Dieta vegjetariane tek fëmijët: rreziqe dhe këshilla

Dieta vegjetariane tek fëmijët: rreziqe dhe këshilla
13 Feb 2024

Gjatë viteve të fundit, gjithnjë e më shumë njerëz kanë zgjedhur të adoptojnë një dietë vegjetariane: sipas Raportit të Eurispes Itali në lidhje me vitin 2016, afërsisht 8% e popullsisë ndjek një dietë vegjetariane, në veçanti, 4.6% e italianëve ndjekin një LOV ( dietë lacto-ovo-vegjetarian) dhe 3% ndjekin një dietë vegane. Zgjedhja vegjetariane mund të lindë nga një respekt i thellë për kafshët, për mbrojtjen e mjedisit ose për arsye fetare, është një vendim personal dhe për këtë arsye i denjë për respekt. Megjithatë, në shumë raste, zgjedhjet e ushqimit vegjetarian varen nga besimi se proteinat bimore janë të barabarta me proteinat shtazore, nga legjendat urbane – “veganët jetojnë më gjatë!” – ose nga moda kalimtare – “Unë jam si Jolie ose Portman që kanë adoptuar një stil ushqimor vegan dhe më të shëndetshëm”, të cilat nuk kanë asnjë lidhje me realitetin shkencor, pra potencialisht të dëmshme për trupin. Shumë vegjetarianë janë të rinj të rritur që duan që fëmijët e tyre të ndajnë me ta bindjet rreth dietës që duhet të adoptojnë ose t’ua përcjellin etikën që praktikojnë. Pavarësisht kësaj, prindi ka për detyrë të bëjë zgjedhje ushqimore që lejojnë rritjen e duhur fiziologjike të fëmijëve. Prandaj, duhet të kihet parasysh se dietat vegjetariane shumë kufizuese, të improvizuara dhe të pabalancuara për sa i përket makro dhe mikronutrientëve krahasuar me nevojat ditore i ekspozojnë fëmijët ndaj një rreziku më të madh të mangësive të rëndësishme ushqyese pasi, për zhvillimin e tyre korrekt, ata kërkojnë nevoja të ndryshme ushqyese në krahasim me të rriturit. Prandaj, është thelbësore të njihen efektet e një diete vegjetariane tek fëmijët, në veçanti të njohësh deficitet e mundshme dhe të dish se si t’i shmangësh ose monitorosh ato.

Dieta vegjetariane dhe variacionet e saj

Përpara se të kuptoni nëse një dietë vegjetariane është e përshtatshme për rritjen e duhur të fëmijëve, është mirë të vazhdoni hap pas hapi dhe të fitoni njëfarë qartësie mbi këtë temë. Çfarë nënkuptohet saktësisht me vegjetarianizëm? Kjo është një dietë e veçantë e bazuar në përjashtimin e pjesshëm ose të plotë të ushqimeve me origjinë shtazore. Vegjetarianizmi është një kategori e madhe ku, brenda saj, gjejmë nënkategori të tjera të ndryshme:

Dieta lakto-ovo-vegjetariane: parashikon përjashtimin e të gjitha ushqimeve që rrjedhin nga vrasja e drejtpërdrejtë e kafshëve tokësore dhe detare (mishi, peshku, molusqet, krustacet), por lejon ushqimet që rrjedhin nga produktet shtazore, si vezët, qumështi, produktet e qumështit, kos, kremi, rikota, gjalpi), produktet e qumështit (djathërat e freskët), mjalti dhe produktet e bletëve.

Dieta lakto-vegjetariane: njësoj si dieta lakto-ovo-vegjetariane, por përjashton edhe vezët.

Dieta Pesko-Vegjetariane: peskatarianët ose pesko-vegjetarianët përkufizohen si të gjithë ata që respektojnë parimet e dietës LOV, duke përjashtuar, megjithatë, ushqimet me origjinë shtazore tokësore (mish, qumësht, produkte qumështi, vezë), por në vend të kësaj pranojnë ato detare si p.sh. si peshku dhe frutat e detit.

