HBOT dhe efektet e saj në pacientët që kryejnë radioterapi

HBOT dhe efektet e saj në pacientët që kryejnë radioterapi
4 Dec 2023

 

Çfarë është Radioterapia?

Dëmtimet nga rrezatimi mund të ndodhin muaj deri në vite pas radioterapisë. Terapia me rrezatim, e njohur gjithashtu si radioterapi, mund të shkaktojë dhëmbëza dhe ngushtim të enëve të gjakut brenda zonës së trajtimit, gjë që mund të çojë në një ulje të furnizimit me gjak dhe të rezultojë në efekte anësore kronike dhe afatgjata. Kjo mund të përfshijë vdekjen ose dëmtimin e indeve të buta ose kockave, shërimin e dobët të plagëve dhe probleme të lidhura me to, siç janë infeksionet kërcënuese për jetën.

Për shembull, një pacient që iu nënshtrua trajtimit me rrezatim për kancerin e prostatës mund të përjetojë probleme shëndetësore shumë vite pas trajtimit fillestar të tij. Simptomat mund të përfshijnë urinim të dhimbshëm ose gjak në urinë, mosmbajtjeje, dhimbje rektale ose lëvizje të dhimbshme të zorrëve.

Llojet e dëmtimit nga rrezatimi nga radioterapia

Ka shumë lloje të dëmtimeve nga rrezatimi duke përfshirë:

  • Cistiti ose proktiti nga rrezatimi (kanceri i fshikëzës ose kanceri i prostatës): frekuenca e urinimit, dhimbje, djegie dhe/ose gjakderdhje.
  • Probleme të zorrëve ose gjakderdhje pas kancerit të zorrës së trashë dhe rrezatimit: diarre, urgjencë, mosmbajtje dhe/ose gjakderdhje rektale.
  • Lëndimi i indeve nga rrezatimi pas mastektomisë: shërim i dobët pas operacionit / komplikime për shkak të qarkullimit të dobët në zonën e rrezatuar.
  • Problemet dentare ose problemet e kockave të nofullës pas terapisë me rrezatim për kancerin: dëmtimi i gjëndrave të pështymës dhe rrjedhja e reduktuar e gjakut që mund të shkaktojë plagë kronike të hapura, karies të shumëfishtë dhe fraktura të nofullës.

Si mund të ndihmojë terapia hiperbarike me oksigjen?

Terapia me oksigjen hiperbarik (HBOT) është një trajtim efektiv për shumë pacientë me efekte anësore të vonshme të radioterapisë. Trajtimi rrit sasinë e oksigjenit në gjak që stimulon rritjen e enëve të reja të gjakut pas dëmtimit të shkaktuar nga rrezatimi.

HBOT gjithashtu zvogëlon ënjtjen rreth zonës së rrezatimit, e cila më pas lejon që gjaku të rrjedhë më lirshëm në zonë. Oksigjeni hiperbarik gjithashtu rrit aftësinë e qelizave të bardha të gjakut që luftojnë infeksionin për të vrarë bakteret e dëmshme dhe për të përshpejtuar shërimin. Të gjitha këto përfitime i japin trupit mundësinë për të shëruar dhe ulur ndjeshëm simptomat e paraqitura nga pacientët.

Rreth 68% e të gjitha grave me kancer gjiri i nënshtrohen radioterapisë si pjesë e trajtimit të tyre. Edhe pse teknikat e radioterapisë janë përmirësuar me kalimin e kohës, ajo ende mund të – në kombinim me terapinë sistemike dhe kirurgjinë – të shkaktojë toksicitet të vonshëm nga rrezatimi . Toksiciteti i vonshëm i rrezatimit karakterizohet nga një kombinim i dhimbjes së gjirit ose murit të kraharorit, edemës së gjirit dhe/ose krahut, fibrozës, lëvizjes së dëmtuar të krahut, telangjiektazisë dhe rezultatit kozmetik të dëmtuar pas radioterapisë. Simptomat si fibroza dhe dhimbja e gjirit mund të vazhdojnë të rriten gjatë të paktën 10 viteve pas radioterapisë dhe të dëmtojnë ndjeshëm funksionimin e përditshëm dhe cilësinë e jetës .

