A ka rendesi check-up para nisjes te dietes?

A ka rendesi check-up para nisjes te dietes?
15 Jan 2024

Kushdo që dëshiron të nisë një udhëtim për humbje peshe duhet ta bëjë këtë në mënyrën më të sigurt të mundshme dhe kjo do të thotë të vendoset në duart e një eksperti, i cili do të jetë në gjendje të na këshillojë për dietën më të përshtatshme për ne. Përpara se të fillojmë dietën, duhet të jemi gjithashtu të sigurt që gjithçka në trupin tonë funksionon siç duhet dhe për ta bërë këtë duhet t’i nënshtrohen disa testeve. Në përgjithësi është mjeku ai që përshkruan analizat që duhen bërë, gjithashtu bazuar në historikun tonë mjekësor, ne përpiqemi të kuptojmë në përgjithësi se cilat analiza janë të përshtatshme për t’iu nënshtruar.

Çdo dietë, sado e ekuilibruar, e plotë dhe e kryer për një periudhë të shkurtër, presupozon njëfarë privimi dhe kufizimi. Kjo është arsyeja pse kushti paraprak për të filluar çdo lloj diete, dhe sot janë të shumta, është të njohesh gjendjen shëndetësore. Duhet të jemi të sigurt që trupi është në gjendje të tolerojë një dietë në të cilën disa ushqime nuk kanë vend.

Testet e gjakut: Gjaku komplet
Analizat e gjakut janë analiza rutinë dhe duhet të kryhen rregullisht, jo vetëm përpara nisjes së një udhëtimi për humbje peshe, për të kontrolluar gjendjen e përgjithshme të shëndetit. Këto janë teste të plota që ju lejojnë të kontrolloni disa parametra, në bazë të të cilave dietologu do të formulojë një dietë më korrekte. Testi i parë që duhet kryer është një testi i plotë i gjakut. Një vlerë për t’u mbajtur nën kontroll është ajo e hemoglobinës, proteina që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut e cila kryen funksionin themelor të transportimit të oksigjenit në të gjitha indet e trupit. Mungesa e hemoglobinës është shpesh një simptomë e anemisë dhe dobësisë. Është gjithashtu thelbësore të kontrollohen vlerat e qelizave të kuqe dhe të bardha të gjakut, trombociteve dhe hematokritit. Funksioni i rruazave të bardha (leukociteve) është mbrojtja e trupit: nëse numri i tyre është brenda kufijve normal, do të thotë se nuk ka sëmundje apo infeksione të pranishme. Vlera e trombociteve (tregon koagulimin e gjakut), hematokritit (dendësia e gjakut), vëllimi mesatar korpuskular (matja e vëllimit mesatar të qelizave të kuqe të gjakut).

Testet që duhen bërë para dietës
Eritrosedimenti
glicemia,
insulinemia,
uricemia,
kreatinina,
transaminazat,
Gama GT,
trigliceridet,
kolesteroli,
elektrolitet e plazmës,
testet hormonale.

Glicemia
Vlera e sheqerit në gjak tregon sasinë e glukozës në gjak. Kur vlerat nuk janë brenda normës, do të thotë se ka një çekuilibër midis lëshimit të glukozës në qarkullim dhe eliminimit të saj. Sheqeri arrin në disa inde (muskuj, yndyrë, mëlçi) nëpërmjet insulinës, hormoni i prodhuar nga pankreasi.
Matja e glicemisë kontrollon aftësinë e pankreasit për të prodhuar insulinë, dhe për këtë arsye për të përcaktuar nëse keni diabet. Kur vlera e referencës së sheqerit në gjak është e lartë, tregon një formë të rezistencës ndaj insulinës, pra një mosfunksionim të pankreasit i cili nuk është në gjendje të rregullojë saktë nivelin e sheqerit.

Kolesteroli
Një tjetër parametër i rëndësishëm që mjeku do të dëshirojë të kontrollojë përpara se të formulojë një dietë për humbje peshe do të jetë niveli i kolesterolit. Testi i lipideve duhet të jetë rutinë, pasi yndyrat e grumbulluara tepër në trup mund të shkaktojnë bllokim të arterieve, me rrezik për goditje në tru dhe atak në zemër.

