Vaksina EPD dhe për alergjitë ushqimore?!

Vaksina EPD dhe për alergjitë ushqimore?!
22 Sep 2023

Çfarë janë alergjitë ushqimore?

Alergjia tregon një gjendje në të cilën sistemi imunitar i një personi reagon në mënyrë jonormale duke prodhuar antitrupa kundër disa substancave të konsideruara të dëmshme, të cilat për shumicën e njerëzve janë krejtësisht të padëmshme. Alergjia ushqimore, në veçanti, është një reagim i sistemit imunitar ndaj një ushqimi të caktuar, i perceptuar nga trupi si i dëmshëm: edhe një sasi e vogël e ushqimit alergjik mund të shkaktojë reaksionin, i cili mund të shfaqet me probleme të tretjes, urtikarie, ënjtje. Ashpërsia e alergjive ndryshon nga personi në person dhe mund të variojë nga acarimi i lehtë deri te anafilaksia (reaksion i rëndë alergjik potencialisht kërcënues për jetën). Ndër alergjitë ushqimore më të zakonshme janë ato ndaj butakëve, arrave, peshkut, vezëve dhe qumështit.

Cilat janë shkaqet e alergjive ushqimore?

Kur vuani nga alergjia ushqimore, sistemi imunitar gabimisht identifikon një ushqim specifik ose një substancë të pranishme në të si diçka të dëmshme (alergjen): për ta neutralizuar atë, më pas lëshon antitrupa (imunoglobulina E, e njohur gjithashtu si IgE). Simptomat e alergjisë janë për shkak të çlirimit nga trupi të ndërmjetësuesve kimikë (p.sh. histamine) në përgjigje të reaksionit imunitar të shkaktuar nga takimi i alergjenëve me antitrupat.

Cilat janë simptomat e alergjive ushqimore?

Simptomat e alergjive ushqimore mund të jenë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra. Ato përfshijnë:

 • ndjesi shpimi gjilpërash ose kruajtjeje në gojë
 • urtikarie
 • kruajtje ose ekzemë
 • ënjtje e buzëve, fytyrës, gjuhës, fytit ose pjesëve të tjera të trupit
 • vështirësi në frymëmarrje
 • dhimbje barku
 • diarre, të përziera ose të vjella
 • marramendje

Si të parandaloni alergjitë ushqimore?

Mënyra më e mirë për të parandaluar një reaksion alergjik është njohja dhe shmangia e ushqimeve që e shkaktojnë atë. Prandaj është një ide e mirë të lexoni me kujdes etiketat e ushqimeve dhe nëse tashmë keni qenë viktimë e një reaksioni të rëndë alergjik, vishni një shenjë njohjeje (byzylyk ose medalje) që lejon të tjerët të dinë se nga çfarë vuani nëse nuk jeni në gjendje për të komunikuar.

Diagnoza

Nuk ka asnjë test standard për të konfirmuar ose përjashtuar praninë e një alergjie ushqimore.

Përshkrimi i simptomave, prania e alergjive ushqimore në familje, një ekzaminim fizik i plotë që çon në përjashtimin ose identifikimin e problemeve të tjera mund të ndihmojnë mjekun në diagnostikimin. Atëherë do të jetë thelbësore t’i nënshtrohen testeve të alergjisë. Ndër këto janë:

 • Testi me shpim: lëkura shpohet nga një gjilpërë për të lejuar depërtimin e alergjenit: nëse pas 20 minutash shfaqet një kokërr e kuqe dhe e ngrohtë rreth pikës së injektimit, kjo do të thotë se subjekti është i ndjeshëm.
 • Testi Rast ose testi i përthithjes së radio-alergjisë: është një test gjaku i aftë për të matur reagimin e sistemit imunitar ndaj ushqimeve të caktuara duke kontrolluar sasinë e imunoglobulinës E (ose IgE) në gjak.
 • Prick by prick: bazohet në përdorimin e drejtpërdrejtë të ushqimit që besohet se është alergjik.
 • Pacientit mund t’i ofrohet edhe një dietë “eliminuese” e disa ushqimeve të cilat pas një periudhe të caktuar kohore do të rifuten një nga një, duke i dhënë mjekut mundësinë për të lidhur simptomat me ushqime specifike.

Trajtimet

Nuk ka trajtime përfundimtare për alergjitë. Parandalimi është arma e parë. Megjithatë, kjo sjellje nuk është gjithmonë e mundur; disa barna mund të përdoren më pas për të reduktuar simptomat. Në rast të reaksioneve të lehta alergjike, mund të përdoren antihistamine; për reaksione të rënda alergjike mund të jetë e nevojshme përdorimi i një injeksioni të adrenalinës.

Vaksina EPD mund të jetë gjithashtu zgjidhja për minimizimin e simptomave ndaj alergjisë ushqimore, dhe jo vetëm, por dhe ndaj inhalatorëve apo kimikateve. Telefononi në 067 413 7773 për të rezervuar një konsultë me alergologun italian Carmelo Rizzo, I cili do të jetë pranë klinikës sonë në datat 26-27 shtator.

Leave a comment

X