A ka lidhje intoleranca ndaj glutenit dhe migrena?

A ka lidhje intoleranca ndaj glutenit dhe migrena?
9 Dec 2023

Shmangia e glutenit është jashtëzakonisht popullor sepse kaq shumë individë ose kanë sëmundje celiace ose ndjeshmëri ndaj glutenit. Pra, çfarë është gluteni dhe si lidhet ai me dhimbjet e kokës dhe migrenën? Gluteni është proteina që gjendet në drithëra të shumta, duke përfshirë grurin, thekrën dhe elbin. Sëmundja celiace ndodh kur sistemi imunitar reagon ndaj glutenit dhe fillon të sulmojë trupin. Anasjelltas, një intolerancë ndaj glutenit ndodh kur sistemi tretës nuk mund ta tresë siç duhet glutenin, duke rezultuar në diarre, fryrje barku dhe dhimbje stomaku.

Sipas Shoqatës Ndërkombëtare të Dhimbjes së Kokës, 17.2 përqind e femrave dhe 6 përqind e meshkujve përjetojnë migrenë. Megjithëse shkaku i saktë i përjetimit të një dhimbje koke migrene mbetet një mister, ka disa faktorë rreziku dhe shkaktarë që rrisin gjasat për të pasur migrenë. Ata me një histori familjare të migrenës janë në një rrezik në rritje. Individët që përjetojnë situata të larta stresi, mungesë gjumi ose lodhje janë në një rrezik të shtuar për të pasur një dhimbje koke. Disa ushqime dhe moti mund të rrisin gjithashtu rrezikun e një dhimbje koke.

Një studim i fundit ka gjetur një lidhje midis migrenës dhe sëmundjes celiace. Në disa individë, migrena mund të jetë një simptomë e hershme e sëmundjes celiac. Për më tepër, migrena mund të jetë një ndërlikim i sëmundjes celiace. Në pacientët celiac dhe ata me intolerancë ndaj glutenit, gluteni mund të ndikojë në sistemin nervor. Gluteni mund të shkaktojë dhimbje koke, depresion, migrenë dhe paaftësi në të mësuar. Për më tepër, gluteni mund të shkaktojë simptoma gastrointestinale, lodhje kronike dhe të menduarit emjegulluar.

Lidhja e migrenës me glutenin

A është gluteni duke shkaktuar dhimbje koke ? Nëse mjeku juaj dyshon se mund të keni sëmundje celiac, diagnoza mund të përfshijë kontrollin për nivele të larta të antitrupave që mund të tregojnë një sistem imunitar të komprometuar. Diagnoza mund të përfshijë gjithashtu vlerësimin e zorrëve të vogla për dëmtime, të cilat mund të shkaktohen nga sëmundja celiace.

Ju mund te kryeni teste të intolerancës ushqimore për të parë nëse gluteni mund të jetë një problem për ju.

Ballafaqimi me dhimbje koke të shkaktuara nga gluteni

Nëse keni ndjeshmëri/intolerancë ndaj glutenit ose sëmundje celiac, rekomandohet fuqimisht të shmangni glutenin. Fatkeqësisht, mund të jetë e vështirë të dini se cilat ushqime mund të hani dhe cilat janë të pranueshme. Këtu është një listë e drithërave dhe ushqimeve të tjera që mund të përmbajnë gluten.

Elbi

Bulgur

Farina

Thekra

bollgur

Salce soje

Gruri

Ushqimet si buka, makaronat, drithërat, mishi i përpunuar, erëzat, ëmbëlsirat, biskotat, birra dhe ushqimet e snack-eve mund të kenë gluten. Për më tepër, gluteni mund të gjendet në disa ilaçe dhe kozmetikë.

Rregullime të stilit të jetesës së shëndetshme

Për të ndihmuar në uljen e rrezikut të dhimbjes së kokës ose migrenës, mund të jetë e nevojshme që ju të bëni disa ndryshime në stilin e jetës. Ngrënia e një diete të shëndetshme është hapi i parë drejt reduktimit të rrezikut për dhimbje koke. Përveç kësaj, ju duhet të praktikoni teknika për lehtësimin e stresit si joga, tai chi, meditim, relaksim progresiv të muskujve dhe ushtrime të frymëmarrjes së thellë për të ulur rrezikun e dhimbjeve të kokës nga migrena.

Eliminimi i ngadalshëm i konsumit të kafeinës dhe alkoolit mund të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e dhimbjes së kokës. Megjithatë, është e rëndësishme të kuptoni se eliminimi i shpejtë i këtyre dy substancave nga dieta juaj mund të rrisë rrezikun e dhimbjes së kokës. Përveç kësaj, rrisni konsumin e ujit për të zvogëluar rrezikun e dehidrimit. Dehidratimi ka qenë i lidhur me një rritje të dhimbjeve të kokës dhe migrenës.

Pasi të keni filluar një dietë pa gluten dhe të keni filluar të përfshini rregullime të jetesës së shëndetshme në jetën tuaj, do të filloni të ndiheni shumë më mirë. Mund të duhen disa javë për të filluar të vëreni ndryshimin; prandaj, është e rëndësishme të mbani shënim zgjedhjet tuaja ushqimore dhe dhimbjet e kokës. Së shpejti, do të jeni në gjendje të përcaktoni nëse këto ndryshime po zvogëlojnë numrin e dhimbjeve të kokës që po përjetoni.

Nëse eliminimi i glutenit nga dieta juaj nuk eliminon dhimbjet e kokës, ka terapi dhe trajtime të tjera në dispozicion. Akupunktura dhe terapia me masazh mund të bëjnë mrekulli për të lehtësuar stresin dhe për të eliminuar simptomat.

Leave a comment

X