Vlerat kanë të bëjnë me kolesterolin total, të transportuar në gjak nga lipoproteinat me densitet të lartë (HDL ose kolesteroli “i mirë”) dhe lipoproteinat me intensitet të ulët (LDL ose kolesteroli “i keq”). Nivelet e larta të kolesterolit LDL ju ekspozojnë ndaj rrezikut të formimit të pllakave në arterie, duke parandaluar qarkullimin e mirë të gjakut. Kolesteroli HDL, nga ana tjetër, e zvogëlon këtë rrezik.

Trigliceridet
Nivelet e kësaj vlere gjaku zbulojnë se si ushqehemi. Trigliceridet, në fakt, janë yndyrna dietike që transportohen në gjak përmes lipoproteinave (kilomikroneve) dhe arrijnë në muskuj, zemër dhe mëlçi për të siguruar energji.
Prania e triglicerideve të larta në gjak tregon një dietë shumë të pasur me yndyrna shtazore dhe sheqerna.

Kontrolloni presionin e gjakut
Një faktor tjetër që mjeku do të kontrollojë përpara se të fillojë dietën për humbje peshe është presioni i gjakut: në varësi të vlerave ai do të formulojë një dietë dhe jo një tjetër. Presioni sistemik i gjakut është forca që gjaku ushtron në muret e arterieve. Ajo matet në milimetra merkur: vlerat e konsideruara optimale janë 120 (sistolike) mm/Hg dhe 80 (diastolike). Nëse presioni i gjakut është i ulët, është thelbësore të futen mineralet thelbësore, si magnezi, kaliumi dhe natriumi. Në rast të hipertensionit, megjithatë, ushqimet që përmbajnë natrium, sheqer dhe yndyrna me origjinë shtazore do të reduktohen më shumë.

Kontroll hormonal
Para fillimit të një diete për humbje peshe, dhe veçanërisht në prani të sindromës metabolike të plotë ose simptomave të ngjashme, është e dobishme të kryhen teste hormonale për ACHT dhe kortizol. Nivelet e ACHT na tregojnë se si funksionon sistemi endokrin dhe, në prani të vlerave të alteruara, mund të jetë shenjë e patologjive të tilla si sëmundja e Cushing-ut ose ato që prekin gjëndrën mbiveshkore. Kortizoli, nga ana tjetër, rregullon metabolizmin e duhur të sheqernave, yndyrave dhe proteinave. Kortizoli, i quajtur edhe hormoni i stresit, nëse është i pranishëm në nivele të larta, pengon procesin e humbjes së peshës.

Vlerat e tiroides
Një tjetër parametër themelor që duhet ditur përpara se të filloni një udhëtim dobësimi, nën mbikëqyrjen e ngushtë mjekësore, është ai i tiroides, i cili rregullon energjinë e marrë nga dieta dhe prodhon molekulat që menaxhojnë metabolizmin. Është thelbësore të kontrolloni që nuk ka mosfunksionime dhe se nuk keni hipotiroidizëm ose hipertiroidizëm. Për të kontrolluar funksionin e tiroides, përdoret një test TSH.
Është e dobishme të testohen vlerat e azotit të kreatininës dhe uresë: nëse e para është e lartë, dieta do të jetë e ulët në proteina dhe e ulët në natrium. BUN e lartë, nga ana tjetër, tregon dehidratim.

Intoleranca ushqimore
Kontrollimi i mungesës së intolerancave ushqimore është thelbësor gjatë hartimit të një diete, sepse prania e tyre mund të kufizojë humbjen e peshës dhe të shkaktojë shfaqjen e simptomave që mund të rrezikojnë efektivitetin e regjimit të dobësimit.

Testet e urinës
Analiza e urinës mund të përshkruhet nga dietologu përpara se të filloni një dietë për humbje peshe për të verifikuar praninë e trupave ketonikë, të cilët zbulojnë konsumimin e tepërt të mishit me yndyrë, salsiçeve dhe proteinave shtazore.

Rendesia e nje check-up-i eshte e pamohueshme perpara se te nisim nje regjim ushqimor efektiv.

Leave a comment

X