Fuqia shëruese e terapisë me oksigjen hiperbarik

Fuqia shëruese e terapisë me oksigjen hiperbarik
19 Jul 2023

Terapia me oksigjen hiperbarik (HBOT) është një trajtim joinvaziv, pa dhimbje që mbështet aftësitë natyrore shëruese të trupit. Ai e bën këtë duke dhënë përqendrime të larta të oksigjenit në qarkullimin e gjakut për të ndihmuar në shërimin e plagëve, lëndimeve dhe infeksioneve të vazhdueshme.

Përfitimet e HBOT

Në kushte normale, ajri që thithim përmban një përzierje gazesh, nga të cilat rreth 21 për qind është oksigjen. Gjatë HBOT, një pacient merr oksigjen 100 për qind të pastër, oksigjen të shkallës mjekësore. Ata e bëjnë këtë ndërsa pushojnë në një dhomë të krijuar posaçërisht me presion.

Përqendrimet e larta të oksigjenit mund të rrisin fuqinë shëruese të trupit tuaj për të riparuar veten, për të rehabilituar një dëmtim ose për të nxitur shërimin e një plage kronike. Mund të ndihmojë gjithashtu në rinovimin e qelizave dhe indeve që janë në rrezik të vdesin për shkak të furnizimit të zvogëluar të gjakut. HBOT promovon shërimin e plagëve dhe përfitime të tjera shëndetësore duke:

 • Rritja e qarkullimit të gjakut
 • Zvogëlimin e inflamacionit dhe ënjtjes
 • Dobësimi i baktereve që shkaktojnë infeksione
 • Rritja e aftësisë së trupit për të luftuar radikalet e lira (molekula të paqëndrueshme që mund të grumbullohen në qeliza dhe të shkaktojnë dëme)
 • Stimulimi i rritjes së enëve të reja të gjakut

Si funksionon?

Normalisht, oksigjeni që thithim shpërndahet në inde dhe organe në trup nga qelizat e kuqe të gjakut. Gjatë HBOT, mjedisi nën presion lejon që oksigjeni të shpërndahet drejtpërdrejt në plazmën e gjakut – një përbërës i lëngshëm i gjakut që transporton proteinat, hormonet dhe lëndët ushqyese. Plazma përbën më shumë se gjysmën e vëllimit të përgjithshëm të gjakut të trupit.

Plazma mbart oksigjenin e pastër thellë në indet e trupit, duke përfshirë sistemin limfatik dhe lëngun cerebrospinal që rrethon trurin dhe palcën kurrizore. Kjo rezulton në një përqendrim shumë më të lartë të oksigjenit brenda trupit – deri në 1000 për qind më të lartë ose më shumë se zakonisht. Në njerëzit me kushte të caktuara mjekësore, ky shpërndarje e oksigjenit shumë të përqendruar nëpërmjet plazmës mund të jetë terapeutike dhe të rrisë aftësinë natyrale të trupit për t’u shëruar.

Kushtet e trajtuara nga HBOT

Terapia me oksigjen hiperbarik është aprovuar nga FDA për të trajtuar një shumëllojshmëri të gjerë sëmundjesh dhe lëndimesh, duke përfshirë plagët e vështira për t’u shëruar ose kronike. Disa nga kushtet që mund të trajtohen me HBOT përfshijnë:

 

 • Helmimi me monoksid karboni
 • Lëndimet e shtypura
 • Ulçera e këmbës diabetike
 • Transplantet dhe flapat e grafteve te lëkurës
 • Gangrenë
 • Infeksionet nekrotizuese të indeve të buta (ndodh kur shumica ose të gjitha qelizat në një zonë të caktuar të trupit vdesin për shkak të sëmundjes, dëmtimit ose furnizimit të zvogëluar të gjakut)
 • Osteomielitis (infeksion dhe/ose inflamacion që ndodh në kocka)
 • Dëmtimi i indeve të lidhura me rrezatim
 • Djegie të rënda
 • Ishemia traumatike (një gjendje në të cilën qarkullimi i gjakut është i kufizuar në një pjesë të trupit)

Terapia me oksigjen hiperbarik është shumë e sigurt, me pak rreziqe dhe efekte anësore. Në raste të rralla, pacientët mund të përjetojnë efekte anësore të trajtueshme, të tilla si dëmtim i presionit në vesh ose mushkëri, sheqer të ulët në gjak ose ndryshime të përkohshme të shikimit.

Çfarë ndodh gjatë një seance trajtimi HBOT?

Pasi mjeku juaj të ketë përcaktuar se HBOT është një opsion i përshtatshëm për ju, ai ose ajo do të zhvillojë një plan trajtimi bazuar në gjendjen tuaj specifike, ashpërsinë e simptomave dhe qëllimet tuaja shëndetësore. Kjo do të ndihmojë në përcaktimin e numrit të seancave të trajtimit dhe nivelin e presionit në dhomë. Shumë kushte do të kërkojnë 20-40 trajtime gjatë një periudhe katër deri në gjashtë javë, me çdo seancë që zgjat nga 70 minuta deri në dy orë.

A është HBOT i duhuri për mua?

Terapia me oksigjen hiperbarik nuk është e përshtatshme për të gjithë dhe kërkon një angazhim të konsiderueshëm nga pacienti për të ndjekur të gjitha seancat e përshkruara. Nëse kjo terapi rekomandohet për ju, ne ju inkurajojmë të keni një bisedë të thellë me mjekun tuaj për të diskutuar përfitimet dhe rreziqet e mundshme të këtij trajtimi shumë të specializuar.

Leave a comment

X