Dieta vegane: përjashton çdo ushqim me origjinë shtazore që rrjedh ose nga vrasja e drejtpërdrejtë e kafshës ose nga shfrytëzimi i saj, si mishi, peshku, molusqet, krustacet, qumështi dhe derivatet, vezët, mjalti etj. dhe lejon vetëm ushqimet me origjinë bimore.

 

 

Efektet e një diete vegjetariane tek fëmijët

Mangësitë kryesore ushqyese që mund të hasin fëmijët që ndjekin një dietë vegjetariane tepër kufizuese, të improvizuar ose të pabalancuar përfshijnë kripërat minerale të domosdoshme si kalciumi, hekuri dhe zinku, vitaminat thelbësore si ato të grupit B (veçanërisht B12), të gjitha substancat me pak ose pak përmbajtje e disponueshme në forma bimore. Le të shohim se cilat lëndë ushqyese janë thelbësore për të siguruar rritjen e duhur të fëmijëve:

Proteinat: gjatë moshës së zhvillimit, nevojat për energji dhe proteina kushtëzohen nga rritja e organizmit dhe nga nevojat që lidhen me ruajtjen e një mase trupore në rritje progresive. Proteinat me origjinë shtazore karakterizohen nga një përqindje më e lartë e aminoacideve esenciale – të quajtura kështu sepse organizmi i njeriut nuk është në gjendje t’i sintetizojë ato në sasi të mjaftueshme për të plotësuar nevojat e tij – krahasuar me atë të ushqimeve me origjinë bimore. Në dietat vegjetariane, cilësia e proteinave ndikohet nga prania ose mungesa e derivateve shtazore si qumështi, djathi dhe vezët, të cilat përmbajnë 9 aminoacide thelbësore (treonine, lizin, metioninë, fenilaninë, triptofan, izoleucinë, leucinë, valinë dhe histidinë). në sasi të mjaftueshme për të plotësuar nevojat ditore të fëmijës. Marrja e sasisë së rekomanduar të aminoacideve esenciale për një fëmijë me konsumimin e vetëm të ushqimeve me origjinë bimore nuk është teorikisht e pamundur sepse këto molekula janë të pranishme edhe në perime, por në sasi shumë të vogla, që do të përfshinte ngrënien e një sasie absolutisht joproporcionale të ushqimeve për fëmijën. Në botën bimore, ushqimet që përmbajnë më shumë proteina (më të njohurat) janë bishtajore: 100 g fasule të gatuara ofrojnë 5,7 g proteina nga të cilat 2,42 g aminoacide esenciale, ndërsa në 100 g gjoks pule të pjekur në skarë ka 30,2 g proteina nga të cilat 10.90g aminoacide esenciale. Prandaj, për të konsumuar sasinë e aminoacideve esenciale që përmban 100 g mish pule, është e nevojshme të hahen afërsisht 450 g fasule, të cilat japin 310 kcal në krahasim me 129 kcal të pulës. Kur proteinat e bishtajoreve shoqërohen me ato të drithërave (si makaronat dhe fasulet), zinxhiri i aminoacideve që krijohet është i ngjashëm me atë të proteinave shtazore, jo i njëjtë, por sasitë e aminoacideve thelbësore janë më të vogla, kështu që edhe në këtë në rast do të jetë e vështirë të mbuloni nevojat tuaja vetëm me ushqime bimore.

