Ushqimet që krijojnë varësi: pse nuk mund të ndaloni së ngrëni ato?

Ushqimet që krijojnë varësi: pse nuk mund të ndaloni së ngrëni ato?
28 Aug 2023

Ka ushqime të cilave është e vështirë t’u rezistosh. Tundimi për të vazhduar ngrënien e tyre, qoftë edhe në sasi të konsiderueshme dhe pa u ndalur, bëhet i pamundur të menaxhohet. Dhe nuk bëhet fjalë për një varësi mendore, pra për vullnet, por për karakteristika kimike dhe organike që përcaktojnë varësinë e fortë nga këto ushqime.

Shembujt më të zakonshëm, që i përkasin kategorisë së “ushqimeve të krijuara për të krijuar varësi”, janë pica, akullorja, patatet e skuqura dhe ushqimi i shpejtë.

Nga pikëpamja ushqyese, këto janë ushqime të përcaktuara si “doping”, sepse është pikërisht e vështirë të heqësh dorë nga konsumimi i tyre. Zakonisht ato përmbajnë përqindje të mëdha kripe, sheqeri dhe yndyre, shpesh së bashku.

Shumë nga këto ushqime, në fakt, janë të ëmbla dhe të shijshme. Pse ne vazhdojmë t’i hamë këto ushqime, shpesh në mënyrë të pakontrolluar, edhe nëse e dimë mirë dëmin për trupin? Sepse ata janë një ngushëllim dhe veprojnë me kënaqësi.

Çfarë është varësia ndaj ushqimit?

Ne dëgjojmë gjithnjë e më shpesh për ushqimin komod. Term i përdorur gjerësisht sot, për të përcaktuar ato ushqime që janë në gjendje të ngushëllojnë, të përkëdhelin, të kënaqin. Jo vetëm në shije, por edhe në nivel emocional. Jo më kot ushqimet “ngushëlluese” dhe në të njëjtën kohë që krijojnë varësi konsumohen më shumë kur njeriu ndodhet në kushte stresi apo pakënaqësie.Nevoja për të ngrënë dhe për të kënaqur qiellzën në këtë rast përkthehet në atë psikologjike duke shkaktuar një varësi të vërtetë. Në përmbledhje, kjo është ajo që përkufizohet si një varësi ndaj ushqimit, e cila konsiston në ngrënien me detyrim të ushqimeve të caktuara.

Pica: përbërësit krijojnë varësi

Pica është një nga ushqimet te cilat krijojne me shume varesi. Nuk bëhet fjalë për produkte të shëndetshme, me lëndë të para të përzgjedhura dhe të përgatitura nga prodhuesi i picave maja, por për produkte të ambalazhuara dhe industriale, ku prania e përbërësve cilësorë është thuajse inekzistente. Picat e gatshme industriale shpesh përmbajnë miell ultra të rafinuar, aditivë që detyrojnë majanë dhe konservues.

Më mirë të zgjidhni pica artizanale të përgatitur me miell integral dhe grurë të fortë, pra me indeks glicemik më të ulët, maja amtare dhe mbushje të freskëta dhe origjinale.

Çokollate e zezë

Çokollata është një nga ushqimet me adiktive ndonjëherë.

 

Sa më e lartë të jetë përmbajtja e sheqerit, yndyrës dhe qumështit pluhur, aq më e madhe është fuqia e dopingut dhe aq më të ulëta janë përfitimet shëndetësore që, për shembull, mburret çokollata e zezë, e pasur me antioksidantë që reduktojnë stresin oksidativ. Idealja është të konsumoni çokollatë të zezë, me më shumë se 70% kakao, në doza të vogla ditore prej maksimumi dy katrorë, siç rekomandohet nga ekspertët e të ushqyerit.

Biskota dhe drithëra mëngjesi

Edhe mëngjesi, nëse përgatitet me produkte të ambalazhuara dhe industriale, mund të jetë një vakt veçanërisht tinëzar.Mendoni, për shembull, biskotat, të pasura me konservues, sheqer, kripë, aditivë dhe yndyrna. Njëra çon te tjetra dhe për më tepër konsumimi i tyre bëhet shumë shpejt dhe për këtë arsye ne priremi të hamë tepër.

Më mirë t’i përgatisni në shtëpi, ose kontrolloni me shumë kujdes përbërësit në etiketë. Në mënyrë të ngjashme drithërat e mëngjesit përmbajnë nivele të larta të kripës, sheqerit dhe yndyrës. Në këtë rast, është më mirë të preferoni thekon natyral të drithërave të papërpunuara dhe t’i përzieni në shtëpi, me shtimin e frutave të thata, farave dhe frutave të freskëta për të krijuar një muesli të shëndetshëm.

