Lidhja zorrë-tru: Si funksionon dhe roli i të ushqyerit?

Lidhja zorrë-tru: Si funksionon dhe roli i të ushqyerit?
12 Jul 2023

A keni pasur ndonjëherë një ndjesi ne zorrë ose flutura në stomak?

Këto ndjesi që burojnë nga barku sugjerojnë se truri dhe zorrët janë të lidhura.

Për më tepër, studimet e fundit tregojnë se truri juaj ndikon në shëndetin e zorrëve dhe zorrët mund të ndikojnë edhe në shëndetin e trurit tuaj.

Sistemi i komunikimit midis zorrëve dhe trurit tuaj quhet boshti zorrë-tru.

Si janë të lidhura zorrët dhe truri?

Boshti zorrë-tru është një term për rrjetin e komunikimit që lidh zorrën dhe trurin tuaj.

Këto dy organe janë të lidhura fizikisht dhe biokimikisht në një sërë mënyrash të ndryshme.

Nervi vagus dhe sistemi nervor

Neuronet janë qeliza që gjenden në trurin tuaj dhe në sistemin nervor qendror që i tregojnë trupit tuaj se si të sillet. Ekzistojnë rreth 100 miliardë neurone në trurin e njeriut .

Është interesante se zorra juaj përmban 500 milionë neurone, të cilat janë të lidhura me trurin tuaj nëpërmjet nervave në sistemin tuaj nervor .

Nervi vagus është një nga nervat më të mëdhenj që lidh zorrën dhe trurin tuaj. Ai dërgon sinjale në të dy drejtimet .

Për shembull, në studimet e kafshëve, stresi pengon sinjalet e dërguara përmes nervit vagus dhe gjithashtu shkakton probleme gastrointestinale .

Në mënyrë të ngjashme, një studim te njerëzit zbuloi se njerëzit me sindromën e zorrës së irrituar (IBS) ose sëmundjen e Crohn kishin reduktuar tonin vagal, duke treguar një funksion të reduktuar të nervit vagus .

Një studim interesant zbuloi se ushqyerja me probiotikë reduktonte sasinë e hormonit të stresit në gjak. Sidoqoftë, kur nervi vagus u pre, probiotiku nuk pati asnjë efekt .

Kjo sugjeron që nervi vagus është i rëndësishëm në boshtin zorrë-tru dhe rolin e tij në stres.

Neurotransmetuesit

Zorrët dhe truri juaj janë gjithashtu të lidhur përmes elementeve kimike të quajtur neurotransmetues.

Neurotransmetuesit e prodhuar në tru kontrollojnë ndjenjat dhe emocionet.

Për shembull, neurotransmetuesi serotonin kontribuon në ndjenjat e lumturisë dhe gjithashtu ndihmon në kontrollin e orës së trupit tuaj .

Është interesante se shumë nga këta neurotransmetues prodhohen gjithashtu nga qelizat e zorrëve tuaja dhe triliona mikrobe që jetojnë atje. Një pjesë e madhe e serotoninës prodhohet në zorrë .

 

Mikrobet tuaja të zorrëve prodhojnë gjithashtu një neurotransmetues të quajtur acid gama-aminobutirik (GABA), i cili ndihmon në kontrollin e ndjenjave të frikës dhe ankthit .

Studimet në minj laboratorikë kanë treguar se disa probiotikë mund të rrisin prodhimin e GABA dhe të zvogëlojnë ankthin dhe sjelljen e ngjashme me depresionin .

Mikrobet e zorrëve prodhojnë kimikate të tjera që ndikojnë në tru

Triliona mikrobe që jetojnë në zorrën tuaj prodhojnë edhe kimikate të tjera që ndikojnë në funksionimin e trurit tuaj .

Mikrobet tuaja të zorrëve prodhojnë shumë acide yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFA) si butirati, propionati dhe acetate.

Ata bëjnë SCFA duke tretur fibrat. SCFA ndikon në funksionin e trurit në një sërë mënyrash, të tilla si ulja e oreksit.

Një tjetër SCFA, butirati dhe mikrobet që e prodhojnë janë gjithashtu të rëndësishme për formimin e barrierës midis trurit dhe gjakut, e cila quhet pengesë gjaku-tru .

Mikrobet e zorrëve gjithashtu metabolizojnë acidet biliare dhe aminoacidet për të prodhuar kimikate të tjera që ndikojnë në tru Acidet biliare janë elemente të prodhuara nga mëlçia që zakonisht përfshihen në thithjen e yndyrnave dietike. Megjithatë, ato mund të ndikojnë edhe në tru.