Trajtimi i toksicitetit të vonë të rrezatimit varet nga simptomat dhe mund të përbëhet nga analgjezik, fizioterapi, terapi limfedeme dhe në disa raste kirurgjikale (rindërtuese). Një trajtim tjetër i propozuar për toksicitetin e vonë të rrezatimit është terapia me oksigjen hiperbarik (HBOT). Gjatë HBOT, pacientët thithin 100% oksigjen në një dhomë hiperbarike me presion të rritur të ajrit. Kombinimi i oksigjenit dhe presionit të rritur të ajrit shkakton neovaskularizimin dhe stimulon formimin e kolagjenit nga fibroblastet . HBOT është vërtetuar një trajtim i sigurt .

Standardi HBOT përbëhet nga 40 seanca trajtimi (1 seancë/ditë, 5 ditë/javë) në 2 atmosferë absolute (ATA), me një kohëzgjatje prej 115 minutash për seancë.HBOT administrohet në një dhomë me presion të lartë. Pas arritjes së presionit të dëshiruar të trajtimit (2 ATA), pacienti fillon të marrë frymë 100% oksigjen me anë të një sistemi të mbyllur të frymëmarrjes të integruar.

Midis janarit 2015 dhe dhjetorit 2019, 1280 pacientë me kancer gjiri u referuan për HBOT (studim në Hollandë). Prej tyre, 1005 (78.5%) pacientë u përfshinë për analizë. Arsyet më të zakonshme të përjashtimit ishin mospërshtatshmëria për HBOT (n = 114), trajtimi me < 20 seanca HBOT (n = 61) dhe mungesa e pëlqimit për përdorimin e të dhënave për kërkime (n = 46). Shkalla e përgjigjes ndaj pyetësorit EORTC ishte 95% në bazë, 85% në fund të trajtimit dhe 58% pas 3 muajsh ndjekjeje. Shumica e pacientëve ishin femra (n = 1002, 99.7%). Mosha mesatare ishte 57.9 vjeç dhe shumica e pacientëve u trajtuan me kirurgji për ruajtjen e gjirit (n = 731, 73%). Orari më i zakonshëm i fraksionimit të radioterapisë ishte 15-19 fraksione pa shtytje (n = 231, 23.0%) ose 21-24 fraksione me shtytje (n = 176, 17.5%). Në total, 336 (33.4%) pacientë morën radioterapi lokale dhe 264 (26.3%) pacientë morën radioterapi lokoregjionale (d.m.th. terapi rrezatimi në nyjet limfatike periklavikulare dhe/ose sqetullore). Gjatë HBOT, 13% (n = 134) e pacientëve ishin duhanpirës aktiv dhe 41% (n = 413) ishin duhanpirës të dikurshëm. Koha që nga terapia me radio varionte nga 1 deri në 582 muaj (mesatarja 22 muaj). Pacientët që iu përgjigjën të gjithë pyetësorëve ishin mesatarisht më të vjetër dhe kishin një kohë më të gjatë nga radioterapia (mesatarja 48 muaj kundrejt 37 muaj) sesa ata që nuk iu përgjigjën.

Në këtë studim të gjerë grupor të pacientëve me kancer të gjirit me toksicitet të vonë nga rrezatimi, një reduktim i dhimbjes, simptomave të gjirit dhe krahut dhe një përmirësim në rezultatet e raportuara nga pacienti (d.m.th., cilësia e jetës dhe funksionimi social, roli, emocional dhe fizik) në vijim. Shumica e pacientëve në këtë studim përjetuan disa efekte anësore të HBOT. Ky studim konfirmoi se HBOT është një trajtim i sigurt, pasi efektet anësore të rënda u panë në 3.6% të të gjithë pacientëve dhe kryesisht kishin të bënin me barotraumat.

 

Për më shumë informacion na kontaktoni në 067 413 7773.

Leave a comment

X