Sindromi I zorrës së irrituar, si ndikon stresi dhe ankthi?

Sindromi I zorrës së irrituar, si ndikon stresi dhe ankthi?
1 Nov 2023

Sindromi I zorrës së irrituar, si ndikon stresi dhe ankthi?

Sindroma e zorrës së irrituar (IBS) është një çrregullim i tretjes që prek rreth 20% të njerëzve në mbarë botën. Është diagnoza më e zakonshme gastrointestinale.

IBS është një gjendje kronike që do t’ju duhet ta menaxhoni afatgjatë. Edhe pse nuk çon në sëmundje të rënda, mund të ketë një ndikim të madh në jetën tuaj të përditshme, kështu që gjetja e mënyrave për ta menaxhuar atë është thelbësore.

Ndërsa shkaku i IBS mbetet i paqartë, pranohet gjerësisht se ekziston një lidhje e fortë midis shëndetit të zorrëve dhe shëndetit mendor, si rezultat i asaj që njihet si boshti zorrë-tru. Duke mësuar të menaxhoni nivelet tuaja të ankthit dhe stresit, mund të jeni në gjendje të minimizoni edhe simptomat tuaja të IBS.

Çfarë e shkakton IBS dhe kush ka të ngjarë ta ketë atë?

Shkaku i saktë i IBS është i panjohur, por shkaqet e mundshme përfshijnë nerva tepër të ndjeshëm në zorrë ose sistemin imunitar, ushqimi që kalon nëpër zorrë shumë shpejt ose shumë ngadalë, stresi ose një histori familjare e IBS.

IBS post-infektive shkaktohet nga një infeksion i mëparshëm bakterial në zorrë, i cili më pas mund të çojë në sindromë.

Ju keni më shumë gjasa të keni IBS nëse:

 • Ju jeni nën 50 vjeç
 • ti je femer
 • Ju keni një histori familjare të IBS
 • Ju keni një histori ankthi, depresioni ose probleme të tjera të shëndetit mendor

Cilat janë simptomat më të zakonshme të IBS?

Simptomat e zakonshme të IBS përfshijnë:

 • Ngërçe
 • Dhimbje barku
 • Fryrje
 • Gazra
 • Diarre dhe/ose kapsllëk

Cila është lidhja midis zorrëve dhe mendjes sonë?

Lidhja midis trurit dhe zorrëve është e fortë dhe pothuajse çdo funksion i zorrëve është i ndjeshëm ndaj stresit. Shumica prej nesh janë të njohur me reagimet e zorrëve ndaj përvojave të ndryshme emocionale dhe psikologjike – mendoni për shprehjen “fluturat në stomak”.

Kjo është për shkak të boshtit zorrë-tru. Truri dhe nervat që kontrollojnë trupin tuaj quhen sistemi nervor qendror, i cili ndahet në 2 pjesë: sistemi nervor simpatik dhe parasimpatik. Disa thonë se ekziston një pjesë e tretë e quajtur sistemi enterik, i cili kontrollon zorrët.

Boshti zorrë-tru është një term i përdorur për të përshkruar komunikimin e dyanshëm midis sistemit nervor qendror dhe atij enterik, duke lidhur qendrat emocionale të trurit me funksionimin e zorrëve.

Për shkak të boshtit zorrë-tru, emocionet mund të ndikojnë në zorrë në një sërë mënyrash, dhe zorrët mund të ndikojnë gjithashtu në gjendjen tuaj mendore.

Kjo nuk do të thotë se të gjitha simptomat e zorrëve të lidhura me shëndetin mendor janë për shkak të IBS. Ankthi, për shembull, dihet se shkakton gjithçka, nga dhimbjet e stomakut deri te një ndryshim në lëvizjet e zorrëve.

A mund të shkaktojnë stresi dhe ankthi dhimbje stomaku dhe IBS?

Nëse keni IBS, kemi një çekuilibër midis trurit dhe zorrëve. Stresi dhe ankthi mund të aktivizojnë sistemin nervor qendror, i cili nga ana tjetër çliron hormone që ndikojnë në proceset e tretjes në zorrët tuaja dhe mund të shkaktojnë diarre, kapsllëk, gazra ose shqetësim.

