A mundet konstipacioni te nxise plakjen e prakohshme te trurit?

A mundet konstipacioni te nxise plakjen e prakohshme te trurit?
14 Feb 2024

Të qenit konstipacion kronik, i përcaktuar nga autorët si lëvizje e zorrëve vetëm çdo tre ose më shumë ditë, është lidhur me një rrezik 73% më të lartë të rënies subjektive njohëse, sipas hulumtimit të paraqitur në Konferencën Ndërkombëtare të Shoqatës së Alzheimerit në Amsterdam.

Sa shpesh duhet të defekoni? Përgjigja mund të mos jetë ajo që mendoni.

Rreth 16% e popullsisë së rritur në mbarë botën përjeton kapsllëk, por është edhe më i zakonshëm tek të moshuarit për shkak të faktorëve të lidhur me moshën si mungesa e ushtrimeve dhe fibrave dietike, dhe përdorimi i ilaçeve që mund të shkaktojnë kapsllëk si një efekt anësor.

Kapsllëku kronik është lidhur me inflamacionin dhe çrregullimet mendore si ankthi dhe depresioni, por ka pasur shumë pyetje pa përgjigje në lidhje me marrëdhënien midis shëndetit të tretjes dhe funksionit afatgjatë njohës.

Funksioni kognitiv i referohet aftësisë mendore të një personi për të mësuar, të menduarit, arsyetimin, zgjidhjen e problemeve, vendimmarrjen, të kujtuarit dhe vëmendje.

Për të gjetur të dhëna për këto pyetje, autorët vlerësuan më shumë se 112,000 të rritur.

Krahasuar me njerëzit që dilnin një herë në ditë, pjesëmarrësit me kapsllëk kishin njohje dukshëm më të keqe ekuivalente me tre vjet më shumë plakje njohëse kronologjike, zbuluan autorët. Rreziku i rritur u gjet gjithashtu tek ata që bënin jashtëqitje më shumë se dy herë në ditë.

“Sa më shumë të mësojmë për aksesin zorrë-tru, aq më shumë kuptojmë se është kaq e rëndësishme të sigurohemi që (parandalimi ose adresimi i rënies njohëse) është një qasje sistematike. “Truri nuk është plotësisht i izoluar nga ajo që po ndodh në rrjedhën tuaj të gjakut.”

Shpeshtësia e lëvizjes së zorrëve dhe funksioni subjektiv njohës ishin gjithashtu të lidhura me mikrobiomet e zorrëve të pjesëmarrësve. Në mesin e atyre me lëvizje të rralla të zorrëve dhe funksion më të keq njohës, kishte një varfërim të baktereve të mira që prodhojnë butirate, acide yndyrore që mbështesin barrierën e zorrëve që parandalojnë bakteret dhe mikrobet e tjera të hyjnë në gjakun tuaj.

Ata që bënin jashtëqitje dy herë ose më shumë në ditë dhe kishin funksione më të dobëta njohëse kishin një sasi më të lartë të specieve që nxisin inflamacionin dhe lidhen me dysbiozën, një çekuilibër në mikrobet e zorrëve.

Hulumtime të tjera të paraqitura kishin gjetje të ngjashme. Në një abstrakt prej 140 të rriturve të moshës së mesme, që kishin nivele më të ulëta të baktereve neuroprotektive të zorrëve Butyricicoccus dhe Ruminococcus u shoqëruan me nivele të larta të biomarkerëve të sëmundjes Alzheimer.

Në një tjetër, nga më shumë se 1000 të rritur, ata me njohje të dobët kishin sasi anormalisht të larta të baktereve Alistipes dhe Pseudobutyrivibrio krahasuar me pjesëmarrësit e tjerë. Bakteret Alistipes më parë kanë qenë të lidhura me ankthin, sindromën e lodhjes kronike, depresionin dhe hipertensionin.

Individët që i kanë lëvizjet e zorres aq më rrallë do të ketë më pak baktere të mira dhe më shumë baktere të këqija që shkaktohen nga kushtet inflamatore, thonë specialistët.

Lidhur me shëndetin neurologjik dhe të tretjes, “ushqimi i mirë jo vetëm që ushqen trurin tonë, por gjithashtu promovon lëvizje të shëndetshme të zorrëve”.

 

Konsumimi i mjaftueshëm i fibrave nga perimet, frutat, drithërat dhe frutat e thata mund të parandalojë kapsllëkun. Marrja totale e fibrave duhet të jetë të paktën 25 gram në ditë, sipas Administratës së Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së. Dhe të qenit mjaftueshëm i hidratuar mire është hallkë kyç në shëndetin e zorrëve.

Ushtrimet të paktën disa herë në javë dhe menaxhimi i stresit mund të ndihmojnë gjithashtu.

Në rast simptomash të tretjes jo të mire rekomandohet marrja e probiotikëve.

Leave a comment

X