7 PËRFITIMET E TERAPISË ME OKSIGJEN HIPERBARIK PËR ATLETËT

7 PËRFITIMET E TERAPISË ME OKSIGJEN HIPERBARIK PËR ATLETËT
6 Jan 2024

Atletët  kanë filluar t’i drejtohen terapisë të oksigjenit hiperbarik  për të ndihmuar shëndetin dhe performancën e tyre. Procedura eshte mjaft e thjeshte, ka avantazhe të rëndësishme për atletët.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë 7 nga ato përfitime

#1: HBOT NDIHMON NË PËRMIRËSIMIN E VO2 MAX
E thënë thjesht, VO2 max është një masë e shkallës maksimale të konsumit të oksigjenit gjatë stërvitjes. Është një metrikë e matur zakonisht në atletët e qëndrueshmërisë, ku një max më i lartë VO2 është pozitiv. Kur u testuan, atletët që iu nënshtruan trajtimeve HBOT për një orë përjetuan një përmirësim në rezultatet e tyre maksimale të VO2.

# 2: HBOT MUND TË NDIHMOJË ATLETËT TË PERBALLEN MË ME EFEKTIVE ME DISKONFORTIN
Jeta e një atleti është e përshkuar me një nivel shqetësimi – ata që e tolerojnë më së miri këtë janë shpesh ata që ia dalin. Stërvitja intensive është e dhimbshme, lëndimet janë të shpeshta dhe konkurrenca kërkon shumë nga trupi i atletit. HBOT vërehet se ‘përmirëson pragun e dhimbjes nga presioni, qëndrueshmërinë dhe kapacitetin funksional, si dhe performancën fizike.

#3: HBOT ZVOGELON NDIKIMIN E STRESIT OXIDATIV NË ATLETËT
E thënë thjesht, stresi oksidativ është vendi ku akumulimi i specieve reaktive të oksigjenit (ROS) në qeliza dhe inde tejkalon aftësinë e trupit për t’i hequr dhe detoksifikuar ato. Nëse grumbullojmë shumë stres oksidativ, ai dëmton qelizat, indet dhe ADN-në. Fatmirësisht, hidrogjeni redukton këtë proces dhe redukton stresin oksidativ, duke parandaluar problemin.

#4: HBOT NDIHMON NË PËRMIRËSIMIN E CILËSISË TË GJUMIT
Themelore për performancën dhe rikuperimin është gjumi. Gjatë gjumit indet riparohen, rrugët tona nervore në tru rimodelojnë dhe pothuajse çdo sistem fiziologjik rivendoset. Gjumi i mirë ndihmon për të siguruar që ne po lejojmë që këto procese të ndodhin në mënyrë efikase. Është treguar se HBOT ndihmon në përmirësimin e cilësisë së gjumit, gjë që është jetike për atletët.

#5: HBOT NDIHMON TË RRITET QARKULLIMI NË TENDINA
Indet lidhëse vuajnë nga një furnizim i keq me gjak – kjo është një pjesë e arsyes që ata kanë nevojë për kirurgji për t’u riparuar, sepse nuk e riparojnë veten shumë mirë. Për më tepër, atyre u duhet më shumë kohë për t’u ngrohur dhe janë të ndjeshëm ndaj lëndimeve në të ftohtë. Hulumtimet tregojnë se HBOT i shpeshtë ndihmon në përmirësimin e qarkullimit në tendinat, duke përmirësuar shëndetin dhe gjendjen e tyre.

# 6: HBOT PERMIRESON LODHJEN E MUSKUJVE
Sa më gjatë që një muskul mund të ruajë aftësinë e tij për të gjeneruar forcë, aq më i dobishëm do të jetë në një kontekst sportiv. Një nga reduktuesit më të fuqishëm të performancës është lodhja, kështu që duke vonuar fillimin e tij ne përmirësojmë performancën për një afat më të gjatë. Provat tregojnë se HBOT ndihmon në përmirësimin e rezistencës ndaj lodhjes të shkaktuar nga ushtrimet e  muskujve.

#7: HBOT MUND TË NDIHMOJË NË RRITJEN E FUQISE TË MUSKUJVE
Krahas përmirësimeve të VO2 max, hulumtimet tregojnë se HBOT ka një përmirësim të drejtpërdrejtë në prodhimin e fuqisë së muskujve kur përdoret me ndërprerje. Kjo tregon se atletët me seanca HBOT të rastësishme, por të rregullta, përjetojnë akoma rritje të konsiderueshme të performancës. Fuqia është një atribut themelor i shumicës së atletëve, prandaj është e rëndësishme ta maksimizojmë atë.

PËRFITIMET E TERAPISË HIPERBARIKE TË OXIGJENIT PËR ATLETËT – PËRFUNDIM
Të gjitha llojet e terapive pretendojnë se ofrojnë përfitime të rëndësishme atletike, por pak i qëndrojnë kërkimeve të mirefillta. Ky artikull tregon se HBOT është efektiv në shumë elementë të performancës atletike.

TERAPI HIPERBARIKE OXYGJEN – MËSO MË SHUMË
Ju mund të kontaktoni për më shumë informacion lidhur me klinika FitHealth.

Leave a comment

X