Hani thjerrëza: jo vetëm në natën e Vitit të Ri

Hani thjerrëza: jo vetëm në natën e Vitit të Ri
19 Dec 2023

Hani thjerrëza të paktën një herë në javë për vlerat e tyre ushqyese. Nëse besoni se ato ju sjellin para dhe lumturi, kjo është një arsye e mirë për t’i ngrënë ato shpesh.

Thjerrëzat janë bishtajorja më e vjetër e njohur, e kultivuar që në 7000 para Krishtit. Në Mesopotami ishte ushqimi kryesor i grekëve dhe romakëve. Që bishtajoret nga familja Leguminosae ose Papilionate sjell fat, është një legjendë që ka origjinë shumë të lashtë, madje gjurmë të së cilës ka edhe në Bibël (Zanafilla). Në fakt, kultura fshatare e lidhte paranë dhe pasurinë me thjerrëzat, së pari për shkak të formës së tyre rrethore dhe të sheshtë shumë të ngjashme me atë të një qindarkeje dhe së dyti për shkak të vlerës së lartë ushqyese, e cila, në atë kohë, matej me urinë.

Sot, ngrënia e thjerrëzave në natën e Vitit të Ri pas mesnatës është një traditë e konsoliduar dhe ende konsiderohet si një ogur i mirë, një dëshirë për pasuri dhe prosperitet.

E vogël por e rëndësishme

Pasuria e thjerrëzave qëndron në vlerat e larta ushqyese dhe pikërisht për këtë duhet të hahet gjatë gjithë vitit, një herë në javë si pjatë e dytë, si fasulet apo qiqrat, por edhe me makarona, duke përftuar kështu një pjatë të ekuilibruar dhe të pasur. të proteinave siç tregohet nga receta tw ndryshme. Arsyet kryesore pse thjerrëzat konsiderohen si një ushqim me vlera të larta ushqyese janë:

Burim i mirë i proteinave. Përfaqësojnë një burim të shkëlqyer proteinash, japin afërsisht 23 g për çdo 100 g produkt dhe ndryshe nga ato me origjinë shtazore, thjerrëzat, si të gjitha bishtajoret, ofrojnë proteina pa shtuar yndyrë.

E pasur me vitamina dhe kripëra minerale. Në veçanti, ato përmbajnë vitaminë A dhe vitamina të grupit B, PP dhe janë një burim i shkëlqyer i isoflavoneve antioksidante, fosforit dhe hekurit, por ky i fundit nuk është shumë i disponueshëm si gjithë hekuri i pranishëm në botën bimore. Thjerrëzat indikohen në rastet e mungesës së hekurit ose anemisë, por duhet të merren gjithmonë me ushqime që përmbajnë vitaminë C.

Indeks të ulët glicemik. Indeksi glicemik përfaqëson shpejtësinë me të cilën sheqernat përthithen nga trupi ynë; sa më i lartë të jetë indeksi i ushqimit, aq më i madh është rreziku që përdorimi i tyre të çojë në shfaqjen e patologjive si mbipesha, obeziteti dhe diabeti mellitus. Thjerrëzat kanë një indeks glicemik shumë të ulët, prandaj ato mund të rekomandohen pothuajse çdo ditë dhe në kombinim me karbohidratet ju lejojnë të kufizoni ngarkesën e përgjithshme glicemike.

Efekt ngopës. Uji i përdorur për gatim rrit ndjeshëm volumin e tyre dhe mundëson një efekt më të madh ngopës, duke e bërë kështu një ushqim të përshtatshëm për dieta me pak kalori.

Leave a comment

X