10 rregulla te arta për ushqyerjen e personave me alzhaimer.

10 rregulla te arta për ushqyerjen e personave me alzhaimer.
21 Sep 2023
  1. Maestro, muzike

Koha e vaktit duhet mbi të gjitha të jetë funksionale në riaktivizimin e funksioneve njohëse të të sëmurëve dhe rizgjimin e kujtesës emocionale të ushqimit. Për këtë arsye, provoni të ndizni radion ose të krijoni një listë dëgjimi me këngët e preferuara të pacientit: muzika në sfond mund të vlerësohet mirë.

  1. Sa me shume ngjyra

Një gjë që jo të gjithë e dinë është se pacientët me Alzheimer nuk e njohin të bardhën. Pra, vazhdoni me ngjyrat në tavolinë: zgjidhni pjata, gota dhe ene që kanë ngjyra të ndryshme nga njëra-tjetra dhe kontrast me sipërfaqen e tavolinës. Në këtë mënyrë do të jetë më e lehtë të ndihmosh pacientin të rizbulojë kënaqësinë e ushqimit dhe ta ndihmosh të dallojë ushqimet që gjenden në pjatë. Lini hapësira midis një objekti dhe një tjetri dhe rregulloni tryezën sa më të rregullt që të jetë e mundur. Në përgjithësi, zgjidhni gjithmonë kontraste ngjyrash: prandaj eshte ne rregull një mbulesë tavoline të verdhë dhe pjata blu.

  1. Hani me gishta

Pacientët me Alzheimer shpesh kanë vështirësi në përdorimin e serviseve. Po, pra, për ushqimin tashmë të prerë, për të shmangur sikletin, perdorni dhe ushqimin me gishta, për t’i lejuar pacientët të hanë të pavarur ose, për shembull, edhe në këmbë, nëse nuk mund të qëndrojnë shumë të ulur në tryezë.

  1. Rroftë dieta mesdhetare

Po për produktet integrale, bishtajore, fruta, veçanërisht frutat e kuqe dhe frutat e thata. Drita jeshile për perimet, mishin e bardhë, vezët, peshkun me vaj dhe salmonin. Në vend të kësaj, është më mirë të shmangni produktet e qumështit.

  1. Pesë vakte

Edhe pacientët me Alzheimer, si të gjithë ne, duhet të hanë 5 vakte në ditë: mëngjes, snack të lehtë, drekë, snack dhe darkë. Kur zgjidhni vaktet, është më mirë të propozoni atë më thelbësorin për drekë dhe në vend të kësaj të lini diçka më të lehtë për darkë, për të shmangur shfaqjen e problemeve me tretjen.

  1. Preferoni puding

Për të luftuar vështirësitë në gëlltitje, zgjidhni puding. Evoluimi i sëmundjes herët a vonë do të shkaktojë vështirësi si në marrjen e ushqimit ashtu edhe në gëlltitje, të cilat gradualisht do të bëhen më të vështira, deri në shfaqjen e disfagjisë, pra vështirësi në gëlltitjen e ushqimeve të lëngshme ose të ngurta. Prandaj do të jetë e nevojshme të jeni gati për të përdorur masa të dobishme për të ndihmuar dhe ndihmuar personin e sëmurë sapo të humbasë autonomia ose aftësia e tij për të gëlltitur ushqimin.

 

  1. Shtoni një vend në tryezë

Është gjithmonë një ide e mirë të përpiqeni të hani së bashku me anëtarët e familjes suaj me Alzheimer: ndarja e kohës së vaktit me pacientin sa herë që është e mundur do të zvogëlojë ndjenjën e izolimit në të cilën sëmundja tenton ta tërheqë atë. Në të njëjtën kohë, lëreni personin të hajë vetëm sa më shumë që të jetë e mundur, edhe nëse bëhet pis. Nëse ajo është e ngadaltë, përpiquni të mos e ndihmoni dhe mbi të gjitha të mos e ushqeni: nuk duhet dhënë kurrë më shumë ndihmë se sa duhet, sepse aftësitë e pashfrytëzuara në mënyrë të pashmangshme kthehen në aftësi të humbura.

  1. Jo supa e zakonshme

Pacientët me Alzheimer e ruajnë oreksin dhe në fakt është një ide e shkëlqyer për ta ruajtur atë. Prandaj, jo për supat dhe pjatat e zakonshme, përkundrazi shkoni përpara për pjatat e shijshme, për sa kohë që ato nuk përmbajnë shumë kripë. Nëse personi shfaq humbje oreksi, është mirë të kontrollohen shkaqet, të cilat mund të jenë, për shembull, të lidhura me dhëmbët.

  1. Le të pimë

Edhe pacientët me Alzheimer duhet të ndjekin rregullin e 8 gotave ujë në ditë. Po për të pirë më mirë kontrolloni, për shembull, që çaji ose qumështi të mos jenë shumë të nxehtë. Kini kujdes gjithashtu kur përdorni enët që ju detyrojnë të përkulni kokën shumë prapa. Në këtë drejtim, ka gota dhe ene të pajisura me doreza të bëra posaçërisht për të shmangur shqetësimin.

  1. Ushqehuni shëndetshëm

Një rregull i mirë që vlen për të gjithë: hani shëndetshëm për të parandaluar sëmundje të tjera të lidhura me ushqimin e dobët si obeziteti dhe diabeti.

Për ata që dëshirojnë të thellohen në këshillat, kontaktoni me Klinikën FitHealth.

Leave a comment

X