Banania dhe diabeti

Banania dhe diabeti
24 Aug 2023

Banania dhe diabeti

Vetitë ushqyese

Bananet janë fruta shumë energjike, të cilat përmbajnë 12-13 g karbohidrate të thjeshta për 100 gr porcion ushqimor: kjo karakteristikë i bën ato të papërshtatshme për konsum të shpeshtë në prani të diabetit mellitus.

Sheqernat që përmbahen në banane janë 83% monosakaride ose polimere të vogla dhe përmbajtja e fibrave dietike është shumë e ulët, rreth 1.8 g. Rezultati është një indeks glicemik mjaft i lartë, rreth 50.

Diabeti

Diabeti është një sëmundje kronike – degjenerative me natyrë dismetabolike, e karakterizuar nga hiperglicemia kronike dhe mosfunksionime të tjera të metabolizmit të karbohidrateve, lipideve dhe proteinave, të cilat shkaktojnë komplikime të shpeshta. Diabeti mellitus ndahet në:

  • Tipi 1 (gjithmonë i varur nga insulina)
  • Tipi 2 (zakonisht, JO i varur nga insulina)

Në terapinë dietike të diabetit të tipit 1, në mënyrë paradoksale, zgjedhja e ushqimit është më pak e rëndësishme në ekuilibrin e glicemisë; kjo është për shkak të administrimit të insulinës ekzogjene, doza e së cilës llogaritet në varësi të vaktit që do të konsumohet. Prandaj, përdorimi i bananes zbehet nga disa variabla shumë të rëndësishëm në diabetin e tipit 2. Këto janë:

  • ngarkesa glicemike
  • Indeksi glicemik
  • Kombinimi i dy faktorëve.

Në diabetin e tipit 2, ku insulina qarkulluese ka një origjinë endogjene (e prodhuar nga trupi), por funksionalisht është e ndryshuar nga rezistenca periferike, rregullimi i sasisë së karbohidrateve të thjeshta dhe shpejtësia me të cilën ato hyjnë në qarkullim kanë rëndësi thelbësore në ruajtjen e niveleve fiziologjike të sheqerit në gjak.

Frutat dhe diabeti

Është e vërtetë që bananet kanë karakteristika të ndryshme në bazë të shkallës së pjekurisë, megjithatë, në prani të diabetit mellitus tip 2, zgjedhja ushqimore e frutave duhet të orientohet domosdoshmërisht drejt produkteve me kalori të ulët, me një përmbajtje glucide modeste dhe të karakterizuar nga një ushqim i mirë.

Diabetiku mund të zgjedhë lirisht mes: kumbullave, grejpfrutit, mollëve jeshile, portokalleve, kivit, mollëve, dardhave, pjeprit, shalqinjve, pjeshkës, kajsisë, etj.

Përkundrazi, duhet të reduktohen në mënyrë drastike: bananet, rrushi, mandarinat, hurmat, fiqtë dhe të gjitha frutat shumë energjike dhe me sheqer. Për më tepër, do të ishte praktikë e mirë që të konsumoni porcione frutash më pak se ose të barabarta me 150 g dhe të reduktoni frekuencën e konsumimit në një ose dy copë në ditë.

Leave a comment

X