Xhinxher dhe dafina: kombinim që ndihmon zorrët dhe sheqerin në gjak

Xhinxher dhe dafina: kombinim që ndihmon zorrët dhe sheqerin në gjak
19 Jun 2023

Provat sugjerojnë se përfshirja e gjetheve të dafinës dhe xhenxhefilit në planin tuaj ushqimor mund të ketë një ndikim pozitiv në sheqerin në gjak dhe shëndetin e zorrëve. Sipas qendrave amerikane për Kontrolli dhe Parandalimi i Sëmundjeve, 6 në çdo 10 të rritur kanë një sëmundje kronike. Shumë nga këto gjendje shoqërohen me sjellje që përfshijnë të ushqyerit e dobët, mungesën aktiviteti fizik, ekspozimi ndaj tymit ose përdorimi i tepruar i alkoolit. Dy gjendje shëndetësore që kontribuojnë në sëmundjet kronike përfshijnë sindromën metabolike dhe shëndetin e dobët të zorrëve, ose dysbioza e zorrëve.
Sindroma metabolike është një grup prej pesë gjendjesh shëndetësore që lidhen me të tjera probleme kronike, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare, goditjet në tru, diabetin dhe sëmundjet kronike të veshkave.
Kur një person ka tre ose më shumë nga pesë faktorët e rrezikut, ai diagnostikohet me sindromën metabolike. Kjo perfshin:
• Glukozë e lartë në gjak
• Presioni i lartë i gjakut
• Obeziteti, një BMI prej 30 ose më shumë
• Trigliceride të larta
• HDL në nivele të ulta.
Zgjedhjet tuaja ushqimore gjithashtu kanë një ndikim në shëndetin tuaj të zorrëve. Optimizimi i zorrëve tuaja, mikrobioma është një kërkim që ka efekte të gjera në trupin tuaj fizik dhe shëndetin emocional. Ka prova shkencore në rritje që sugjerojnë se një komponent i madh i të ushqyerit përqendrohet në ushqimin e baktereve të dobishme në zorrët tuaja, të cilat mund të ndihmojnë në mbajtjen e mikrobeve të dëmshme në kontroll.
Kjo nga ana tjetër zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kronike. Lista e kushteve të ndikuara nga mikrobioma juaj e zorrëve përfshin paaftësitë në të mësuar, obezitetin, diabetin dhe Parkinsonin. Në fakt, një përmbledhje shkencore e botuar në vitin 2020 shkon aq larg sa sugjeron të gjitha sëmundjet inflamatore fillojnë në zorrë.
Këta përbërës mund të ndikojnë në simptomat e sindromës metabolike
Bërja e ndryshimeve të vogla në stilin e jetës mund të ndihmojë në normalizimin e menaxhimit të peshës dhe uljen e rezistences ndaj insulinës, një shenjë dalluese e diabetit të tipit 2. Shtimi i xhenxhefilit dhe gjetheve të dafinës në regjimin tuaj dietik janë dy hapa të vegjël që mund të ndihmojnë në mbështetjen e ndryshimeve të stilit të jetesës.
Gjethet e dafinës janë të njohura në turshi, marinimin dhe aromatizimin e zierjeve, supave dhe mbushjeve.
Gjethet mund të jenë deri në 2 inç të gjata dhe janë në formë bajame. Ndërsa ato janë shtuar
për marinim ose gatim, nuk duhet t’i hani pasi kafshimi i një gjethe dafine është i pakëndshëm. Shija e gjethes së dafinës ndryshon pasi e ziejnë për një ose dy orë dhe i shton një profil kompleks ushqimeve.
Ka një shumëllojshmëri bimësh që quhen gjethe dafine, por është gjethe dafine indoneziane
(Syzygium polyanthum) që ka demonstruar aftësinë për të reduktuar sheqerin në gjak esell
te personat me diabet të tipit 2.
Xhenxhefili është një tjetër zgjedhje e shijshme që mund të shtoni në dietën tuaj që mund të ndihmojë në reduktimin e sheqerit në gjak dhe ka avantazhe për obezitetin dhe sindromën metabolike. Më së shumti referencat e shpeshta për xhenxhefilin kanë qenë për trajtimin e të përzierave pa asnjë efekt anësor negative. Megjithatë, xhenxhefili është treguar gjithashtu se zvogëlon nivelet e sheqerit në gjak . Një studim i vitit 2015 duke përdorur një suplement pluhur xhenxhefili për 12 javë tregoi se personat në grupin e ndërhyrjes kishin nivele më të ulëta të hemoglobinës A1c, që është a matja e kontrollit afatgjatë të glukozës në gjak.
Gjethet e dafinës mund të ndihmojnë në uljen e presionit të lartë të gjakut
Presioni i lartë i gjakut është një tjetër simptomë e sindromës metabolike që mund të preket me shtimin e një suplementi me gjethe dafine. Më vete, presioni i lartë i gjakut gjithashtu mund rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe goditjes në tru. Gjethet e dafinës janë një trajtim tradicional malajzian për presionin e lartë të gjakut, i cili mund të lidhet me vetitë diuretike. Një studim tjetër i botuar në 2020 zbuloi se ka një ndikim në sistemin tuaj vaskular. Studiuesit ekzaminuan efektin kundër rritjes endoteliale vaskulare. Kur u vlerësuan, u gjetën një shprehje domethënëse e faktorëve të rritjes endoteliale vaskulare në krahasim me grupin e kontrollit. Kjo i bëri studiuesit të arrinin në përfundimin se ekstrakti mund të ketë një efekt të mundshëm në angiogjenezë dhe të veprojë si një trajtim ndihmës që mund të çojë në prognozë më të mirë për riperfuzionin. Këto ndryshime kanë potencialin për të përmirësuar rikuperimin pas një ngjarjeje kardiovaskulare që shkakton isheminë dhe dëmtimin e indeve. Megjithatë, rezultatet e një studimi të dytë treguan se ekstrakti gjithashtu ka një efekt para dëmtimit kardiovaskular dhe mund të ndihmojë në reduktimin presioni i gjakut sistolik dhe diastolik.

