HBOT për trajtimin e ekzemës dhe TSW

HBOT për trajtimin e ekzemës dhe TSW
13 Nov 2023

HBOT për trajtimin e ekzemës dhe TSW

Terapia me oksigjen hiperbarik (HBOT) po fiton popullaritet si një opsion i zbatueshëm për trajtimin e një sërë sëmundjesh mjekësore. Ekzema dhe TSW (një sindromë që shfaqet pasi ndalon të merren steroide në mënyrë të menjëhershme pas një periudhe të gjatë përdorimi) janë dy sëmundje të tilla që mund të shkaktojnë shumë vuajtje për të sëmurët e tyre. Hulumtimet e fundit kanë vendosur HBOT si një opsion të qëndrueshëm terapie për TSW dhe ekzemën, duke siguruar lehtësimin e simptomave dhe duke rritur cilësinë e jetës së pacientëve.

Ata që kanë marrë steroid topikalë për një kohë të gjatë mund të zhvillojnë TSW. Përdorimi afatgjatë i steroideve është lidhur me efekte anësore të pakëndshme si kruajtje, djegie dhe skuqje të lëkurës. Kur njerëzit papritmas ndërpresin përdorimin e steroideve aktuale, ata mund të përjetojnë simptoma të pakëndshme dhe ndonjëherë dobësuese të tërheqjes.

Tridhjetë e dy persona morën pjesë në një studim, të cilët të gjithë u trajtuan me katër javë HBOT. Intensiteti i simptomave të TSW duke përfshirë kruajtjen, djegien dhe skuqjen e lëkurës u reduktuan të gjitha nga HBOT, sipas gjetjeve të studimit. Autorët e studimit arritën në përfundimin se HBOT ishte një zgjedhje e qëndrueshme terapeutike për pacientët me TSW pasi ishte edhe e sigurt dhe efektive.

Një tjetër sëmundje që mund të jetë mjaft e pakëndshme për individët që e kanë atë është ekzema. Lëkura e thatë, e kruar dhe e irrituar janë shenja dalluese e ekzemës, një çrregullim i vazhdueshëm i lëkurës. Stresi, alergjenët dhe irrituesit janë vetëm disa nga gjërat që mund ta shkaktojnë atë.

Studiuesit polakë shqyrtuan efikasitetin e terapisë hiperbarike të oksigjenit (HBOT) për trajtimin e ekzemës. Pesëdhjetë individë u trajtuan me tre javë HBOT në hulumtim. Studimi zbuloi se terapia hiperbarike e oksigjenit (HBOT) ul ndjeshëm ashpërsinë e simptomave të ekzemës si kruajtje, thatësi dhe skuqje të lëkurës. Autorët e studimit arritën në përfundimin se HBOT ishte një zgjedhje e qëndrueshme terapeutike për ata që vuanin nga ekzema pasi ishte edhe i sigurt dhe efektiv.

Këto rezultate tregojnë se HBOT premton si terapi si për TSW ashtu edhe për ekzemën. HBOT për ekzemën dhe TSW është efektiv sepse rrit furnizimin me oksigjen të trupit, i cili nga ana tjetër zvogëlon inflamacionin, përshpejton shërimin e plagëve dhe forcon sistemin imunitar. Kjo e bën atë një opsion të mirë për trajtimin e çrregullimeve inflamatore dhe të imunizuara, duke përfshirë TSW dhe ekzemën.

Efektet terapeutike të HBOT shkojnë përtej lehtësimit të simptomave fizike. Përmirësimet në gjum, lumturi dhe ankth janë vetëm disa nga mënyrat në të cilat jeta e pacientëve përmirësohet pas marrjes së trajtimit HBOT. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme për njerëzit që kanë të bëjnë me çështje shëndetësore afatgjata si TSW ose ekzema, të cilat mund të kenë një efekt dramatik në funksionimin e përditshëm.

Për personat që vuajnë nga  TSW ose ekzemë, HBOT mund të jetë zgjidhja që keni kërkuar. Rezultatet e tyre janë pozitive dhe tregojnë se HBOT mund të jetë një opsion i qëndrueshëm terapie për pacientët që vuajnë nga TSW dhe ekzema; megjithatë, studimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të kuptuar plotësisht avantazhet e HBOT në trajtimin e këtyre çrregullimeve. HBOT siguron zbutjen e simptomave dhe përmirësimin e cilësisë së jetës duke ulur inflamacionin, përshpejtimin e shërimit dhe forcimin e sistemit imunitar.

Potenciali i HBOT për të përmirësuar simptomat fizike dhe cilësinë e përgjithshme të jetës sugjeron se mund të jetë një ndryshim i jetës për pacientët me TSW dhe ekzemë.

 

 

Leave a comment

X