Depresioni: rëndësia e vitaminave B

Depresioni: rëndësia e vitaminave B
4 Jan 2024

ÇFARË ËSHTË DEPRESIONI

Depresioni është një çrregullim humori që varion nga i ashtuquajturi depresion I’ vogël’, me prani të vazhdueshme të simptomave të lehta (distimia), deri te një psikopatologji e vërtetë e quajtur depresioni madhor. Kur gjendja shpirtërore nuk është një gjendje shpirtërore kalimtare, por e përsëritur dhe gjithashtu e shoqëruar me vetëbesim të ulët, mund të flasim për depresion, veçanërisht kur ka një kompromis të rëndësishëm në jetën e personit në individ, profesional, marrëdhënie apo shoqëror. Nëse për shëndetin e përgjithshëm një dietë e ekuilibruar parandalon dhe ndihmon në trajtimin e sëmundjeve, në rast depresioni duhet fokusuar në marrjen e rekomanduar të disa lëndëve ushqyese që veprojnë në funksionimin e duhur të sistemit nervor.

VITAMINAT E GRUPIT B DHE SISTEMI NERVOR

Vitaminat B (kompleksi B) janë një grup vitaminash të tretshme në ujë që luajnë një rol vendimtar në funksionimin korrekt të sistemit nervor dhe në prodhimin e neurotransmetuesve, si dhe luajnë një rol thelbësor në metabolizmin e energjisë. Mund të ndodhin mangësi të vitaminës B, veçanërisht te individët me dieta shumë kufizuese, keqpërthithje ose kushte të tjera specifike mjekësore. Është e rëndësishme të mbash një dietë të ekuilibruar dhe të larmishme për të siguruar një furnizim adekuat të këtyre vitaminave pasi ato janë të përfshira në sintezën dhe rregullimin e serotoninës, dopaminës dhe norepinefrinës, të cilat janë thelbësore për mirëqenien mendore, ekuilibrin emocional dhe çrregullimet mendore.

VETITË E VITAMINAVE TË GRUPIT B

Vitamina B1 (Tiamina): Vitamina B1 është e përfshirë në metabolizmin e karbohidrateve dhe në përpunimin e molekulave të energjisë. Kontribuon gjithashtu në funksionimin normal të sistemit nervor. Gjendet në shumë ushqime bimore dhe shtazore: është veçanërisht i pasur me drithëra, në sasi të mira në bishtajore të thata, në arra të thata (arra, lajthi, fëstëkë), në mish derri dhe derivatet e tij.

Vitamina B2 (Riboflavin): Vitamina B2 është e përfshirë në metabolizmin e energjisë qelizore dhe luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të syve, lëkurës dhe mukozave. Gjendet në të brendshmet, qumështin dhe djathrat si Grana Padano DOP i cili siguron 0.36/100 mg, sasi të mira gjenden edhe tek vezët dhe perimet me gjethe jeshile.

Vitamina B3 (Niacin ose PP): Vitamina B3 është e përfshirë në metabolizmin e energjisë, sintezën e hormoneve steroide dhe shëndetin e sistemit nervor. Ai gjithashtu mund të prodhohet nga trupi nga triptofani, një aminoacid thelbësor, është i pranishëm në sasi të konsiderueshme në të brendshmet, produktet e peshkut, të gjitha mishrat dhe derivatet e tyre si proshuta e papërpunuar. Mungesa serioze e vitaminave. PP mund të shkaktojë pelagra.

Vitamina B5 (acidi pantotenik): Vitamina B5 është e përfshirë në metabolizmin e energjisë dhe sintezën e hormoneve dhe kolesterolit. Gjendet: tek të brendshmet, e verdha e vezës, peshku, mishi i freskët dhe i konservuar, qumështi dhe derivatet e tij dhe bishtajore. Mungesa e acidit pantotenik është shumë e rrallë, prandaj kur është e pranishme shoqërohet me mungesë të lëndëve të tjera ushqyese.

Vitamina B6 (Pyridoksine): Vitamina B6 është e përfshirë në metabolizmin e proteinave dhe aminoacideve, në sintezën e neurotransmetuesve si serotonina dhe në formimin e qelizave të kuqe të

gjakut. Vitamina B6 gjendet në ushqime të shumta: gjendet kryesisht në mish dhe të brendshme, në peshq të yndyrshëm si peshku blu dhe salmoni, në miell me drithëra të plota, në arra të thata, në bishtajore, në qumësht dhe derivatet e tij.

Vitamina B7 (Biotina) është e përfshirë në metabolizmin e sheqernave, yndyrave dhe proteinave. Luan një rol në shëndetin e flokëve, lëkurës dhe thonjve. Kryesisht gjendet në: banane, arra, maja e birrës, drithërat, të verdhën e vezës dhe mëlçinë.

Vitamina B9 (acidi folik): Acidi folik është i rëndësishëm për sintezën e ADN-së dhe formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Është veçanërisht e rëndësishme gjatë shtatzënisë për zhvillimin e duhur të tubit nervor të fetusit. Gjendet në majanë e birrës, perimet me gjethe jeshile, mëlçinë, bishtajoret e freskëta, drithërat e pasura me vitaminë C.

Vitamina B12 (Kobalamina): Vitamina B12 është e përfshirë në formimin e qelizave të kuqe të gjakut, në shëndetin e sistemit nervor, në formimin e mielinës dhe në metabolizëm, ajo gjithashtu vepron në metabolizmin e homocisteinës, teprica e së cilës mund të dëmtojë. sistemin kardiovaskular. Burimet kryesore ushqimore të vitaminave. B12 janë të brendshmet e kafshëve (veçanërisht mëlçia), produktet e peshkimit (peshqit, molusqet, krustacet), e verdha e vezës dhe djathrat si Grana Padano DOP, në një porcion prej 50 g të këtij djathi ka 0.75 μg vit.B12, të cilat kënaqin afërsisht 38%. të kërkesës ditore të një të rrituri, që korrespondon me 2 µg për gratë dhe burrat)

PSE VITAMINAT B JANË TË RËNDËSISHME PËR DEPRESION

Mungesa e vitaminave B mund të dëmtojë funksionin normal të sistemit nervor dhe mund të kontribuojë në zhvillimin ose përkeqësimin e simptomave të depresionit. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se depresioni është një gjendje komplekse dhe multifaktoriale dhe mungesa e vitaminës B mund të jetë vetëm një nga shumë faktorët që kontribuojnë në etiologjinë ose rrjedhën e tij. Shkaqe të tjera të zakonshme të depresionit përfshijnë faktorët e predispozicionit gjenetik, disfunksionet neurologjike, çekuilibrat hormonalë, faktorët mjedisorë, kushtet sociokulturore dhe stresi psikologjik individual. Nëse vuani nga depresioni dhe dyshoni për mungesë të vitaminës B, është thelbësore të konsultoheni me një mjek.

Leave a comment

X