Rezistenca insulinike-Ç’është dhe si shkaktohet?

Rezistenca insulinike-Ç’është dhe si shkaktohet?
17 Jun 2023

Insulina është hormoni qe clirohet pas vaktit ushqimor. Stimulohet nga rritja e sheqerit në gjak, përqendrimi i glukozës në gjak. Glukoza vjen nga karbohidratet (buka, makaronat, pica, frutat, patatet, drithërat, perimet, ëmbëlsirat, sheqeri, mjalti… perimet… ).
Insulina prodhohet nga pankreasi dhe ka funksionin e sjelljes së glukozës nga gjaku në çdo qelizë të trupit tonë. Për të ushtruar funksionin e saj, insulina gjen receptorin e saj të vendosur në membranën qelizore.
Receptori është si një derë që hapet për të lejuar glukozën të hyjë në qelizë. Nëse receptori nuk është i pranishëm, insulina nuk mund të kryejë funksionin e saj.
Pra, glukoza nuk mund të hyjë në qelizë dhe qëndron në gjak. Kështu rrit nivelin e sheqerit tuaj. Receptori i insulinës është një proteinë e prodhuar nga e njëjta qelizë. Kur brenda qelizës ka një rritje të acideve yndyrore të ngopura si rezultat i një diete të gabuar, qeliza nuk prodhon më proteinën e receptorit të insulinës. Kjo është mënyra se si ajo nxjerr statusin e rezistencës ndaj insulinës. Insulina është atje, por nuk funksionon. Në këtë gjendje, personi në mënyrë progresive fillon të grumbullojë yndyrën e trupit në bark dhe në zonën gluteo-femorale.
Ju nuk mund të humbni yndyrë nëse jeni në një gjendje rezistence ndaj insulinës. Ai ka steatozë të mëlçisë (mëlçia e yndyrshme) e cila e përkeqëson gjendjen duke nxitur akumulimin shtesë të yndyrës në trup.
Ju mund të matni praninë e rezistencës ndaj insulinës duke bërë tre analiza gjaku: – sheqeri në gjak – insulinë – hemoglobinë e glukozuar.  Ne duhet ta trajtojme këtë gjendje, sepse nëse nuk trajtohet, mund të potencioje shfaqjen e diabet mellitus të tipit 2, si dhe të mos humbni peshë. Ju mund dhe duhet të dilni nga gjendja e rezistencës ndaj insulinës përmes një diete që synon reduktimin e sheqerit.

Rezervo tek Klinika FitHealth dhe përfito nga superofertat për të optimalizuar peshën dhe parametrat truporë!
Meso te jetosh shendetshem!

Leave a comment

X