Soja dhe kolesteroli: si ndikon?

Soja dhe kolesteroli: si ndikon?
17 Aug 2023

Soja (Glycine max) është një bimë që i përket familjes Fabaceae ose Leguminosae.

Konsumohen bishtaja të sojës, të cilat përmbajnë deri në 5 fara secila; është një ushqim tradicional i Lindjes së Largët (Azisë), ku ka rëndësi parësore në diete. Nga soja përftohen tofu, miso, qumësht vegjetal, vaj etj.; ai përbën edhe shumë ushqime të tjera të përfshira në dietën e “diellit që lind” dhe duket se falë lëndëve ushqyese është në gjendje të luftojë kolesterolin e tepërt.

Pse soja mund të ulë kolesterolin?

Soja është një bishtajore me veti të shkëlqyera; shumica e përbërësve të tij ushqyes (disa më shumë e disa më pak) kanë një efekt të rëndësishëm HYPOkolesterolemik; për këtë arsye ai përfaqëson një ushqim të rekomanduar në terapinë ushqyese që synon luftimin e kësaj forme dislipidemie.

Lëndët ushqyese të sojës që luftojnë kolesterolin e tepërt janë: proteinat, lipidet e pangopura, fosfolipidet, fibrat dietike dhe fitosterolet.

Proteina e sojës

Proteina e sojës kundër kolesterolit

Proteinat e sojës kanë një profil të mirë të aminoacideve, janë të pasura me argininë dhe vlera e tyre biologjike (BV) është 75 në një shkallë nga 0 në 100.

Përveç kësaj veçorie të shkëlqyer ushqyese, disa studime kanë treguar një korrelacion midis marrjes së proteinës së sojës të izoluar dhe një ulje të kolesterolit TOTAL dhe kolesterolit LDL në subjektet që vuajnë nga hiperkolesterolemia. Për të thënë të vërtetën, ende nuk është e qartë se cili është mekanizmi që përcakton një efekt të ngjashëm, edhe nëse kërkime të ndryshme kanë formuluar dhe propozuar disa teori interesante.

Ndër më të cituarit, theksohet ndërveprimi receptor i proteinave të sojës me receptorët hepatikë; duket se rritja e proteinave të sojës në dietë favorizon shprehjen e receptorëve specifikë të LDL (zakonisht të quajtur kolesterol i keq) në qelizat e mëlçisë; në këtë mënyrë, LDL-të qarkulluese kapen në mënyrë më efektive dhe përqendrimi i tyre plazmatik zvogëlohet ndjeshëm. Një marrje e rregullt prej 25-40 g/ditë e proteinave të sojës redukton LDL dhe kolesterolin total me rreth 20 mg/dl (Administrata e Ushqimit dhe Barnave – SHBA).

Është e mundur që mekanizmi të rregullohet nga prevalenca e aminoacidit arginine në lizin (Dieta dhe sëmundjet e zemrës – David Kritchevsky), për më tepër i përfshirë në uljen e presionit të gjakut; arginina, si një pararendës i oksidit nitrik (NOS), përcakton një përmirësim të elasticitetit të enëve të gjakut dhe një reduktim të rrezikut kardiovaskular si për hipertensionin ashtu edhe për çrregullimet metabolike në përgjithësi.

Lipidet e sojës për të ulur kolesterolin

Lipidet e sojës të dobishme për reduktimin e kolesterolit janë: acidet yndyrore të pangopura, fosfolipidet dhe fitosterolet.

 

Acidet yndyrore të pangopura (të padiferencuara 18:2 = 3,338 g/100 g soje; 18:3 = 0,445 g/100 g soje të padiferencuara) njihen për aftësinë e tyre për të ndikuar pozitivisht në nivelet e lipideve në gjak. Omega-3 veprojnë kryesisht në trigliceridet ndërsa omega-6 reduktojnë në mënyrë të paqartë LDL dhe HDL, duke rezultuar në një reduktim të ndjeshëm të kolesterolit total.

Fosfolipidet që përmban soja përbëhen nga lecitina, e pranishme në përqendrime prej rreth 1500 mg/100 g soje; kjo molekulë emulsifikuese (e cila është gjithashtu një shtesë shumë e zakonshme ushqimore) vepron në hiperkolesteroleminë në dy mënyra:

Ndërvepron me kolesterolin në lumenin e zorrëve dhe, veçanërisht në prani të fibrave dietike, zvogëlon përthithjen e tij.

Pasi përthithet, formon enzimën (Lecithin Cholesterol Acyl Transferase – LCAT) e cila lehtëson përfshirjen e kolesterolit të lirë në lipoproteinat me densitet të lartë (HDL – “kolesteroli i mirë”), duke rritur nivelet e tij në gjak.

Lecitina është gjithashtu një stabilizues i kolesterolit në bile, në të cilin luan një rol mbrojtës kundër litiazës (litiasis).

Fitosterolet e sojës

Fitosterolet e sojës për të reduktuar përthithjen e kolesterolit

Soja përmban disa molekula steroide me origjinë bimore, fitosterole; këto substanca janë të përfshira drejtpërdrejt në uljen e përthithjes së kolesterolit nga zorrët, pasi duke qenë kimikisht të ngjashme, e lidhin atë dhe e pengojnë atë të kalojë nëpër mukozën e zorrëve.

Në fakt, fitosterolet (si izoflavonet) janë gjithashtu antioksidantë të fuqishëm dhe, pavarësisht nga ndërveprimi me kolesterolin, ato reduktojnë rrezikun kardiovaskular. Kjo ndodh duke reduktuar stresin oksidativ në LDL (“kolesterolin e keq”) duke ruajtur aftësinë e tij për t’u lidhur me receptorët hepatik; një marrje më e madhe është e dobishme për të parandaluar depozitimin vaskular, pra aterosklerozën.

Fitosterolet përkufizohen gjithashtu si fitoestrogjene sepse, pasi shndërrohen në aglikone nga flora bakteriale e zorrëve, ato absorbohen, ripërpunohen nga mëlçia dhe derdhen në gjak në formën e molekulave të estrogjenit. Një përqendrim më i lartë i fitoestrogjeneve në dietën e konsumatorëve të shpeshtë të sojës mund të jetë çelësi për:

-Një perceptim më i vogël i sindromës klimakterike (menopauza)

-Një incidencë më e ulët e osteoporozës

Të dyja karakteristike për popullatën femërore lindore, përkundër popullatës femërore perëndimore.

 

Fibra e tretshme

Fibra soje e tretshme për të penguar përthithjen e kolesterolit

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, fibrat dietike; ky komponent (i përmbajtur edhe në ushqime të tjera bimore) ruan ujin dhe emulsifikon përmbajtjen e zorrëve, duke modifikuar për rrjedhojë thithjen e lëndëve ushqyese.

Përveç rregullimit të transitit brenda traktit tretës, fibrat dietike reduktojnë kurbën e glicemisë dhe pengojnë përthithjen e kolesterolit. Kjo aftësi, e lidhur me funksionin e të gjithë përbërësve të tjerë të përmendur më sipër, i jep sojës një efikasitet të jashtëzakonshëm në uljen e kolesterolit si në aspektin e përthithjes ashtu edhe nga pikëpamja metabolike.

Leave a comment

X