Gjithçka ka të bëjë me dopaminën

Dopamina është një neurotransmetues i familjes së katekolaminave, i cili ushtron një funksion kontrolli në: lëvizjen, të ashtuquajturën kujtesë të punës, ndjesinë e kënaqësisë, shpërblimin, prodhimin e prolaktinës, mekanizmat e rregullimit të gjumit, disa aftësi njohëse dhe hapësirën e vëmendjes. Në trupin e njeriut, prodhimi i dopaminës është kryesisht për shkak të të ashtuquajturave neurone të zonës dopaminergjike dhe, në një masë më të vogël, në pjesën medulare të gjëndrave mbiveshkore (ose gjëndrave mbiveshkore).

Kur ushqimet janë të pasura me sheqerna dhe yndyrna dhe, veçanërisht nëse përbërësit janë një përzierje e tyre, ato bëhen njësoj si ilaçet e vërteta, për shkak të reaksioneve të trurit që ushtrojnë, pra stimulimit të tepërt të zonës së trurit të rregulluar nga dopamina. Nëse kënaqësia kërkohet për një kohë të gjatë, duke ngrënë në mënyrë të përsëritur këto ushqime, trupi i kërkon ato vazhdimisht dhe krijohet varësia.

Patate të skuqura

Kripë dhe yndyrë. Kryesisht përgjegjës për varësinë nga patatet e skuqura. Pjesa tjetër është një kuadër ushqimor thuajse inekzistent: ushqime pa vlera të mëdha ushqyese dhe që, pavarësisht se hahen në sasi, nuk janë as të ngopshme.

Më mirë t’i përgatisni në shtëpi, me vaj të mirë për skuqje, me pak kripë, por barishte aromatike dhe ndoshta, edhe më mirë, në furrë.

 

 

Akullore dhe ëmbëlsira

Akullorja është një tjetër ushqim që krijon varësi, megjithëse ekzistojnë alternativa të shëndetshme. I ambalazhuar, pra industrial, prodhohet kryesisht me yndyrna dhe sheqerna në përqindje shumë të larta. Duke zgjedhur një produkt artizanal, të përgatitur me përbërës cilësorë, dhe duke e konsumuar në vend të vaktit dhe jo si ëmbëlsirë, kufizohet dëmi që shkakton varësia.

Në mënyrë të ngjashme, ëmbëlsira dhe ushqimet paraqesin një grackë të dukshme për tundimin e të rriturve dhe fëmijëve. Prania e njëkohshme e kripës, sheqerit dhe yndyrës është e dëmshme. Në këtë rast është më mirë të kufizoni ëmbëlsirat industriale dhe t’i bëni ato në shtëpi, duke reduktuar gjalpin dhe sheqernat, duke ulur kështu edhe nivelin e glicemisë.

Ushqim i shpejtë

Quhet ushqim i padëshiruar ose ushqim i shpejtë dhe shpesh lidhet me atë që shërbehet në restorantet e ushqimit të shpejtë: të ngrënit shpejt, shpesh me cilësi të dobët, të skuqur dhe të tepruar me kripë, salca, dhe për këtë arsye të pasura me yndyrë dhe kripë të ngopur.

Në këtë rast, rreziqet shëndetësore nga konsumimi i tepërt dhe i vazhdueshëm i ushqimeve të këtij lloji janë më konkrete se kurrë dhe kanë të bëjnë me kancerin kolorektal, obezitetin, diabetin e tipit 2, insuficiencën renale, hiperkolesteroleminë dhe problemet e zemrës. Më mirë të gatuani një hamburger të shëndetshëm në shtëpi, duke kufizuar mbushjet (ndoshta duke mos shtuar proshutë ose çedar në sasi, por duke preferuar përbërës të freskët si perimet).

E njëjta varësi krijohet edhe nga copëzat ose krahët e pulës së skuqur: buka krokante dhe e shijshme (falë përdorimit të bollshëm të përzierjeve të kripës dhe erëzave) shoqëruar me salca të të gjitha llojeve. Gjithashtu në këtë rast, është më mirë të zgjidhni bukën e bërë në shtëpi dhe ushqimet e skuqura, jo më shumë se dy herë në muaj, siç sugjerojnë ekspertët, ose, akoma më mirë, të gatuani pulën në furrë.

Leave a comment

X