme në të cilën u krahasuan ushqimet nga praktika të ndryshme agronomike doli në përfundimin se ushqimet organike janë më të pasura me antioksidantë dhe polifenole, krahasuar me ushqimet konvencionale në të cilat ka mbetje si kadmium ashtu edhe pesticide. Dhe akoma më interesante, një studim i publikuar në 2018 në JAMA arriti në përfundimin se gratë që konsumonin rregullisht dhe ekskluzivisht produkte organike (pika të larta) kishin një rrezik 25% më të ulët për t’u sëmurë nga kanceri i gjirit, krahasuar me gratë që nuk konsumonin produkte organike. E njëjta marrëdhënie u shfaq për limfomat jo-Hodgkin. Megjithëse janë vetëm tregues dhe jo përfundimtare, këto rezultate konfirmojnë lidhjen midis ekspozimit ndaj ndotësve të ndryshëm mjedisorë (përfshirë pesticidet) dhe tumoreve, dhe një ekspozim i tillë kontribuon në rritjen e rrezikut për t’u sëmurë.

Kushtojini vëmendje edhe gatimit: gatimi në temperatura të larta (skuqje, pjekje në skarë, pjekje) mund të prodhojë komponime kancerogjene (akrilamide në drithëra ose amina heterociklike në mish), të cilat përveç rritjes së rrezikut të tumoreve mund të nxisin edhe rezistencën ndaj insulinës.

 

Vetëm vitet e fundit ushqimi ka marrë një rol të rëndësishëm edhe në rastin e një diagnoze të kancerit: në fakt, përpara se të ndërmerret trajtimi, është thelbësore t’i drejtoni ata që janë diagnostikuar me kancer të ndjekin një dietë korrekte që synon ruajtjen e peshës së duhur trupore. , parandaloni kequshqyerjen (tepricë ose mungesë), menaxhoni çdo efekt anësor të terapisë (ndryshim i shijes, ndryshime në lëvizjen e zorrëve, nauze, anoreksi) dhe për të parandaluar kaheksinë dhe sarkopeninë (humbjen e masës muskulore) ose çdo mangësi të mikronutrientëve. Dihet se si kaheksia ashtu edhe sarkopenia janë pasoja të rëndësishme të patologjisë së tumorit që mund të përkeqësojnë fatalisht gjendjen e pacientit.

 

Akoma më e fundit është dëshmia se mikrobiota e zorrëve është e rëndësishme në përgjigjen ndaj disa ilaçeve të kimioterapisë, duke rritur efektin e tyre: duke qenë se ushqimi është moduluesi i parë i mikrobiotës së zorrëve. Bazimi i dietës në ushqime bimore, yndyrna të pangopura dhe drithëra mund të ndihmojë, siç mund të jetë përfshirja e peshkut të vogël, reduktimi i ushqimeve të përpunuara të pasura me aditivë dhe konservues, alkooli dhe mishrat e përpunuar.

 

Pasi të kenë përfunduar terapitë dhe të arrihet rikuperimi, është e rëndësishme të vazhdohet me mbajtjen e një diete vegjetariane/mesdhetare, e lidhur me një mënyrë jetese korrekte: kështu sëmundja bëhet një mundësi për ndryshim dhe rregullat e reja të jetës do të na ndihmojnë të parandalojmë rikthimet .

Por mos harroni, gjithmone konsultohuni me mjekun!

Leave a comment

X