Terapi me Oksigjen Hiperbarik

Është një nga opsionet më të mira të trajtimit të shumë sëmundjeve për shkak të hiperoksigjenimit në nivel qelizor të të gjithë trupit, gjë që çon në ripërtëritjen e tij dhe eliminimin e shkaqeve të shumë sëmundjeve.

Oksigjenizimi hiperbarik ose HBOT, është një metodë trajtimi që konsiston në vendosjen e pacientit në një mjedis me presion të lartë, të quajtur dhomë hiperbarike, ku përmes një maske oksigjeni, oksigjenon pacientin me një përqendrim midis 93-95%.

PËRDORET NGA KUSHDO QË DËSHIRON TË OKSIGJENOJË TRUPIN E TIJ NË NIVEL QELIZOR.

Terapia me oksigjen hiperbarik:

✔ Lehtëson difuzionin e oksigjenit në indet e dëmtuara ose jo të vaskularizuara mjaftueshëm, duke stimuluar shërimin e tyre.

✔ Stimulon prodhimin natyror të qelizave burimore me rreth 800%, çka përshpejton procesin e shërimit.

✔ Përmirëson sistemin imunitar duke aktivizuar limfocitet për të luftuar kundër infeksioneve të prodhuara nga viruset dhe bakteret aerobe dhe anaerobe.

✔ Osteogjeneza stimuluese – rritja e indit kockor – zvogëlim I kohës së shërimit të frakturave dhe traumave të lidhura me pajisjet osteoartikulare (shërimi 5 herë më shpejt).

✔ Ndihmon në uljen e shpejtë të inflamacionit dhe edemës përmes vazokonstriksionit.

✔ Stimulon neovaskularizimin – formimin e enëve të reja të gjakut – procese të quajtura angiogenezë dhe vaskulogjenezë, duke përmirësuar qarkullimin e gjakut në nivelin e tërë trupit.

✔ Aktivizon osteoklastet dhe qelizat formuese të osteoblasteve.(Osteoklastet ndihmojnë në mbajtjen e përqendrimeve të kalciumit në gjak në nivele optimale. Në procesin e rimodelimit të kockave, veprimet e osteoklasteve ndërmjetësohen nga citokinat e osteoblasteve.)

✔ Rrit sintezën e fibrave të kolagjenit dhe prodhimin natyral të elastinës, duke pasur një efekt të dukshëm kundër plakjes dhe zvogëlimit të rrudhave.

✔ Stimulon oksigjenimin qelizor dhe zvogëlon stresin oksidativ.

Disa nga indikacionet terapeutike të HBOT-së përfshijnë:

Fibromialgjia; Dhimbjet e kokës përsëritëse (sidomos dhimbjet migrenoze); Trajtimi i dhimbjeve të çfarëdolloj natyre (të shkaktuara nga hernia diskale, artriti, artroza, gonartroza, koksartroza..); Traumat e kockave, ligamentet, tendinat; Anemitë serioze; Tinitus (zhurmë në vesh) dhe sindroma vertiginoze; Sindroma e nervave kranialë: neuroalgji trigeminale, neuropati optike, mosfunksionime vestibulare (marramendje, trauma akustike)

X