Koha më e mirë për t’u peshuar (dhe sa shpesh duhet të peshoheni?)

Koha më e mirë për t’u peshuar (dhe sa shpesh duhet të peshoheni?)
9 Aug 2023

Përpjekja për të humbur peshë është më shumë se thjesht një lojë me numra – ka të bëjë gjithashtu me sigurimin në marrjen e zgjedhjeve të shëndetshme të jetës, si marrja e lëndëve ushqyese të mira dhe të qenit fizikisht aktiv të paktën pesë ditë në javë.

Por nëse numri në peshore është i rëndësishëm për ju, ose nëse keni nevojë për pak motivim, mbajtja e syve mbi peshën tuaj mund të jetë e dobishme në udhëtimin tuaj të jetesës së shëndetshme.

Por si duhet t’i qaseni?

Konsistenca është thelbësore – kjo është ndoshta një nga gjërat më të rëndësishme në lidhje me menaxhimin e peshës.

Kur duhet të peshoheni?

Koha më e mirë për t’u peshuar është gjëja e parë në mëngjes pasi të keni shkuar në tualet, por para se të hani ose pini ndonjë gjë. Arsyeja për këtë është se trupi juaj ka pasur kohë të mjaftueshme për të tretur të gjitha ushqimet dhe pijet që keni konsumuar nga një ditë më parë, ndërsa jeni duke fjetur.

Kur peshoheni në mëngjes, preferohet të vishni sa më pak veshje, ose të paktën të vishni të njëjtat sende sa herë që ngjiteni në peshore.

Sa shpesh duhet të peshoheni?

Disa studime tregojnë se peshimi i rregullt i vetes çon në ndryshimet më të mëdha në peshë. Disa njerëzve u pëlqen të peshojnë veten një ditë në javë, ndërsa të tjerëve u pëlqen të peshohen çdo mëngjes. Se sa shpesh preferoni të peshohenivaret tërësisht nga ju. Vetëm ji konsistente.

Një studim i vitit 2019 sugjeron se matjet e përditshme çojnë në humbje më të madhe të peshës kur krahasohen me grupet e njerëzve që kanë modele më pak të shpeshta. Dhe peshorja në dysheme nuk është i vetmi mjet matës në dispozicion për ju.

 

Një studim i vitit 2021 tregon se përdorimi i sistemeve dixhitale të vetë-monitorimit (si orët inteligjente, aplikacionet e fitnesit dhe gjurmuesit e faqeve në internet) u shoqëruan me humbje më të madhe të peshës në krahasim me gjurmimin me stilolaps dhe letër, ndërsa një studim i vitit 2018 sugjeron përdorimin afatshkurtër të aktivitetit i gjurmuesit mund të jenë më të dobishëm se një program standard për humbje peshe.

Në fakt, sipas një studimi të vitit 2017 që shqyrtoi kontributin që ka dhënë vetë-monitorimi në humbjen e peshës, rezultate më pozitive ndodhin kur ka një kombinim të sjelljeve të qëndrueshme, si peshimi rregullisht, regjistrimi i të ushqyerit tuaj dhe të kesh një minimum prej 60 minuta në javë shumë aktive.

 

Të gjitha këto studime sugjerojnë që nëse qëndroni të qëndrueshëm në mënyrën se si peshoheni, keni një shans më të madh për të bërë ndryshime pozitive në atë që hani, sa shpesh hani dhe sa aktiv jeni me kalimin e kohës. E gjithë kjo mund të jetë për shkak të idesë së thjeshtë për të mbajtur veten përgjegjës ndaj një rutine të rregullt.

Nëse zgjidhni të peshoheni çdo ditë, sigurohuni që të peshoni veten në të njëjtën kohë çdo ditë dhe të vishni të njëjtat veshje ose asgjë fare, dhe se po përdorni të njëjtën peshore çdo herë. Nëse zgjidhni të peshoheni një herë në javë, kjo është gjithashtu në rregull. Vetëm sigurohuni që të provoni dhe të peshoheni në ditë të njëjta ose të ngjashme – do të thotë çdo javë të mërkurën për shembull, në vend të të premtes dhe të hënës.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se për disa njerëz, mbajtja e një syri kaq të ngushtë në këto numra mund të mos jetë gjëja më e mirë. Një studim i vitit 2020 sugjeron se pengesa më e madhe për menaxhimin e vetë-monitoruar të peshës ishte një keqkuptim i luhatjeve të përditshme në peshën tuaj, duke mos qenë në gjendje të shihnit pamjen më të madhe se si pesha juaj ndryshon me kalimin e kohës dhe duke harruar të bëni matje vazhdimisht.

