Hekuri

Hekuri
3 Oct 2023

Thithja e hekurit

Hekuri i pranishëm në trup vjen nga marrja e dietës, e cila ju lejon të mbani një ekuilibër midis përthithjes dhe humbjeve ditore.

Nevoja ditore për hekur ndryshon në kushte të ndryshme fiziologjike, duke marrë parasysh edhe nevojat që lidhen me rritjen e trupit.

Një dietë “e zakonshme” përfshin marrjen e 10-20 mg hekur në ditë, por në kushte normale vetëm 5-10% (afërsisht 1-2 mg) absorbohet. Nëse kërkesa është rritur mund të arrijë edhe 20-30%.

 

Rregullimi i përthithjes së hekurit

Ruajtja e homeostazës së hekurit (ekuilibri midis marrjes dhe humbjes) sigurohet nga rregullimi i përthithjes intestinale, i cili rritet për nevojat e eritropoezës dhe zvogëlohet kur depozitat e hekurit janë të bollshme.

Ushqimet e pasura me hekur janë mëlçia, mishi i kuq, gocat e detit dhe bishtajoret.

Përthithja e tij zvogëlohet në rastet e:

 • Dieta me pak hekur (në terma absolutë, por rritet në përqindje)
 • Ndryshimet në pH të stomakut: një reduktim i aciditetit të stomakut redukton përthithjen
 • Agjentët chelating në dietë: substanca që e lidhin atë, duke zvogëluar sasinë e disponueshme
 • Rënia e mundshme e sipërfaqes absorbuese të zorrëve ose ndryshimet e qelizave absorbuese që e përbëjnë atë
 • Situatat e rritjes së lëvizshmërisë së zorrëve
 • Hemokromatoza (sëmundje e trashëguar)
 • Situatat që rrisin qarkullimin e hekurit, të tilla si anemia për shkak të mungesës së vitaminës B12 (të dëmshme ose për shkak të mungesës ushqimore) ose folatit
 • Çrregullime metabolike
 • Prania në ushqime e EDTA (një ruajtës), taninet (substanca të pranishme në çaj), oksalate, fosfate dhe karbonate.

 

Nga ana tjetër, acidi askorbik (vitamina C), acidi citrik, aminoacidet dhe sheqernat me origjinë ushqimore lehtësojnë përthithjen e tij.

Hekuri përthithet si hekur heminik, domethënë i lidhur me hemoglobinën ose mioglobinën e pranishme në mish. Ose mund të përthithet në një formë të tretshme (ngjyrë). Hekuri hem është shumë më i absorbueshëm se hekuri inorganik.

 

Thithja ndodh në duodenum (pjesa e parë e zorrës së hollë) dhe në seksionin e parë të jejunumit (pjesa e ndërmjetme e zorrës së hollë).

Trupi rregullon sasinë e hekurit që do të përthithet me tre mekanizma:

 • Nëpërmjet një rregullatori depozitash që sinjalizon statusin e pakësimit/mbushjes së vetë depozitave.
 • Nëpërmjet një rregullatori të eritropoezës, i cili sinjalizon sasinë e hekurit të disponueshëm për sintezën e eritrociteve.
 • Nëpërmjet një mekanizmi në nivel renal që sinjalizon shkallën e hipoksisë.

Hekuri në gjak

Hekuri, pasi absorbohet në nivelin e zorrëve, hyn në qarkullimin e gjakut i lidhur me një proteinë të quajtur transferrinë dhe këtu gjendet në një sistem të mbyllur ku riciklohet vazhdimisht midis plazmës dhe indeve.

Në praktikën klinike është shumë e dobishme të doza:

Sasia e transferrinës në qarkullim është e ngopur me hekur, një vlerë e cila quhet sideremia dhe vlerat normale të së cilës janë midis 15 dhe 120 miligramë për decilitër.

Kapaciteti total lidhës i hekurit, i cili quhet transferrinemia dhe vlerat normale të të cilit janë ndërmjet 250 dhe 400 miligramë është decilitër.

Transferrina luan një rol kyç në hematopoiezën, pasi është përgjegjëse për transferimin e hekurit tek eritroblastet, të cilët kanë një receptor specifik për të në sipërfaqen e tyre.

