Drip therapy- çdo gjë që duhet të dini rreth saj!

Drip therapy- çdo gjë që duhet të dini rreth saj!
13 Sep 2023

 

Terapia intravenoze (IV) është administrimi i vitaminave direkt në venë. Ju përfitoni nga trajtimi duke mundësuar që lëndët ushqyese të hyjnë në trup më shpejt përmes sistemit të qarkullimit të gjakut.

Profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të përdorin një IV për të ofruar ilaçe, vitamina, gjak ose lëngje të tjera tek ata që kanë nevojë për to.

Mjekët mund të ofrojnë terapi IV përmes një linje IV direkt në venë. Kjo anashkalon sistemin e stomakut në mënyrë që trupi të marrë më shumë lëngje shpejt.

Gjatë procedurës, një profesionist i kujdesit shëndetësor do të fusë një kanulë në venën e një personi, zakonisht në krahun e tij. Më pas ata mund të bashkojnë një tub me një qese IV që përmban lëngje, të cilat më pas pikojnë poshtë tubit direkt në venë.

Lëngjet ose ushqimi në terapitë IV janë specifike për çdo person që kërkon trajtim.

Përdorimet

Terapia IV mund të trajtojë:

 • dehidratim i rëndë me dhënien e lëngjeve
 • gjendjet shëndetësore duke administruar medikamente
 • dhimbje
 • humbja e gjakut nga transfuzioni i gjakut
 • kequshqyerja ose pamundësia për të marrë ushqim duke administruar lëndë ushqyese
 • Mjekët e përdorin teknikën si një mënyrë me veprim të shpejtë për të ushqyer lëngjet thelbësore në sistemin e trupit.

Terapia me vitaminë IV

Terapia me vitamina IV mund të administrojë një përqendrim të lartë të mineraleve dhe vitaminave drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut dhe jo përmes stomakut.

Një përzierje e njohur si burimi i besueshëm i koktejit të Myers përfshin doza të larta të vitaminave B dhe C, kalcium dhe magnez. Një profesionist mjekësor hollon vitaminat me ujë steril.

Ata më pas e vendosin lëngun në një qese IV me një tub të ngjitur në kanulë.

 

Llojet e tjera të terapive me vitaminë IV përfshijnë:

 • Sulfati IV i magnezit për astmën akute: Një studim i vitit 2018 zbuloi se ky trajtim ishte më i dobishëm sesa përdorimi i një nebulizatori, një pajisje për ilaçet inhaluese përmes një maskë fytyre ose zëri, për fëmijët me astmë akute.
 • Seleni IV për sindromën e shqetësimit akut të frymëmarrjes: Kjo mund të ofrojë ndihmë për njerëzit me sëmundje kritike që kanë nevojë për ventilim mekanik.
 • Vitamina C IV për kancerin: Profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të administrojnë doza të larta të vitaminës C për ata që jetojnë me kancer. Megjithatë, studiuesit nuk e kanë vërtetuar efektivitetin e këtij trajtimi me studime.

Procedura

 1. Para procedurës, një profesionist i kujdesit shëndetësor do të zgjedhë një venë ku vendos kanulën. Ky mund të jetë burim i besueshëm në parakrah, kyç, në pjesën e pasme të dorës ose në pjesën e sipërme të këmbës. Nëse një venë është e vështirë për t’u gjetur, ata mund të përdorin një skanim me ultratinguj për të drejtuar gjilpërën.
 2. Pasi të kenë gjetur një venë, profesionisti i kujdesit shëndetësor do të dezinfektojë zonën përpara se të fusë një gjilpërë të imët të ngjitur në kanulë. Ata mund të përdorin shirit ngjitës për të mbajtur kanulën në vend.
 3. Pasi kanula të vendoset, profesionistët e kujdesit shëndetësor do të përdorin tub për ta lidhur atë me IV.
 4. Gjatë infuzionit, një profesionist i kujdesit shëndetësor do të kontrollojë rregullisht kanulën për të siguruar që IV po rrjedh siç duhet dhe nuk ka dhimbje ose ënjtje në zonë.
 5. Pasi të përfundojë infuzioni i terapisë IV, profesionisti i kujdesit shëndetësor do të shkëputë kanulën nga tubi dhe do ta heqë atë nga vena.
 6. Më pas ata do të ushtrojnë presion mbi plagën e futjes për të ndihmuar në ngadalësimin e çdo gjakderdhjeje.
 7. Për procedurat që kërkojnë një IV të rregullt, profesionistët e kujdesit shëndetësor do ta lënë kanulën në vend.

Përfitimet

Përfitimet e përdorimit të terapisë IV në një mjedis të kujdesit shëndetësor përfshijnë :

 • Shpejtësia: Duke futur medikamente, lëndë ushqyese dhe lëngje direkt në venë, profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të ndihmojnë një pacient të shërohet shpejt. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme nëse personi ka nevojë për lëngje ose elektrolite shpejt, si për shembull gjatë dehidrimit të rëndë.
 • Efikasiteti: Terapia IV anashkalon sistemin gastrik, kështu që trupi mund të thithë më shumë lëngje pa pasur nevojë të kalojnë nëpër sistemin tretës. Kjo e bën më të lehtë ofrimin e shpejtë të mjekimit për organet e synuara.
 • Komoditeti: Pasi një profesionist mjekësor fut një kanulë, ajo mund të qëndrojë atje për disa ditë. Kjo do të thotë se ata mund të ofrojnë trajtim të rregullt pa futur vazhdimisht një gjilpërë për të dhënë më shumë lëngje.

Efekte anësore

Megjithëse terapia IV është përgjithësisht e sigurt dhe efektive, ajo mund të shkaktojë efekte anësore. Këto mund të përfshijnë:

 • dëmtimi i enëve të gjakut
 • gjakderdhje nga vendi i futjes
 • ënjtje në zonë
 • inflamacion i venave nëse IV është i pranishëm për një kohë të gjatë
 • mavijosje në vendin e futjes

Për një parë se cili koktejl vitaminash është i nevojshëm për ju, lihet paraprakisht një konsultë me doktoreshën, e cila ju përcakton dhe një sërë analizash që mund të jenë të nevojshme para kryerjes së seancës.

Leave a comment

X