Metalet e rënda në ushqimin për fëmijë

Metalet e rënda në ushqimin për fëmijë
6 Dec 2023

Metalet e rënda në ushqimin për fëmijë

Lajmet për metalet e rënda që gjenden në ushqimin për fëmijë mund t’i lënë prindërit me shumë pyetje.

A mundet që metalet e rënda në ushqimin për fëmijë ta dëmtojnë fëmijën tim?

Nivelet e ulëta të metaleve të rënda që gjenden në ushqimet për fëmijë ka të ngjarë të jenë një pjesë relativisht e vogël e rrezikut të përgjithshëm të ekspozimit ndaj metaleve toksike të fëmijës. Megjithatë, ekspozimi nga të gjitha burimet duhet të minimizohet. Ekspozimi ndaj metaleve toksike mund të jetë i dëmshëm për trurin në zhvillim. Është e lidhur me probleme me të mësuarit, njohjen dhe sjelljen. Por mbani në mend se shumë faktorë gjenetikë, socialë dhe mjedisorë ndikojnë në zhvillimin e shëndetshëm të trurit dhe ekspozimi ndaj metaleve toksike është vetëm një nga këta faktorë.

Si futen metalet e rënda në ushqime?

Metalet gjenden natyrshëm në koren e Tokës. Ato gjithashtu lëshohen në mjedisin tonë si ndotje dhe futen në ujë dhe tokë që përdoret për të rritur ushqimin. Metalet gjithashtu mund të hyjnë në ushqim nga prodhimi dhe paketimi i tij. Disa nga metalet më të zakonshme që futen në ushqim përfshijnë arsenikun inorganik, plumbin, kadmiumin dhe merkurin.

Si mund ta reduktoj ekspozimin e foshnjës ndaj metaleve toksike?

Rregullat dhe rregulloret më të forta për testimin dhe kufizimin e sasisë së metaleve të rënda në ushqimet për foshnjat dhe fëmijët e vegjël janë më të rëndësishmet. Por ka disa hapa që prindërit mund të ndërmarrin tani për të zvogëluar rrezikun që fëmijët të ekspozohen ndaj metaleve toksike në dietën e tyre dhe nga burime të tjera:

  • Shërbejini një shumëllojshmëri ushqimesh. Jepini fëmijës tuaj një dietë të ekuilibruar që përfshin një shumëllojshmëri frutash, perimesh (lajeni në ujë të freskët përpara se të përgatisni dhe servirni), drithëra dhe proteina pa yndyrë. Ngrënia e një shumëllojshmërie ushqimesh të shëndetshme që janë të pasura me lëndë ushqyese thelbësore mund të ulë ekspozimin ndaj metaleve toksike dhe ndotësve të tjerë që gjenden në disa ushqime.
  • Lexoni etiketat. Përzierjet e ushqimit për fëmijë me shumë përbërës mund të jenë një opsion i mirë. Megjithatë, kini parasysh se shumë kanë të njëjtin përbërës të parë ose të dytë. Përzierjet e shijeve të ndryshme, si lakra jeshile/dardha dhe spinaqi/kungulli, për shembull, mund të kenë të dyja patatet e ëmbla si përbërësin e tyre të parë. Është e rëndësishme të lexoni etiketën e përbërësve për t’u siguruar që po ofroni një shumëllojshmëri të vërtetë ushqimesh.
  • Ndërroni drithërat tuaja. Drithërat e fortifikuara për foshnjat mund të jenë një burim i mirë ushqimi për foshnjat, por drithërat e orizit nuk duhet të jenë drithërat e parë ose të vetëm të përdorur. Orizi tenton të thithë më shumë arsenik nga ujërat nëntokësore sesa kulturat e tjera. Ju mund të përfshini një shumëllojshmëri drithërash në dietën e fëmijës suaj, duke përfshirë tërshërën, elbin, kuskusin, quinoa, farro dhe bulgur. Drithërat e foshnjave me shumë kokrra mund të jenë një zgjedhje e mirë. Mundohuni të shmangni përdorimin e qumështit të orizit dhe shurupit të orizit kaf, i cili ndonjëherë përdoret si ëmbëlsues në ushqimet e përpunuara të fëmijëve.
  • Kontrolloni ujin tuaj. Metalet e rënda mund të futen në ujin e rubinetit: për shembull, arseniku mund të kontaminojë ujin e puseve dhe tubat e vjetër mund të përmbajnë plumb. Ju mund të kontaktoni departamentin tuaj lokal të shëndetit për të testuar ujin tuaj nëse ky është një shqetësim.
  • Ushqeni me gji nëse është e mundur. Ushqyerja me gji, në vend të ushqyerjes me formulë, gjithashtu mund të ndihmojë në reduktimin e ekspozimit ndaj metaleve toksike.
  • Shmangni lëngjet e frutave. Ofrojini të vegjëlve dhe fëmijëve fruta të plota të prera në feta ose pure në vend të lëngjeve. Disa lëngje frutash mund të përmbajnë nivele të rëndësishme të metaleve të rënda. Plus, lëngu është i pasur me sheqer dhe jo aq i pasur me lëndë ushqyese sa frutat e plota.
  • Bëni zgjedhje të shëndetshme të peshkut. Disa lloje peshqish mund të jenë të lartë në një formë të merkurit të quajtur metilmerkur dhe metaleve të tjera. Më shqetësues janë peshqit e mëdhenj grabitqarë që hanë peshq të tjerë dhe jetojnë më gjatë, të tillë si peshkaqeni, peshku i përafërt portokalli, peshku shpatë dhe toni albacore/i bardhë. Ngrënia shumë e peshkut të kontaminuar mund të dëmtojë sistemin nervor në zhvillim të fëmijës. Por peshku është gjithashtu një burim i shkëlqyer i proteinave dhe lëndëve të tjera ushqyese që fëmijët kanë nevojë, dhe shumë prej tyre janë të ulët në merkur. Kërkoni opsione më të mira si toni i lehtë (i ngurtë ose i copëtuar), salmoni, merluci, peshku i bardhë dhe polaku.
  • Shumëllojshmëria është gjithashtu e rëndësishme për ushqimin e bërë në shtëpi për fëmijë. Ka disa përfitime për të bërë ushqimin tuaj për fëmijë të freskët në shtëpi: mund të jetë me kosto efektive, shmang ndotësit e mundshëm nga përpunimi ose paketimi, dhe ju mund të zgjidhni përbërësit. Por mbani në mend se ofrimi i një shumëllojshmërie ushqimesh është po aq i rëndësishëm kur përgatitni ushqimin tuaj për fëmijë sa kur blini ushqime të përgatitura për fëmijë.
  • Adresoni rreziqet e plumbit në shtëpinë tuaj. Ka mënyra të tjera të rëndësishme për të ndihmuar në reduktimin e ekspozimit të foshnjës tuaj ndaj metaleve toksike. Burimi më i zakonshëm i ekspozimit të plumbit, për shembull, është nga qërimi ose copëtimi i bojës nga shtëpitë e vjetra. Dheu, disa produkte kozmetike dhe erëza, uji dhe disa profesione dhe hobi mund të jenë gjithashtu burime ekspozimi.
  • Mos pini duhan ose vape. Tymi i dorës së dytë dhe i dorës së tretë si nga cigaret e zakonshme ashtu edhe nga ato elektronike, mund t’i ekspozojë fëmijët ndaj metaleve si kadmiumi dhe plumbi. Vaping lejon që metalet toksike nga bobinat e avullit të hyjnë në ajër dhe të thithen. Tymi i dorës së dytë gjithashtu përmban kimikate të dëmshme që mund të rrisin rrezikun e kancerit.

A është më i mirë ushqimi organik për fëmijë?

Ushqimet organike për fëmijë mund të kenë nivele më të ulëta të disa pesticideve dhe kimikateve të tjera. Meqenëse metalet e rënda gjenden në tokë dhe mund të futen në ushqimet e përgatitura nga përpunimi, megjithatë, ushqimet organike shpesh përmbajnë nivele të ngjashme të metaleve të rënda si ushqimet jo organike.

 

Për të pare nëse fëmija juaj ka një çekuilibrim në nivelin e metaleve të rënda dhe mineraleve, ju sugjerojmë të kryeni testin e mineralogramës pranë klinikës FitHealth.

Leave a comment

X