 

Humbjet e hekurit

Ekskretimi fiziologjik i hekurit ndodh me urinë, feçe, djersë, deskuamim të qelizave të zorrëve, lëkurës dhe traktit urinar. Humbjet e hekurit te meshkujt dhe femrat pas menopauzës arrijnë në afërsisht 1 mg në ditë. Tek gratë në moshë riprodhuese, humbjet rriten duke marrë parasysh ciklin menstrual (normalisht deri në rreth 25 mg/cikël) dhe shtatzënitë, pasi që nga ngjizja deri në lindje, ka një humbje shtesë të hekurit prej rreth 700 mg, nëse merren parasysh. aksionet e transferuara tek fetusi, nxjerrja e placentës dhe hemorragjia pas lindjes; Humbja për shkak të ushqyerjes me gji është afërsisht 1 mg në ditë.

Metabolizmi i hekurit

Në kushte normale, përmbajtja e hekurit në të gjithë trupin varion nga 2 g tek femrat deri në 6 g tek meshkujt. Hekuri ndahet në një ndarje funksionale dhe një ndarje për ruajtje. Rreth 80% e hekurit funksional gjendet në hemoglobinë, mioglobinë dhe enzimat që përmbajnë hekur. Në pishinën e magazinimit, të përbërë nga hemosiderinë dhe ferritin, gjendet afërsisht 15% e hekurit total. Duhet theksuar se femrat e reja, edhe me shëndet të mirë, kanë rezerva hekuri dukshëm më të ulëta se meshkujt. Prandaj, ekuilibri i tyre luftarak (hekuri) është shumë më i pasigurt dhe për rrjedhojë ata janë më të prekshëm ndaj humbjeve të tepërta ose kërkesave të shtuara të lidhura me ciklin menstrual dhe shtatzëninë.

I gjithë hekuri i depozitimit akumulohet në formën e ferritinës ose hemosiderinës. Ferritina është në thelb një kompleks hekur-proteina që gjendet në të gjitha indet, por veçanërisht në mëlçi, shpretkë, palcën e eshtrave dhe muskujt skeletorë.

Kur rezervat e hekurit janë normale, në trup gjenden vetëm gjurmë të hemosiderinës. Ai përbëhet nga agregate të molekulave të ferritinës. Në kushtet e mbingarkesës ushtarake, pjesa më e madhe e hekurit depozitohet në formën e hemosiderinës.

Normalisht, sasi shumë të vogla të ferritinës qarkullojnë në plazmë. Ferritina e plazmës rrjedh kryesisht nga rezervuari dhe për këtë arsye doza e saj është një tregues i mirë i mjaftueshmërisë së rezervave luftarake të trupit. Në situatat e mungesës, ferritina e serumit është gjithmonë më pak se 12 mikrogramë për litër, ndërsa në kushte të mbingarkesës mund të gjenden edhe vlera shumë të larta, afër 5 mijë mikrogramë për litër.

Rëndësia fiziologjike e rezervuarit ushtarak është lehtësia e mobilizimit në rast të kërkesave të shtuara.

Në kushte normale, ekziston një ekuilibër midis sasisë së ferritinës në depozita dhe në plazmë. Ky është një parametër i dobishëm për vlerësimin e rezervave luftarake të trupit.

Ka disa situata në të cilat ndodh rritja e depozitave të hekurit:

 • Në rast të mbingarkesës si rezultat i marrjes së lartë të hekurit, si për shembull te subjektet që kërkojnë transfuzion të vazhdueshëm gjaku ose te ata që vuajnë nga një sëmundje gjenetike e quajtur hemosiderozë.
 • Në proceset kronike inflamatore ose tumorale, në të cilat hekuri sillet nga pjesa qarkulluese (e përdorshme) në ndarjen e magazinimit, me një tablo konsekuente të anemisë së sëmundjeve kronike, e karakterizuar nga një reduktim i hekurit qarkullues (hiposideremia) dhe një rritje e depozitimit ( hiperferitinemia).
 • Shkatërrim i konsiderueshëm i indeve: çon në një çlirim në qarkullim të hekurit që përmbahet në qelizat e dëmtuara me një rritje pasuese të ferritinës qarkulluese.

Leave a comment

X