Gjethet e dafinës mund të ndihmojnë me problemet e zorrëve
Sipas një rishikimi shkencor sëmundjet inflamatore kronike që lidhen me zorraet mund të varen pjesërisht nga llojet e ekspozimeve që keni pasur, gjenetika dhe përbërja e mikrobiomës suaj të zorrëve. Njihen disa sëmundje inflamatore që shoqërohen me disbioze, duke përfshirë sëmundjet dhe infeksionet autoimune. Bakteret tuaja të zorrëve janë pjesë e mbrojtjes tuaj natyrore imune, duke përfshirë mbrojtjen antivirale . Sipas një raporti të Shkollës Mjekësore të Harvardit, studiuesit kanë identifikuar për herë të parë popullata specifike të baktereve të dobishme që ndihmojnë “të largojnë pushtuesit viralë”. Gjethet e dafinës janë përdorur tradicionalisht për të ndihmuar ata që vuajnë nga zorrët. Përbërja minerale dhe vitamina e gjetheve të dafinës, e cila përfshin magnez, kalium, gjurmë selen, hekur dhe vitamina A, C, B6, B12 dhe B9 (folat).
Këto mund të ndihmojnë në qetësimin e stomakut të acaruar dhe të ndihmojnë në eliminimin e toksinave nga trakti gastrointestinal.
Sipas një raporti në Medicinal Plants of South Asia Journal, gjethet e dafinës kanë tradicionalisht përdoret për të lehtësuar dhimbjet e barkut, problemet gastrointestinale, kapsllëk dhe diarre.
Xhenxhefili lufton obezitetin dhe ndihmon tretjen
Xhenxhefili gjithashtu ndihmon tretjen. Studimet kanë treguar se xhenxhefili mund të reduktojë inflamacion sistemik, peshen trupore dhe sheqeri në gjak, i cili ndihmon në mbrojtjen kundër sëmundjes se mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD), e gjetur në deri në 40% të të rriturve. Kjo pjesërisht mund të lidhet me një përbërje kimike të përpunuar që përfshin komponimet bioaktive me veti antioksidante, antiemetike dhe anti-inflamatore. Ai gjithashtu ka një aftësi të jashtëzakonshme për të shpërbërë dhe për të hequr qafe gazrat e zorrëve që mund të shkaktojnë ngërçe, presion dhe të vjella. Disa studiues gjithashtu teorizojnë se xhenxhefili mund stimulojnë traktin tretës dhe shoqërohet me rritjen e niveleve të enzimave tretëse. Së bashku me ngritjen e pështymës dhe përmirësimin e lëvizshmërisë së stomakut, xhenxhefili ndihmon në ruajtjen e ushqimit duke lëvizur nëpër zorrë, kështu që fermentimi ose grumbullimi i gazit ka më pak gjasa të ndodhë.

Leave a comment

X