Dy studime zbuluan se stresi dhe çrregullimet sociale reduktojnë prodhimin e acideve biliare nga bakteret e zorrëve dhe ndryshojnë gjenet e përfshira në prodhimin e tyre

Mikrobet e zorrëve ndikojnë në inflamacion

Boshti juaj zorrë-tru është gjithashtu i lidhur përmes sistemit imunitar.

Mikrobet e zorrëve luajnë një rol të rëndësishëm në sistemin tuaj imunitar dhe inflamacionin duke kontrolluar atë që kalon në trup dhe çfarë ekskretohet

Nëse sistemi juaj imunitar është i ndezur për një kohë të gjatë, mund të çojë në inflamacion, i cili shoqërohet me një sërë çrregullimesh të trurit si depresioni dhe sëmundja e Alzheimerit

Lipopolisakaridi (LPS) është një toksinë inflamatore e prodhuar nga baktere të caktuara. Mund të shkaktojë inflamacion nëse shumë prej tij kalon nga zorrët në gjak.

Kjo mund të ndodhë kur barriera e zorrëve rrjedh, gjë që lejon bakteret dhe LPS të kalojnë në gjak.

Inflamacioni dhe LPS i lartë në gjak janë shoqëruar me një sërë çrregullimesh të trurit duke përfshirë depresionin.

Probiotikët, prebiotikët dhe boshti zorrë-tru

Bakteret e zorrëve ndikojnë në shëndetin e trurit, kështu që ndryshimi i baktereve të zorrëve mund të përmirësojë shëndetin e trurit tuaj.

 

Probiotikët janë baktere të gjalla që japin përfitime shëndetësore nëse merren si suplement. Megjithatë, jo të gjithë probiotikët janë të njëjtë.

Probiotikët që ndikojnë në tru shpesh quhen “psikobiotikë” .

Disa probiotikë janë treguar se përmirësojnë simptomat e stresit, ankthit dhe ,

Një studim i vogël i njerëzve me sindromën e zorrës së irrituar dhe ankth ose depresion të butë deri në mesatar zbuloi se marrja e një probiotiku të quajtur Bifidobacterium longum NCC3001 për gjashtë javë përmirësoi ndjeshëm simptomat .

Prebiotikët, të cilët janë zakonisht fibra që fermentohen nga bakteret e zorrëve, mund të ndikojnë gjithashtu në shëndetin e trurit.

Një studim zbuloi se marrja e një prebiotiku të quajtur galaktooligosakaride për tre javë uli ndjeshëm sasinë e hormonit të stresit në trup, të quajtur kortizol.

Cilat ushqime ndihmojnë boshtin zorrë-tru?

Disa grupe ushqimesh janë veçanërisht të dobishme për boshtin zorrë-tru.

  • Yndyrnat omega-3: Këto yndyrna gjenden në peshqit me vaj dhe gjithashtu në sasi të larta në trurin e njeriut. Studimet te njerëzit dhe kafshët tregojnë se omega-3 mund të rrisë bakteret e mira në zorrë dhe të zvogëlojë rrezikun e çrregullimeve të trurit .
  • Ushqimet e fermentuara: Kosi, kefiri, lakra turshi dhe djathi përmbajnë të gjitha mikrobe të shëndetshme si bakteret e acidit laktik. Ushqimet e fermentuara janë treguar se ndryshojnë aktivitetin e trurit .
  • Ushqime me fibra të larta: Drithërat, arrat, farat, frutat dhe perimet përmbajnë të gjitha fibra prebiotike që janë të mira për bakteret e zorrëve. Prebiotikët mund të zvogëlojnë hormonin e stresit tek njerëzit.
  • Ushqimet e pasura me polifenol: Kakao, çaji jeshil, vaji i ullirit dhe kafeja përmbajnë të gjitha polifenole, të cilat janë kimikate bimore që treten nga bakteret e zorrëve tuaja. Polifenolet rrisin bakteret e shëndetshme të zorrëve dhe mund të përmirësojnë njohjen (34 Burimi i Besuar, 35 Burimi i Besuar).
  • Ushqime të pasura me triptofan: Triptofani është një aminoacid që shndërrohet në neurotransmetuesin serotonin. Ushqimet që janë të pasura me triptofan përfshijnë gjelin e detit, vezët dhe djathin.

Por kujdes, gjithmone konsultohu me mjekun nutricionist per te permiresuar shendetin në rrugen  me te sigurt.

 

Leave a comment

X