Festat e Fundvitit. Këshilla për të mos shtuar peshë

Festat e Fundvitit. Këshilla për të mos shtuar peshë
25 Dec 2023

Festat e Krishtlindjeve janë një nga periudhat më të pritura të vitit për të kaluar kohën në shoqërinë e njerëzve të dashur, duke ndarë dreka dhe darka të këndshme. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të përgatisni pjata të shëndetshme dhe të balancuara, por pa sakrifikuar shijen: do të eksplorojmë më poshtë se si t’i shijoni më së miri pushimet edhe nga pikëpamja ushqyese.

Përbërësit që nuk duhet të mungojnë në recetat e Krishtlindjeve

Gjatë periudhës së Krishtlindjes është e rëndësishme të mos impononi reduktime drastike në tavolinë dhe të mos ndiheni në faj nëse hani ndryshe nga zakonisht. Për të provuar të ushqeheni shëndetshëm, pa hequr dorë nga shija, ka përbërës që nuk duhen hequr dorë si bishtajoret, drithërat, frutat, perimet, madje edhe peshku. Në fakt, këto ushqime përmbajnë shumë fibra dhe mikroelemente të cilat ndihmojnë në balancimin e vakteve sipas modelit të pjatës së shëndetshme të frymëzuar nga dieta e vërtetë mesdhetare.

Rëndësia e hidratimit dhe kufizimi i konsumit të alkoolit

Gjatë gjithë vitit, edhe në muajt më të ftohtë siç janë festat e Krishtlindjeve, hidratimi luan një rol themelor në mirëqenien e trupit. Prandaj është e rëndësishme të pini afërsisht dy litra ujë në ditë, gjithashtu me ndihmën e pijeve të nxehta, si çajrat dhe infuzionet bimore, mundësisht pa shtimin e sheqernave.

Për më tepër, marrja e energjisë e pijeve alkoolike nuk duhet të nënvlerësohet: për këtë arsye këshillohet moderimi i konsumit të alkoolit për të shmangur konsumimin e kalorive që nuk janë funksionale për një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar.

Fjala kyç: BALANCË

Shumë shpesh ndodh që njerëzit, pasi hanë më shumë se zakonisht në Krishtlindje, vendosin të vazhdojnë me një ose më shumë ditë agjërim. Në vend të kësaj, këshillohet të ruani një ekuilibër dhe të mos përjetoni një vakt më të konsiderueshëm me ndjenjën e fajit. Në fakt, ajo që ndikon në mirëqenien e një personi nuk është dieta e ndjekur për një periudhë të shkurtër kohe, por stili i zakonshëm i të ushqyerit që vihet në praktikë gjatë jetës së përditshme.

Si të përjetoni drekën e Krishtlindjes

Dreka e Krishtlindjeve nuk duhet të jetë një moment stresi, por një gëzim i përbashkët. Për këtë arsye nuk ka ushqime që duhen shmangur apo rregulla që duhen ndjekur me rigorozitet. Në vend të kësaj, është koha e vitit për t’iu kushtuar gatimeve tradicionale.

Gjatë kësaj dite feste është e rëndësishme të shijoni me kënaqësinë e të qenit në tryezë, ndoshta duke u kujdesur që të shmangni dy ose tre.

Si të shmangni ushqimet e pashendetshme?

Gjatë festave jemi të prirur të gatuajmë shumë pjata, por duhet të kemi kujdes që të shmangim teprimet e panevojshme në tavolinë.

 

Prandaj rekomandohet t’i kushtoni vëmendje dozave: në rastin e një pjate të parë si makaronat, me një menu që përfshin disa meze, një pjatë të dytë dhe një ëmbëlsirë, këshillohet të fokusoheni në një porcion prej 50 gramësh për person në vend të klasike 80 gram.

 

Aktiviteti fizik gjatë pushimeve

Periudha e Krishtlindjeve është ideale për të ngadalësuar ritmin dhe për t’i dhënë vetes kohën e duhur për të ushtruar aktivitet fizik. Pas ngrënies, dhe mundësisht në periudhat më të ngrohta të ditës, këshillohet që të bëni disa shëtitje në natyrë ose lloje të tjera aktiviteti fizik, në mënyrë që të qëndroni aktiv nga pikëpamja metabolike dhe hormonale.

 

Jo dietave të bëra vetë

Nuk janë pushimet ato që ndikojnë në gjendjen tuaj fizike, por është rutina juaj e përditshme e ushqimit që bën diferencën. Për këtë arsye, në fund të drekës dhe darkave të Krishtlindjeve, është e rëndësishme që të mos i nënshtroheni dietave të bëra vetë; në veçanti, praktikimi i agjërimit mund të ngadalësojë metabolizmin dhe të rrisë fryrjen dhe urinë nervore.

