A LIDHET TIROIDJA ME ZORRËN TUAJ?

A LIDHET TIROIDJA ME ZORRËN TUAJ?
25 May 2023

 

 

TIROIDIA është një gjëndër endokrine që rregullon proceset fiziologjike duke sintetizuar (formuar) dhe siguruar (lëshuar) kalcitoninën dhe hormonet e tiroides (të njohura si T3 dhe T4). Hormonet tiroide janë thelbësore për rritjen normale, diferencimin dhe funksionet fiziologjike të indeve të ndryshme dhe i ashtuquajturi “hormon stimulues i tiroides” (i njohur si TSH) që sekretohet nga hipofiza (një gjëndër tjetër e rëndësishme që lëshon saktësisht hormonet) dhe rregullon sintezën ( formimi) dhe sekretimi (lirimi) i hormoneve të tiroides.

Tiroidja, siç e them shpesh, është një gjëndër që nuk është kurrë shumë e vetmuar, domethënë është e lidhur me organe dhe inde të ndryshme (për shembull ka një lidhje të ngushtë edhe me kockën) dhe në këtë drejtim sot duam të theksojme  lidhjen e ngushtë ndërmjet ZORRËS DHE TIROIDES.

Rreth 80% e T3 prodhohet nga transformimi i hormonit T4 në indin periferik, ndërsa 20% e mbetur sekretohet drejtpërdrejt nga tiroidja.

SI LIDHEN TIROIDJA  DHE ZORRËT?

Kur në nivelin e zorrëve ka një përshkueshmëri të dëmtuar, dysbiozë të zorrëve (prandaj mikroorganizmat që popullojnë zorrët nuk janë në ekuilibër me njëri-tjetrin) mund të kundërshtoni jo vetëm një inflamacion lokal, por edhe një inflamacion sistemik dhe përveç kësaj, do të keni një reduktim të përthithjes së mikronutrientëve të cilët janë thelbësorë për funksionimin e duhur të tiroides. Pra, nëse tiroidja juaj ka pak jod (karburant tiroide), selen… hipotiroidizem (funksioni i reduktuar i tiroides), atëherë shkaktohet ulja e niveleve të hormoneve tiroide.

… Nëse zorra është e shëndetshme, do të jetë edhe tiroidja dhe anasjelltas.

ÇFARË TË BËNI PER NJË FUNKSION TË MIRË TË TIROIDES?

Sigurohuni që të ruani një eubiozë të zorrëve (ekuilibrin midis mikroorganizmave që popullojnë zorrët) duke shmangur ushqimet ultra të përpunuara, të pasura me sheqer, miell të rafinuar dhe preferoni në vend të tyre ushqime në 0 km, në sezon, përveç menaxhimit të stresit, të qenit aktiv dhe jo sedentare…

Duke pasur një dietë sa më të larmishme për të siguruar mikronutrientët e nevojshëm për një funksion të mirë të tiroides dhe për të udhëhequr një mënyrë jetese anti-inflamatore.

Leave a comment

X