5 Ndryshimet më të mira të stilit të jetesës për uljen e kolesterolit

5 Ndryshimet më të mira të stilit të jetesës për uljen e kolesterolit
10 Oct 2023

 

Rëndësia e korrigjimit të stilit të jetesës

Nëpërmjet ndryshimeve të duhura të stilit të jetesës është e mundur të ulni nivelet e kolesterolit në gjak. Natyrisht, përparimi i dëshiruar duhet të konsiderohet në proporcion me ashpërsinë e hiperkolesterolemisë dhe pamjaftueshmërinë e stilit fillestar të jetesës, dhe nuk mund të parashikohet ose të matet në raport me popullatën e përgjithshme.

Ndryshimet e stilit të jetesës në rastin e kolesterolit të lartë janë gjithmonë të nevojshme, pavarësisht nëse është hiperkolesterolemia primare (pra me bazë gjenetike) ose dytësore, dhe nëse është tashmë e kompensuar farmakologjikisht ose jo; barnat për uljen e kolesterolit janë (zakonisht) terapi përfundimtare, prandaj është e nevojshme që përmirësimi i stilit të jetesës t’i paraprijë vendimit mjekësor për të ndërmarrë një trajtim specifik farmakologjik.

Ndryshimet e stilit të jetesës për të ulur kolesterolin mund të rezultojnë në:

  • Ulja e probabilitetit të ndërmarrjes së trajtimit farmakologjik;
  • Përmirësimi i efektit të një trajtimi tashmë të nisur dhe si pasojë reduktimi i dozës;
  • Heqja e trajtimit farmakologjik.

Top 5:  5 ndryshimet më të mira në stilin të jetesës për kolesterol të lartë

Midis indikacioneve të shumta të dobishme, 5 ndryshimet më të mira të jetesës për uljen e kolesterolit:

  1. Reduktimi i yndyrës trupore (përmirësimi i raportit të masës së dobët/masës yndyrore), d.m.th., humbja e peshës, por pa ulur masën muskulore: në rastin e mbipeshës, një humbje peshe e vlerësuar midis 5 dhe 10% të peshës së përgjithshme kontribuon në përmirësimin e ndjeshëm të lipideve. gjaku i profilit; siç parashikohej, rëndësia e progresit të arritur është proporcionale me nivelin fillestar të mbipeshës/obezitetit.

Dy masa paraprake janë të nevojshme:

  • Shmangni blerjen e ushqimeve të padëshiruara
  • Zëvendësoni të gjitha komoditetet (ashensori, mjetet e transportit, parkimi afër destinacionit…) me lëvizjen tuaj fizike (ngritje e zbritje shkallëve, ecje ose çiklizëm).
  1. Ngrënia e ushqimeve që mund të përfitojnë shëndetin tuaj: zgjedhja e ushqimit është një faktor shumë i rëndësishëm dhe përfaqëson një ndryshim thelbësor të stilit të jetesës për të luftuar kolesterolin e lartë.

Një dietë ideale për të luftuar kolesterolin e lartë duhet të favorizojë: ushqime të pasura me fibra të tretshme (në vend të ushqimeve të rafinuara), ushqime të pasura me ω3 acide yndyrore esenciale, ushqime të pasura me A.G.E. ω6, ushqime të pasura me acide yndyrore ω9 (në vend të ushqimeve të pasura me yndyrna të ngopura, të hidrogjenizuara – veçanërisht kolesterol trans – dhe dietik) dhe, së fundi, ushqime dietike që përmbajnë fitosterole dhe/ose stanole.

Në këtë mënyrë duhet të arrihet një ulje e kolesterolit total, një ulje e kolesterol LDL, një ulje e triglicerideve, një ulje e presionit të gjakut dhe një rritje e HDL. Shkurtimisht, ndryshimi më i mirë dietik për të ulur kolesterolin e lartë konsiston në: zëvendësimin e mishit të yndyrshëm, të konservuar dhe djathrave të yndyrshëm me porcione të vogla frutash të thata, duke përdorur vaj ulliri ekstra të virgjër, vaj kikiriku ose soje (të gjitha të pasura me ω9 dhe ω6, ose ω3 për sojë) për erëza, preferenca për peshkun blu ose peshkun e detit të ftohtë, përdorimin e mishit pa dhjamë dhe kryesisht të bardhë pa lëkurë, konsumimi i 2 porcioneve me fruta të freskëta dhe 2 porcionesh perimesh të freskëta çdo ditë dhe, sipas dëshirës, ​​përdorimi i ushqimeve dietike me stanole dhe fitosterolet.

  1. Bëni ushtrime fizike çdo ditë; Aktiviteti fizik, përveçse nxit humbjen e peshës, shkakton një rritje të ndjeshme të HDL. Pas një vizite mjekësore sportive, ndryshimi i stilit të jetesës duke filluar të luani sport është një sjellje e dëshirueshme; Ju kujtojmë se është gjithmonë e nevojshme të siguroheni – nëpërmjet një vizite specialistike – që trupi të përballojë stresin fillestar të fillimit në sport, duke shmangur rrezikun e ngjarjeve të pakëndshme ose të rrezikshme. Rekomandohen të paktën 30-40′ në ditë aktivitet aerobik, ndërsa nëse doni të reduktoni frekuencën në 3-4 seanca, të paktën 60′ secila është thelbësore. Nëse angazhimet e punës dhe familjare e lejojnë, këshillohet të kombinoni aktivitetin aerobik me një seancë paralele të ndërtimit të muskujve, për të shmangur varfërimin e tepërt të muskujve me dietën në prani të aktivitetit aerobik.
  2. Lë duhanin, pra, lini duhanin! Pirja e duhanit shkakton rritje të presionit të gjakut dhe ulje të HDL, duke rritur rrezikun kardiovaskular; ndryshimi i stilit të jetesës duke lënë duhanin çon në disa përmirësime të menjëhershme fiziologjike (ulje të presionit të gjakut), ndërsa pas vetëm një viti rreziku kardiovaskular përgjysmohet. 15 vjet pas ndërprerjes, trupi rivendos plotësisht gjendjen e tij kardio-qarkulluese.
  3. Nëse përdorni pije alkoolike, moderoni porcionet: alkooli, ose më mirë, vera e kuqe (e pasur me antioksidantë) nxit rritjen e HDL duke përmirësuar kolesterolin. Prandaj, këshillohet të ndryshoni stilin e jetës tuaj duke u kufizuar në konsumimin e dozës së rekomanduar të verës të barabartë me 1-2 gota në ditë, pasi një tepricë do të çonte në një përkeqësim të gjendjes së përgjithshme shëndetësore dhe një rritje të rrezikut të vdekjes. .

Shenim: Nëse dieta karakterizohet nga qejfje kompulsive, pra humbja e kontrollit ose qëndrime të tjera si çrregullime të sjelljes së të ngrënit, është thelbësore të kërkoni ndërhyrjen e një psikologu ose të një psikiatri për ndonjë specifik.

Leave a comment

X