Çfarë është Ortoreksia?

Çfarë është Ortoreksia?
12 Jul 2023

Çfarë është Ortoreksia?

Ortoreksia është një fokus jo i shëndetshëm për të ngrënë në mënyrë të shëndetshme. Ngrënia e ushqimeve me vlera ushqyese është e mirë, por nëse keni ortoreksi, jeni të fiksuar pas saj në një shkallë që mund të dëmtojë mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Steven Bratman, MD, një mjek nga Kalifornia, e shpiku termin në vitin 1996. Ai do të thotë “fiksim për ushqimin e drejtë”. Që atëherë, shumë profesionistë mjekësorë e kanë pranuar konceptin.

Nuk është një diagnozë zyrtare. Por ideja bazë është se ai përfshin zakone të të ngrënit që refuzojnë një shumëllojshmëri ushqimesh për të mos qenë mjaftueshëm “të pastra”. Përfundimisht, njerëzit me ortoreksi fillojnë të shmangin vaktet e plota që nuk plotësojnë standardet e tyre ose që nuk i përgatisin vetë.

Disa ekspertë mendojnë se ka ngjashmëri në ortoreksinë dhe në çrregullimet e të ngrënit si bulimia dhe anoreksia nervore. Të gjitha kanë të bëjnë me ushqimin dhe kontrollin.

Simptomat e ortoreksisë

Nëse keni ortoreksi, mund të:

 • Shqetësohuni për cilësinë e ushqimit. Nivelet e larta të shqetësimit për cilësinë dhe burimin e ushqimeve që hani mund të çojnë në ankth.
 • Shmangni daljen për të ngrënë ose shmangni ngrënien e ushqimit të përgatitur nga të tjerët nga frika se ushqimet që nuk i përgatisni vetë nuk do të përmbushin standardet tuaja.
 • Frika nga sëmundja. Ju shqetësoheni se sa “i pastër” është ushqimi ose nëse është “i keq” për shëndetin tuaj.
 • Tregoni shenja fizike të kequshqyerjes. Kur kufizoni shumëllojshmërinë e ushqimeve që hani, mund të mos merrni të gjithë ushqimin që ju nevojitet. Si rezultat, mund të humbni peshë.
 • Varroseni veten në kërkimin e ushqimit. Është një gjë të shpenzosh disa minuta duke skanuar një etiketë produkti ose duke lundruar në internet për më shumë informacion mbi përbërësit. Por me ortoreksinë, mund të kaloni orë të tëra duke menduar për ushqimin dhe planifikimin e vakteve.
 • Refuzoni të hani një gamë të gjerë ushqimesh. Është normale të shmangni disa ushqime sepse nuk ju pëlqen shija e tyre apo mënyra se si ju bëjnë të ndiheni. Por me ortoreksinë, mund të vendosni të hiqni kategori të tëra ushqimesh nga dieta juaj. Për shembull, mund të ndaloni së ngrëni drithëra; ose ndonjë ushqim me konservues, gluten ose sheqer; ose të gjitha ushqimet që thjesht nuk duken “të shëndetshme”.
 • Frika nga humbja e kontrollit. Ju mendoni se po bëni gjënë e duhur duke ngrënë shëndetshëm. Por ju gjithashtu mund të keni frikë se ngrënia e qoftë edhe një vakt që nuk e keni përgatitur – duke përfshirë darkën në një restorant – mund të jetë katastrofike.
 • Jini tepër kritik ndaj zgjedhjeve ushqimore të miqve tuaj. Në të njëjtën kohë, ju mund të mos keni asnjë shpjegim racional për tuajin.
 • Gjeni veten në një rreth vicioz. Preokupimi juaj me ushqimin ju bën të kërceni midis dashurisë për veten dhe ndjenjës së fajit ndërsa ndryshoni dhe kufizoni dietën tuaj.

Shkaqet e ortoreksisë dhe faktorët e rrezikut

Çdokush mund të ketë një çrregullim të të ngrënit. Megjithëse shkaqet dhe faktorët e rrezikut ndryshojnë nga personi në person, ato ndahen në tre grupe kryesore:

 

 • Biologjike: Të kesh një të afërm me një çrregullim të të ngrënit, një histori të dietës ose diabetin e tipit I
 • Psikologjik: Perfeksionizëm, pakënaqësi me trupin tuaj ose një histori ankthi
 • Social/kulturor: Të ngacmohesh për peshën tënde, të kesh pasur trauma familjare që përfshin breza (siç bëjnë të mbijetuarit e Holokaustit) ose të blesh idenë e një trupi “ideal”.

Trajtimi i Ortoreksisë

Çelësi është të kuptoni se edhe pse ngrënia e ushqimit të shëndetshëm është e mirë për ju, mënyra se si po veproni po shkakton dëm. Ju do të duhet të stërviteni veten për të menduar ndryshe për të.

Nëse mendoni se keni një marrëdhënie jo të shëndetshme me të ngrënit, mjeku juaj mund të sugjerojë strategji të kujdesshme të të ngrënit. Trajtimet e zakonshme përfshijnë:

 • Ekspozimi dhe parandalimi i reagimit: Sa më shumë të jeni të ekspozuar ndaj situatës që ju shkakton ankth, aq më pak do t’ju shqetësojë.
 • Modifikimi i sjelljes: Kuptimi i efekteve negative të veprimeve tuaja në mënyrë që të mund të ndryshoni atë që po bëni
 • Ristrukturimi kognitiv ose riformulimi kognitiv, i cili ju ndihmon të identifikoni zakonet dhe besimet që shkaktojnë stres dhe t’i zëvendësoni ato me mendime dhe veprime më pak të ngurta
 • Forma të ndryshme të trajnimit relaksues, si ushtrimet e frymëmarrjes, imazhet e drejtuara, meditimi i ndërgjegjes, joga dhe tai chi

Leave a comment

X