Eshte me e perhapur tek grate sesa tek burrat dhe ndodh me shpesh nen moshen 50 vjec,eshte sindromi i zorres se irrituar,i quajtur ndryshe koliti. Prek zorren e holle dhe zorren e trashe me ndryshime ne funksionet motorike, ndjeshmeri te dhimbshme dhe sekretim te lengjeve. Dhimbja eshte simptoma kryesore ne zorren e irrituar, por njerezit qe vuajne nga IBS mund te kene diarre ose kapsllek ,ose edhe periudha te alternuara te diarrese me kapsllek. Simptomat mund te ndryshojne me kalimin e kohes, me periudha te karakterizuara nga simptoma shume intensive dhe te tjera ku ato zvogelohen ose zhduken plotesisht. Nje tjeter simptome shume e zakonshme eshte fryrja e barkut, qe eshte nje ndjenje e pakendshme . Eshte nje sindrome qe komprometon cilesine e jetes mbi subjektet e shendetshme, duke vepruar negativisht ne gjume, pune, kohe te lire, udhetime, aktivitet seksual dhe humor (depresion ose ankth), duke krijuar disorientim serioz te ushqyerjes, sepse njerezit nuk dine te cfare te konsumojne……

Irritable bowel syndrome - Wikipedia

Nervi Vagus

Perfundimet nervore te vendosuar brenda murit te zorres,te cilat kontrollojne kontraktimin e muskujve dhe transmetojne ndjesi te zorreve ne tru,jane me te ndjeshem se normalja dhe mund te rezultojne ne nje pergjigje te ekzagjeruar me nje theks te simptomave te mesiperme. Eshte nervi vagus qe lidh zorren dhe trurin me veprim te vazhdueshem dypalesh. Prandaj,nervat dhe muskujt e zorreve behen me aktive duke shkaktuar diarre, enjtje, dhimbje dhe parehati ne bark. Nese kontraktimet e muskujve jane te pakoordinuara ato cojne ne nje ngadalesim  te feces ne zorre te trashe, duke rezultuar ne kapsllek.
Ne te kundert, nese kontraktimet e muskujve jane te koordinuara, por ne menyre te konsiderueshme te rritura, fecet mund te perparojne me shpejt permes zorres se trashe me shfaqjen e diarrese.

Why Gut Infections Can Sometimes Lead To Serious Chronic Conditions Like IBS  - Thailand Medical News

Pervec IBS,mund te kete edhe semundje te tjera funksionale dhe inflamatore :

  • SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) , rritja e tepruar e baktereve ne zorret e vogla
  • IBD  ( inflammatory bowel disease), sindromi i zorres se inflamuar.

2020 © Copyright - FitHelath.al - design by eraldm.com

Tel/Mob:    00355 42222572 / 0674137773