Cilat janë përfitimet e terapisë me oksigjen hiperbarik (HBOT)

Cilat janë përfitimet e terapisë me oksigjen hiperbarik (HBOT)
21 Jun 2024

Terapia me oksigjen hiperbarik (HBOT) nepermjet oksigjenit të pastër qe siguron per trupin ka si qellim të pershpejtoje procesin e shërimit natyror. Mjekët përdorin HBOT për të përshpejtuar shërimin e disa infeksioneve, plagëve të hapura dhe llojeve specifike të helmimeve. Ky trajtim bëhet në një dhomë nën presion të mbushur me oksigjen të pastër. Presioni i ajrit në dhomë rritet për të inkurajuar trupin të thithë sasinë e shtuar të oksigjenit. Ky proces ndihmon në luftimin e infeksioneve dhe parandalimin e dëmtimit të qelizave.

  1. Rritja e oksigjenimit në indet e trupit

Qelizat kanë nevojë për oksigjen për t’u shëruar. Ajri brenda një dhome hiperbarike është 100% oksigjen i pastër. Ajri që thithim zakonisht përmban rreth 21% oksigjen. Presioni i ajrit brenda dhomës rritet ngadalë në dy deri në tre atmosfere. Ky proces lejon trupin të thithë më shumë oksigjen dhe inkurajon rritjen e indeve të reja të shëndetshme aty ku është e nevojshme. HBOT mund të trajtojë një sërë kushtesh, duke përfshirë:

-Crush injuries (inde të privuara nga oksigjeni)

-helmimi nga monoksidi i karbonit dhe cianidi

-anemi e rëndë

-humbje e papritur e shikimit (nga bllokimi i rrjedhjes së gjakut)

-emboli ajrore ose gazi

-plagët dhe infeksionet e tjera të indeve të buta, duke përfshirë ulcerat e këmbëve diabetike dhe nekrozën

-gangrenë gazi

-dhimbje kronike

-indet e demtuara nga ekspozimi ndaj rrezatimit)

-sëmundja e dekompresionit (zakonisht në zhytës dhe minatorë)

-djegiet ose graftet e dëmtuara të lëkurës

-infeksione të rënda që janë rezistente ndaj antibiotikëve

-humbje e papritur e plotë ose e pjesshme e dëgjimit (pa burim të identifikueshëm dëmtimi)

  1. Permireson qarkullimin e gjakut

Hipoksia dhe hipoksemia përfshijnë të dyja një humbje të oksigjenit në gjak ose në indet e trupit. Indet vuajne nga mungesa e gjakut ose nga mungesa e gjakut të oksigjenuar siç duhet. HBOT rrit oksigjenimin e gjakut dhe përmirëson qarkullimin e tij në indet që mund të kenë qenë të privuar nga oksigjeni. Kjo terapi eshte e suksesshme në helmime si nga monoksidi i karbonit dhe cianidi. Ngopja e gjakut me oksigjen ndihmon në largimin e gazrave helmues jashtë trupit me një ritëm të shpejtë, duke reduktuar bllokimet dhe rrezikun e komplikimeve të mëdha shëndetësore.

  1. Riparon qelizat e gjakut

Rritja e oksigjenimit nxit angiogjenezën dhe neovaskularizimin. Enët e reja të gjakut mbështesin rritjen e indeve të shëndetshme duke shpërndarë lëndët ushqyese shumë të nevojshme për qelizat përmes gjakut të pasur me oksigjen që qarkullon në të gjithë trupin. HBOT rrit cilësinë e oksigjenit qe furnizon plagët e hapura, si ulcerat diabetike, duke mbështetur rritjen e shëndetshme të qelizave dhe riparimin e indeve.

  1. Nxit prodhimin e kolagjenit

Kolagjeni është thelbësor për shëndetin e lëkurës tuaj dhe organeve të tjera. Është proteina më e bollshme në trup. Kolagjeni përbën shumicën e indit tuaj lidhës, duke përfshirë muskujt, tendinat dhe ligamentet. HBOT stimulon rritjen e kolagjenit. Kjo nga ana tjetër promovon shërimin tek njerëzit, transplantet e lëkurës së të cilëve janë komprometuar ose dështojnë krejtësisht. Ndihmon gjithashtu në shërimin e lëndimeve nga rrezatimi në lëkurë që mund të ndodhin pas përfundimit të trajtimit të kancerit.

  1. Promovon shërimin e plagëve

Plaget ne trup mud te shfaqen nga infeksioni ose trauma serioze. Kur ndodh një plagë ose lëndim, enët e gjakut në atë zonë mund të dëmtohen ose këputen. Indet që rrethojnë plagën do të fillojnë të degjenerohen pas një periudhe të zgjatur të mungeses së oksigjenit. Oksigjeni shtesë i pompuar në gjak gjatë terapisë mund të ndihmojë në reduktimin e ënjtjes do mbështesi dhe do stimulojë shërimin. Trupi më pas mund të fillojë të shërojë dëmtimin e plagës duke tërhequr qelizat endoteliale të nevojshme për të riparuar plagën.

  1. Redukton efektet e baktereve dhe toksinave të dëmshme

HBOT rrit përqendrimin e oksigjenit në gjak që shpërndahet në inde. Kjo rrit rezistencen e qelizave ndaj infeksionit. Ndonjëherë bakteret mund te invadojne plagët e hapur. Nëse nuk trajtohet, kjo mund të shkaktojë dëme të rënda. Bakteret që hyjnë në tru, palcën kurrizore ose kockë mund të përbëjnë rreziqe shumë serioze për shëndetin. Ekspozimi i baktereve ndaj niveleve të rritura të oksigjenit mund të ndihmojë në çaktivizimin e toksinave vdekjeprurëse, pasi ato nuk mund të zhvillohen në atë mjedis. HBOT mund të rrisë qelizat e bardha të gjakut, duke i bërë ato më efikase në zbulimin e infeksionit dhe më të afta në eliminimin e patogjeneve.

  1. Redukton dhimbjen dhe ënjtjen

Dhimbja kronike mund të shfaqet papritur pa paralajmërim apo shkak të identifikueshëm. Është treguar se HBOT rrit cilësinë e jetës tek njerëzit që përjetojnë dhimbje muskuloskeletore në veçanti. Pjesëmarrësit ne nje stuim te kryer vitet e fundit, raportuan rritje të pragjeve të dhimbjes dhe funksionalitetit fizik, dhe një rënie në pikat e dhimbjes së ndjeshme. HBOT gjithashtu mund të zvogëlojë ënjtjen në lëndimet e plagëve, duke lejuar që plazma e pasur me oksigjen të arrijë në vendin e lëndimit dhe të përshpejtojë shërimin. Ky proces gjithashtu rigjallëron indet e shëndetshme në plagët e thella ku kocka është e ekspozuar dhe mishi përreth është nekrotizuar.

.

Leave a comment

X