Kalciumi: një marrje adekuate e këtij minerali është thelbësore për shumë funksione të organizmit, nga zemra te funksioni i muskujve, te sistemi nervor, por mbi të gjitha për të përftuar rritjen korrekte dhe fiziologjike të masës kockore në gjatësi dhe trashësi. Në dietat LOV, marrja e kalciumit është lehtësisht e arritshme si në dietat gjithëngrënëse, por në ato vegane është shumë më pak për shkak të sasisë dhe disponueshmërisë më të ulët të mineralit të pranishëm në perime. Duke marrë parasysh se mesatarisht një fëmijë ka nevojë për rreth 1000 mg kalcium në ditë, sasia e ushqimeve me bazë bimore të nevojshme është shumë e lartë. Kalciumi mund të merret edhe nga uji, në fakt në dietat rreptësisht vegjetariane pa qumësht dhe derivate këshillohet të pini ujë të pasur me kalcium, duke pasur parasysh se më të pasurit mund të japin rreth 400 mg kalcium për litër. Ka ushqime bimore të pasura me kalcium si Thain (gjalpi i farave të susamit) i cili siguron deri në 400 mg mineral për 100 g produkt, por së bashku me kalciumin konsumohen edhe 550 kcal. Farat Chia gjithashtu përmbajnë shumë, rreth 600/100 gr, si farat e lirit dhe lulediellit.Fëmija mund t’i hajë të shtuara në drithëra ose muesli, por gjithmonë në sasi të kufizuara që shumë rrallë arrijnë 100 gr produkt.

Vitamina D: ky mikronutrient është thelbësor për përthithjen korrekte të kalciumit nga zorrët, duke e bërë atë të disponueshëm për ossifikimin, por jo vetëm. Vitamina D, me veprimin e saj të ngjashëm me hormonet, kryen funksione të rëndësishme edhe në nivel kardiologjik, imunitar, neurologjik etj. Mungesa e tij në dietën e fëmijës mund të shkaktojë gjithashtu rakit. Kjo vitaminë

është e pranishme në sasi të kufizuar në ushqime: ato që përmbajnë më shumë janë qumështi dhe produktet e qumështit, por për fat të mirë ajo mund të sintetizohet përmes lëkurës nga ekspozimi në diell. Në muajt e dimrit, ose për ata që jetojnë në gjerësi gjeografike ku rrezet e diellit janë të pakta, shpesh është i nevojshëm plotësimi duke përdorur ushqime të pasuruara ose suplemente, nën mbikëqyrjen e një pediatri.

Hekuri: ky mineral është thelbësor edhe për shëndetin e organizmit, në fakt mungesa e tij mund të çojë në anemi nga mungesa e hekurit. Mishi është ushqimi që ka sasinë më të madhe të hekurit të biodisponueshëm, por ka sasi diskrete të tij në bishtajore, perime me gjethe jeshile, fruta të thata, arra dhe drithëra, por në një formë të dobët të biodisponueshme ose në çdo rast të kufizuar të absorbueshme dhe të përdorshme nga trupi. Marrja e vitaminës C së bashku me konsumimin e ushqimeve që përmbajnë hekur rrit aftësinë për të përthithur më shumë sasi të këtij minerali, prandaj këshillohet që perimet t’i rregulloni me limon, ose të pini lëng portokalli ose ujë dhe limon gjatë vakteve. Në dietat pa mish, sasia e rekomanduar e hekurit është e vështirë të arrihet dhe është mirë të kihet parasysh se sasitë e rekomanduara të mineralit te vegjetarianët janë ende 1.8 herë më të larta se ato të jovegjetarianëve dhe për këtë arsye këshillohet që të kontaktoni pediatrin për plotësim në dietën e fëmijës.

Vitamina B12: është një vitaminë absolutisht thelbësore për shëndetin dhe zhvillimin fiziologjik të organizmit të fëmijëve, pasi ndërhyn në formimin e qelizave të kuqe të gjakut, në neurotransmetuesit dhe nxit zhvillimin kognitiv: deficiti i saj ndihet menjëherë në nivel qelizor dhe e lidhur edhe me shfaqjen e problemeve neurologjike. Për një të rritur është ndryshe, pasi nëse nuk ha ushqime me origjinë shtazore do të ketë probleme që lidhen me mungesën e kësaj vitamine, por nuk do të ketë pasoja në aftësitë e tij intelektuale siç mund të ndodhë në rastin e fëmijëve. Vitamina B12 nuk gjendet në ushqimet bimore dhe i vetmi burim i disponueshëm ofrohet nga ushqimet me origjinë shtazore. Plotësimi i vitaminës B12 rekomandohet fuqimisht për fëmijët që ndjekin një dietë vegjetariane (nga 0,7 mcg/ditë në 2,4 mcg/ditë nga fëmijëria deri në adoleshencë), prandaj këshillohet të kontaktoni pediatrin tuaj.