Lidhja midis trurit dhe zorrëve mendohet se luan një rol kyç në IBS

Gjithnjë e më shumë, IBS po bëhet i njohur si një gjendje e zorrës së irrituar dhe trurit të irrituar. Përveç stresit dhe ankthit që shkakton simptoma të IBS, IBS mund të shkaktojë stres dhe ankth, duke shkaktuar një rreth vicioz. Një studim i pacientëve me IBS zbuloi se 44% vuanin gjithashtu nga ankthi, me 84% që vuanin nga depresioni.

Ndërsa lidhja midis stresit dhe IBS është e qartë, stresi zakonisht nuk është ndikimi i vetëm, por mund të luajë një rol qendror. Stresi çliron hormone që mund të ndikojnë negativisht në zorrë dhe stresi kronik mund të shkaktojë një çekuilibër të baktereve të zorrëve dhe të jetë një faktor kyç në një person që zhvillon IBS.

Si trajtohet IBS në kontekstin e ankthit dhe stresit?

Disa njerëz mund të kontrollojnë simptomat e tyre të IBS duke menaxhuar dietën, mënyrën e jetesës dhe stresin. Por kur ndryshimet e thjeshta të stilit të jetesës nuk janë të mjaftueshme, një kombinim i ilaçeve dhe këshillimit mund të ndihmojë.

Trajtimet psikologjike për IBS me provat më të forta janë CBT, hipnoza dhe ndërgjegjja. CBT ju mëson të ndryshoni modelet e të menduarit të padobishëm, të përfshiheni në teknikat e relaksimit dhe të ndryshoni sjelljet që mund të kontribuojnë në sëmundjet fizike dhe mendore. Pacientët mësojnë se si reagimi ndaj stresit lidhet me simptomat e zorrëve dhe si t’i modifikojnë këto përgjigje. Hulumtimet tregojnë se CBT mund të jetë efektive në përmirësimin e simptomave të zorrëve, cilësinë e jetës dhe reduktimin e stresit dhe ankthit.

Si mund ta menaxhoj stresin për të parandaluar një shpërthim tjetër të IBS?

Identifikoni  faktorët stresues kryesorë në jetën tuaj. Mund të jetë e dobishme të mbani një ditar të simptomave tuaja  çdo ditë dhe të shihni nëse ka një lidhje midis mënyrës se si ndiheni mendërisht dhe një ndezjeje të simptomave të IBS.

Pasi të keni identifikuar shkaktarët tuaj, mund të ndërmerrni hapa drejt përpjekjes për t’i eliminuar ose menaxhuar ato. Për shkak të lidhjes midis trurit dhe zorrëve, kjo mund të çojë në një përmirësim të simptomave të IBS ose më pak shpërthime.

 • Provoni aktivitete reduktuese të stresit, si joga, meditim, ushtrime të frymëmarrjes dhe ushtrime të rregullta
 • Praktikoni një rutinë të mirë të gjumit duke shkuar në shtrat në një kohë të rregullt, duke reduktuar kohën para ekranit para gjumit dhe duke e mbajtur dhomën tuaj të errët
 • Flini të paktën 7-8 orë gjumë në natë
 • Pini të paktën 8 gota ujë në ditë
 • Ulni sasinë e kafeinës, e cila stimulon zorrët
 • Hani vakte më të vogla
 • Shmangni ushqimet e skuqura ose të yndyrshme
 • Shmangni ushqimet që njihen si shkaktarë për ju – kjo mund të përfshijë bulmetin, fasulet, thjerrëzat, lakrën, brokolin ose ushqime të tjera që prodhojnë gaz
 • Provoni probiotikët (bakteret e mira), të cilat mund të lehtësojnë gazrat dhe fryrjen
 • Provoni të rrisni fibrat në dietën tuaj
 • Bashkohuni me një grup mbështetës të IBS
 • Merrni ilaçe që lehtësojnë simptomat nëse keni nevojë për të
 • Bisedoni me një mjek të përgjithshëm për mbështetje të mëtejshme

Leave a comment

X