Intolerancat ushqimore: simptomat e lëkurës dhe llojet e intolerancave

Intolerancat ushqimore: simptomat e lëkurës dhe llojet e intolerancave
25 Sep 2023

Simptomat që lidhen me intolerancën ushqimore shpesh prekin lëkurën. Zbuloni se cilat janë ato kryesore dhe kurat natyrale për t’i parandaluar ato.

Prej disa kohësh njihet lidhja lëkurë-zorrë dhe bashkë me të edhe simptomat e lëkurës të intolerancës ushqimore.

Studime të ndryshme shkencore kanë zbuluar se te njerëzit veçanërisht të prirur ndaj dermatitit, ekzemës dhe psoriazës, mukoza e zorrëve është mjaft e ndjeshme ndaj ushqimeve të caktuara.

Provat e para datojnë që nga studimet e Stokes dhe Pillsbury në vitet 1930, të cilat demonstrojnë se si përhapja e tepërt e baktereve është e zakonshme tek pacientët që vuajnë nga rosacea.

Një florë e ekuilibruar e zorrëve, pra, lejon jo vetëm mirëqenien e zorrëve, por të gjithë organizmit dhe një nga pikat e para të lidhjes është sigurisht lëkura.

Në fakt, lëkura dhe zorrët kanë shumë ngjashmëri:

ato janë të dyja një pengesë ndërmjet mjedisit të brendshëm dhe të jashtëm;

ato janë të gjera dhe të populluara nga miliarda mikroorganizma;

sistemi imunitar i lëkurës është i ngjashëm me atë të zorrëve dhe funksionimi i tij është i lidhur fort me bakteret e pranishme.

Por cilat janë ndryshimet midis alergjive ushqimore dhe intolerancave?

Cilat janë simptomat kryesore që shfaqen me intolerancën ushqimore dhe sa lloje të intolerancave ka? —Dallimi midis intolerancës ushqimore dhe alergjive

Dallimi kryesor midis alergjive dhe intolerancës ushqimore është se të parat manifestohen shpejt dhe me simptoma akute, ndërsa të dytat mund të shfaqen pas njëfarë kohe pasi kanë gëlltitur “ushqimet armike”.

Kjo sepse sulmi nga patogjenët nuk njihet menjëherë nga sistemi imunitar, i cili është në gjendje të tolerojë inflamacionin deri në një kufi të caktuar, përtej të cilit simptoma shfaqet.

Për shkak të “fillimit të vonuar” të simptomave, pak njerëz e kanë të vështirë të lidhin intolerancën ushqimore me problemet e lëkurës.

Nëse keni përjetuar simptoma të lëkurës dhe mendoni se jeni intolerant ndaj ndonjë ushqimi, gjëja e parë që duhet të bëni, përveçse të dini të dëgjoni trupin tuaj, është të shkoni sa më shpejt te mjeku. Ata do të jenë në gjendje të bëjnë teste dhe t’ju trajtojnë siç duhet.

Simptomat kryesore të lëkurës e të intolerancës ushqimore

Reagimet negative ndaj ushqimit mund të kenë shkaqe të ndryshme: ato variojnë nga ndotja e ajrit tek përdorimi i pesticideve që mbeten në fruta dhe perime, deri te stresi.

Edhe një dietë e pasur me përbërës të rafinuar, konservues dhe ngjyrues, mund të predispozojë për intolerancë ushqimore.

Këto mund të shkaktojnë manifestime të lëkurës, duke përfshirë zhvillimin e eritemës, kruajtjes së lëkurës, urtikaries dhe çrregullimeve të tjera inflamatore si psoriasis.

Të prekurit janë veçanërisht personat që vuajnë nga inflamacioni kronik i zorrëve (si koliti ulceroz dhe sëmundja e Crohn).

Kur lëkura preket, përveç shfaqjes së këtyre simptomave të lëkurës të lidhura me intolerancën ushqimore, i gjithë indi epitelial gjithashtu bëhet i paqëndrueshëm.

Në të ardhmen ai mund të bëhet gjithnjë e më tepër i ndjeshëm ndaj disa alergeneve që prekin si zorrët ashtu edhe drejtpërdrejt lëkurën, si sendet, veshjet dhe kozmetikën.

Le të kujtojmë, në fakt, se lëkura është një nga pesë organet ekskretuese të trupit (d.m.th. i aftë për të nxjerrë jashtë) dhe kjo është arsyeja pse manifestimet e lëkurës mund të jenë dalje e intolerancës ushqimore.

Llojet e intolerancës ushqimore

Por cilat janë konkretisht intolerancat ushqimore që mund të shkaktojnë skuqje të lëkurës?

Megjithëse janë të vështira për t’u diagnostikuar me siguri, më të zakonshmet dhe më të njohurat janë këto:

-Intoleranca e majave. Ushqimet që përmbajnë më shumë maja janë sigurisht produkte furre, por nuk duhet të shqetësoheni vetëm për këto. Edhe birra, disa lloje vere dhe kërpudha mund të përmbajnë maja që janë të dëmshme për shumë njerëz;

-Intoleranca ndaj laktozës. Për këtë lloj intolerance ekzistojnë shkallë të ndryshme tolerance. Për shembull, mund të mos e tresni qumështin, por të mos keni asnjë lloj problemi me kosin e lopës dhe disa lloje djathi, si parmixhani, një produkt qumështi i pjekur;

-Ndjeshmëria ndaj glutenit. Nuk kemi të bëjmë me sëmundjen celiake aktuale (që prek 1% të popullsisë), por me ndjeshmërinë ndaj glutenit joceliak, e cila paraqet pothuajse të njëjtat simptoma si kjo patologji, por nuk ka të njëjtën bazë gjenetike.

Si ta mbroni lëkurën tuaj nga kjo lloj intolerance ushqimore? Le ta shohim më poshtë.

-Testoni intolerancat ushqimore nepermjet gjakut dhe mbani regjimin ushqimor perjashtues per 3-5 muaj.

-Probiotikët. Një dietë e ekuilibruar, e cila kombinon marrjen e fermenteve laktike, parandalon shfaqjen e intolerancës ushqimore dhe të gjitha simptomave të lidhura me to.

-Mbaj nje regjim Detox Fithealth.

 

Leave a comment

X