Festat e Krishtlindjeve janë një nga periudhat më të pritura të vitit për të kaluar kohën në shoqërinë e njerëzve të dashur, duke ndarë dreka dhe darka të këndshme. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të përgatisni pjata të shëndetshme dhe të balancuara, por pa sakrifikuar shijen: do të eksplorojmë më poshtë se si t’i shijoni më së miri pushimet edhe nga pikëpamja ushqyese.

Përbërësit që nuk duhet të mungojnë në recetat e Krishtlindjeve

Gjatë periudhës së Krishtlindjes është e rëndësishme të mos impononi reduktime drastike në tavolinë dhe të mos ndiheni në faj nëse hani ndryshe nga zakonisht. Për të provuar të ushqeheni shëndetshëm, pa hequr dorë nga shija, ka përbërës që nuk duhen hequr dorë si bishtajoret, drithërat, frutat, perimet, madje edhe peshku. Në fakt, këto ushqime përmbajnë shumë fibra dhe mikroelemente të cilat ndihmojnë në balancimin e vakteve sipas modelit të pjatës së shëndetshme të frymëzuar nga dieta e vërtetë mesdhetare.

Rëndësia e hidratimit dhe kufizimi i konsumit të alkoolit

Gjatë gjithë vitit, edhe në muajt më të ftohtë siç janë festat e Krishtlindjeve, hidratimi luan një rol themelor në mirëqenien e trupit. Prandaj është e rëndësishme të pini afërsisht dy litra ujë në ditë, gjithashtu me ndihmën e pijeve të nxehta, si çajrat dhe infuzionet bimore, mundësisht pa shtimin e sheqernave.

Për më tepër, marrja e energjisë e pijeve alkoolike nuk duhet të nënvlerësohet: për këtë arsye këshillohet moderimi i konsumit të alkoolit për të shmangur konsumimin e kalorive që nuk janë funksionale për një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar.

Fjala kyç: BALANCË

Shumë shpesh ndodh që njerëzit, pasi hanë më shumë se zakonisht në Krishtlindje, vendosin të vazhdojnë me një ose më shumë ditë agjërim. Në vend të kësaj, këshillohet të ruani një ekuilibër dhe të mos përjetoni një vakt më të konsiderueshëm me ndjenjën e fajit. Në fakt, ajo që ndikon në mirëqenien e një personi nuk është dieta e ndjekur për një periudhë të shkurtër kohe, por stili i zakonshëm i të ushqyerit që vihet në praktikë gjatë jetës së përditshme.

Si të përjetoni drekën e Krishtlindjes

Dreka e Krishtlindjeve nuk duhet të jetë një moment stresi, por një gëzim i përbashkët. Për këtë arsye nuk ka ushqime që duhen shmangur apo rregulla që duhen ndjekur me rigorozitet. Në vend të kësaj, është koha e vitit për t’iu kushtuar gatimeve tradicionale.

Gjatë kësaj dite feste është e rëndësishme të shijoni me kënaqësinë e të qenit në tryezë, ndoshta duke u kujdesur që të shmangni dy ose tre.

Si të shmangni ushqimet e pashendetshme?

Gjatë festave jemi të prirur të gatuajmë shumë pjata, por duhet të kemi kujdes që të shmangim teprimet e panevojshme në tavolinë.

 

Prandaj rekomandohet t’i kushtoni vëmendje dozave: në rastin e një pjate të parë si makaronat, me një menu që përfshin disa meze, një pjatë të dytë dhe një ëmbëlsirë, këshillohet të fokusoheni në një porcion prej 50 gramësh për person në vend të klasike 80 gram.

 

Aktiviteti fizik gjatë pushimeve

Periudha e Krishtlindjeve është ideale për të ngadalësuar ritmin dhe për t’i dhënë vetes kohën e duhur për të ushtruar aktivitet fizik. Pas ngrënies, dhe mundësisht në periudhat më të ngrohta të ditës, këshillohet që të bëni disa shëtitje në natyrë ose lloje të tjera aktiviteti fizik, në mënyrë që të qëndroni aktiv nga pikëpamja metabolike dhe hormonale.

 

Jo dietave të bëra vetë

Nuk janë pushimet ato që ndikojnë në gjendjen tuaj fizike, por është rutina juaj e përditshme e ushqimit që bën diferencën. Për këtë arsye, në fund të drekës dhe darkave të Krishtlindjeve, është e rëndësishme që të mos i nënshtroheni dietave të bëra vetë; në veçanti, praktikimi i agjërimit mund të ngadalësojë metabolizmin dhe të rrisë fryrjen dhe urinë nervore.

Leave a comment

X