“Kini parasysh se pesha juaj reflekton ndryshimet në yndyrën e trupit tuaj, por gjithashtu ndryshime në mbajtjen e muskujve dhe ujit”.

“Për shembull, nëse filloni të ushtroheni më shumë, pesha juaj mund të rritet sepse po fitoni muskuj që është një gjë e mirë! Sasia e kripës ose e karbohidrateve që keni ngrënë gjithashtu mund të ndikojë në peshën e lëngjeve që keni.

 

Të presësh që pesha juaj të ndryshojë një ose dy kilogramë nga dita në ditë – pavarësisht kalorive që keni ngrënë ose djegur një ditë më parë – është realiste dhe e shëndetshme. Dhe nëse keni një histori të çrregullimeve të të ngrënit ose keni ndonjë ankth për t’u ngjitur në peshore, shmangia e këtyre numrave dhe biseda me një specialist të shëndetit të sjelljes mund të jetë e dobishme. Gjëja më e rëndësishme në çdo udhëtim jetese të shëndetshme është të zbuloni se cilat rutina funksionojnë më mirë për ju dhe të siguroheni që rutina juaj të mos pengojë ndonjë përparim pozitiv.

 

“Me çdo kusht, shmangni të gjykoni veten bazuar në një numër. Në vend të kësaj, vendosni qëllime për ndryshimin e sjelljes që janë të vogla, realiste dhe që mund t’i matni për një periudhë të caktuar kohe. Kjo është diçka mbi të cilën ju keni kontroll. Të bësh përparim, të mos përmbushësh qëllimet në mënyrë perfekte, është një fitore.”

 

Cila ditë e javës është më e mira?

Disa thonë se dita më e mirë e javës për të peshuar veten është të mërkurën, sepse mesi i javës është një gjysmë e mirë për të parë se ku qëndroni dhe si mund të përshtateni në përputhje me rrethanat. Por mjeke te tjere thonë se nuk jeni të lidhur me asnjë ditë dhe se të peshoni veten të premten mund të jetë një alternativë më e mirë.

“Shumë njerëz pëlqejnë të shohin se çfarë peshojnë të premten, sepse kanë pasur një rutinë të qëndrueshme gjatë gjithë javës,”.

“E shihni se ku është pesha juaj pasi keni mbajtur një rutinë për pesë ditë. Më pas, mund ta rregulloni rutinën tuaj nëse keni nevojë.”

 

Mbani në mend se ndryshimet e papritura në peshën tuaj nuk janë gjithmonë të mundshme. Është e zakonshme që pesha juaj të luhatet brenda një intervali prej 5 kilogramësh. Por nëse keni shtuar peshë “brenda natës” dhe ndiheni të fryrë, mund të jetë nga mbajtja e ujit për shkak të:

Ngrënia e ushqimeve te pasura me natrium.

Pirja e alkoolit.

Udhëtimi, duke përfshirë fluturimin ose udhëtimet e gjata.

Sindromi premenstrual (PMS) ose cikli juaj menstrual.

Kapsllëku mund të shtojë gjithashtu shtimin e papritur të peshës.

Si të peshoheni saktë?

Mbani mend, për sa kohë që jeni të qëndrueshëm, nuk mund të gaboni shumë në peshimin e vetes duke ndjekur këto hapa të thjeshtë:

Peshimi te jete  gjëja e parë në mëngjes.

Vishni pak ose aspak veshje, ose të njëjtën veshje çdo herë.

Vendoseni peshoren tuaj të sheshtë në një dysheme të fortë. Pjerrësia e peshores ose vendosja e saj në tapet mund të rezultojë në një lexim të pasaktë.

Shpërndani në mënyrë të barabartë peshën tuaj duke qëndruar gjatë dhe pa lëvizur në peshore me të dyja këmbët fort dhe njëlloj të larguara. Për leximet më të sakta, bëjeni këtë zbathur.

A është pesha juaj faktori i vetëm i rëndësishëm?

Pesha juaj nuk është gjëja më e rëndësishme kur bëhet fjalë për shëndetin tuaj të përgjithshëm, por është një pjesë e vogël e enigmës.

“Gjatë çdo udhëtimi shëndetësor, ka më shumë se një mënyrë për të matur suksesin.”

Matjet e tjera të suksesit përfshijnë pranimin e zgjedhjeve më të shëndetshme të ushqimit dhe fokusimin në përfitimet mendore dhe fizike të ushtrimeve të rregullta.

“Ndoshta xhinset tuaja të preferuara ju përshtaten më mirë, edhe pse nuk keni humbur shumë peshë, ose ndoshta keni më shumë energji për të luajtur me fëmijët tuaj”. “Kaq shumë fitore nuk janë të lidhura me peshoren.”

Leave a comment

X