Ëmbëlsirat dhe kaloritë e Krishtlindjeve: kujdes mos e teproni

Ëmbëlsirat dhe kaloritë e Krishtlindjeve: kujdes mos e teproni
15 Dec 2023

Çfarë hani për Krishtlindje?

Sezoni i festave është padyshim një nga periudhat më të pritura të vitit, megjithatë është po aq ‘frikësues’ nga njerëzit që po menaxhojnë peshën e tyre. Rastet sociale me darka dhe festa po shtohen, si në punë, ashtu edhe me familjen dhe miqtë, por jo gjithmonë është e lehtë t’i rezistosh tundimit. Është absolutisht e drejtë që periudhat e pushimeve të karakterizohen edhe nga ushqime të veçanta, por duhet kushtuar vëmendje më e madhe sepse ka shumë tundime. Shumë prej pjatave dhe ëmbëlsirave të Krishtlindjeve kanë një konsum të lartë kalorish që rrjedhin kryesisht nga sheqernat dhe yndyrat, po flasim për produkte të tilla si pandoro dhe panettone të cilat mbërrijnë në supermarkete që në fund të tetorit.

Prandaj mund të ndodhë që ne të blejmë dhe të hamë një panetone disa javë përpara krishtlindjes duke vazhduar t’i konsumojmë deri në fund të janarit: kjo mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në peshën tonë.

Le të shijojmë pushimet, por ëmbëlsirat e kësaj periudhe përpiquni t’i hani vetëm në ato pak ditë të caktuara, jo për dy muaj të tërë dhe asnjëherë në jetën e përditshme.

Kaloritë në ëmbëlsirat e Krishtlindjeve

Ëmbëlsirat gjatë periudhës së Krishtlindjeve janë të shumta dhe tek ne ato ndryshojnë nga rajoni në rajon. Për t’i analizuar të gjitha do të kërkonte një libër, por për fat të mirë, nga pikëpamja e përbërësve dhe vlerave kalorike, ato janë shumë të ngjashme. Le të shohim me detaje disa nga ëmbëlsirat më të njohura të Krishtlindjeve dhe të analizojmë tryezën e tyre ushqyese për t’i ngrënë me vetëdije.

Panetone

100 gram panetone klasike përmban mesatarisht 56,2 g karbohidrate, nga të cilat 30,3 g niseshte dhe 22,9 g sheqer, 10,7 g yndyrë dhe 6,4 g proteina, një konsum kalorish prej 337 kalori (kcal) për hektogram. Megjithatë, bëni kujdes me sasitë, sepse një panetone 1 kg zakonisht ndahet në 6 feta, pra afërsisht 166 g secila dhe, në këtë rast, kaloritë bëhen afërsisht 510 kcal për fetë.

Pandoro

100 gram pandoro përmban mesatarisht 49 g karbohidrate, nga të cilat 22 g sheqer, 20 g lipide (nga të cilat 13 g yndyrna të ngopura), 8,2 g proteina, një konsum kalorike prej 390 kcal për hektogram. Përsëri, një fetë mesatare mund të jetë 150 g dhe siguron afërsisht 585 kcal.

Pastë bajamesh

100 gram pastë bajame përmbajnë mesatarisht 54,6 g sheqer, 23,4 g yndyrë dhe 9,9 g proteina, për një konsum kalorike prej 455 kcal. Një luleshtrydhe ose portokall i bërë nga marzipan mund të peshojë rreth një kilogram.

Çokollatë me qumësht

100 gram çokollatë qumështi përmbajnë mesatarisht 50,5 g sheqer, 36,3 g yndyrë (10 mg kolesterol) dhe 7,3 g proteina, për një konsum kalorike prej 552 kcal. Mesatarisht, një bar 100 g përbëhet nga 20 katrorë çokollatë, prandaj, edhe duke ngrënë vetëm dy prej tyre, do të futim 55 kcal.

Panforte

100 gram panforte përmban mesatarisht 59 g karbohidrate, nga të cilat 28,7 g sheqerna, 14,2 g lipide (nga të cilat 1,0 g yndyrna të ngopura) dhe 5,13 g proteina, një konsum kalorike prej 392 kcal. Një copë e vogël panforte peshon afërsisht 30 g, e barabartë me afërsisht 130 kcal.

Karamele

100 g ëmbëlsira ofrojnë mesatarisht 91,6 g sheqerna, 0 g lipide dhe 0 g proteina, një konsum mesatar kalorike prej 344 kcal. Ëmbëlsirat nuk janë të gjitha të njëjta, por në përgjithësi mund të themi se ato peshojnë 5 g secila dhe japin rreth 18 kcal.

Kushtojini vëmendje porcioneve dhe perbërjes së ëmbëlsirave

Siç e kemi parë, shpesh herë diferencën e bëjnë pesha e ëmbëlsirës, feta, copa etj, por llogaritja e sasisë në disa raste nuk mjafton. Në shumë vende ofrojnë panettone me krem anglaise ose krem pana, pandoro konsumohet shpesh me kremin Chantilly ose mascarpone (i cili është edhe përbërësi kryesor i tiramisusë) dhe që përmban 40% yndyrë: një përhapje e këtij produkti qumështi (30 g) ofron 150 kcal. Më mirë ta mbushni me krem pana, që përmban yndyrë por edhe ajër dhe është më pak kalorike se mascarpone.

Dëshira për ëmbëlsirë pas ngrënies

Është zakon që ëmbëlsirat e Krishtlindjeve të konsumohen pasi të keni ngrënë fillimin, pjatën e parë, pjatën e dytë dhe pjatat anësore, shpesh të shoqëruara me verë ose liker. Për këtë arsye është mirë të moderoni porcionet ose mund të konsumoni ëmbëlsirë me çaj pasdite, kështu që do të rëndojmë më pak stomakun dhe mëlçinë.

Këshilla më e mirë është që këto ëmbëlsira t’i hani vetëm ditën e festës, duke favorizuar cilësinë mbi sasinë, veçanërisht nëse jeni mbipeshë ose obez ose nëse keni sëmundje të tilla si hiperkolesterolemia, sindroma metabolike ose diabeti.

Ëmbëlsirat në një dietë të ekuilibruar

Sipas parimeve të ushqyerjes së ekuilibruar, ëmbëlsirat nuk janë të ndaluara, por duhet të konsumohen në sasitë e duhura, pa e ekzagjeruar asnjëherë me frekuencë. Një këshillë tjetër është të preferoni ëmbëlsirat shtëpiake, të bëra me përbërës të thjeshtë dhe në të cilat mund të kontrollojmë sasinë e sheqerit dhe yndyrës (p.sh. byreku me mollë, keku me karrota, keku me arra etj.)

Pasi të ketë mbaruar sezoni i festave, mund të jetë një ide e mirë të ndalojmë ëmbëlsirat për disa javë, veçanërisht nëse kemi konsumuar ushqim, verë dhe alkool në sasi të mëdha gjatë Krishtlindjeve.

Leave a comment

X