Vegjetarianizmi dhe largimi nga gjiri

Për sa i përket shkëputjes nga gjiri, Shoqata Shkencore Evropiane e Ushqyerjes Pediatrike nuk rekomandon adoptimin e një diete vegjetariane ose vegane për të sapolindurit. Kjo pasi, edhe nëse dieta është diktuar nga pediatër të cilët janë ekspertë në këtë lloj të ushqyeri, ka shumë vështirësi në zbatimin e saj, veçanërisht për shkak të disponueshmërisë së disa ushqimeve dhe shëndetit të tyre. Në fakt, disa ushqime kultivohen në vende ku nuk janë në fuqi të njëjtat ligje që zbatohen për bujqësinë evropiane dhe mbi të gjitha shpesh mungojnë kontrollet shëndetësore. Përveç kësaj, vështirësitë objektive që hasen për ta bërë fëmijën të pranojë shije të reja e vendosin prindin në një pozitë ku ai nuk mund të vëzhgojë indikacionet e dhëna nga këshillat e duhura mjekësore dhe dietike. Rrjedhimisht, rreziqet për moszbatimin e sugjerimeve mund të jenë shumë serioze dhe të rrezikojnë rritjen fiziologjike të fëmijës, duke shkaktuar edhe dëme të pakthyeshme dhe madje vdekje. Nëse prindërit megjithatë zgjedhin ta heqin nga gjiri të porsalindurin në një dietë të veçantë vegane, kjo duhet të bëhet nën mbikëqyrjen e rregullt mjekësore me teste të shpeshta që mund të përcaktojnë kequshqyerjen e mundshme.

 

Këshilla për ta bërë fëmijën tuaj të bëhet i fortë dhe i shëndetshëm

1. Preferohet të adoptoni dietën mesdhetare pasi ajo përfshin kryesisht ushqime me origjinë bimore dhe një konsum të moderuar dhe të ekuilibruar të ushqimeve me origjinë shtazore: mish, peshk dhe djathë. Është absolutisht dieta më e shëndetshme për të rriturit dhe fëmijët dhe nëse ndiqet siç duhet me frekuencën e duhur javore të ushqimit, nuk kërkon shtimin e suplementeve ushqimore apo përdorimin e ushqimeve të fortifikuara.

2. Hani 3 porcione perime dhe 2-3 fruta (mundësisht sezonale) çdo ditë për të siguruar marrjen e duhur të vitaminave, mineraleve, fibrave dhe rrjedhimisht mirëqenien e trupit. Organizoni çdo vakt sipas sasisë së duhur të karbohidrateve si makarona, orizi ose patatet, proteinat dhe gjithashtu yndyrnat.

3. Kufizoni konsumin e lëngjeve të frutave dhe pijeve me sheqer në përgjithësi, si dhe ushqimeve dhe ushqimeve me kalori të lartë. Nëse fëmija ka etje, ofrojini pak ujë të freskët, nëse dëshiron lëng, ofroni një frut të stinës ose një lëng ose një ekstrakt frutash të freskëta, nëse dëshiron një ëmbëlsirë, është më mirë të përgatitet në shtëpi me të shëndetshme. dhe përbërës të vërtetë. Për një meze të lehtë, mund t’i ofroni fëmijës suaj bukën, gjalpin dhe reçelin e zakonshëm, ose më shumë ushqime të pasura me lëndë ushqyese si kjo recetë e lehtë e cila gjithashtu ofron vlera ushqyese, një smoothie kremoze ose këtë rostiçeri të shijshme të pasur me kalcium, proteina esenciale dhe vitaminë B12.

Leave a comment

X