Ngrënia në këmbë: Pse është e keqe për shëndetin tuaj?

Ngrënia në këmbë: Pse është e keqe për shëndetin tuaj?
1 Sep 2023

Prezantimi

Koha e reduktuar dhe jeta e furishme e përditshmërisë bëjnë që edhe takimi me vaktet bazë të jetë më i shkurtër. Shpesh, pra, pushimi i drekës hahet në këmbë dhe shpejt.

Të ngrënit ulur ose në këmbë, pra qëndrimi gjatë vaktit, qoftë drekë apo darkë, në fakt luan një rol vendimtar kur bëhet fjalë për tretjen. Kjo shpjegohet me procesin e tretjes: stomaku tenton të zbrazet më ngadalë kur një person është ulur ose shtrirë sesa kur qëndron në këmbë.

Kjo është edhe për shkak të forcës së gravitetit. Megjithatë, ka disa aspekte negative që karakterizojnë vaktin e ngrënë në këmbë, si akumulimi i gazit abdominal dhe dhimbjet e lidhura me to, sasia e ushqimit të futur, ndjenja e ngopjes dhe akumulimi i peshës së dhënë nga ai i mëparshmi.

Ushqimi në këmbë: efekte negative

Efektet e padëshirueshme shëndetësore të të ngrënit në këmbë janë:

  • Fryrje dhe gazra të barkut
  • Porcione të pabalancuara: shumë të bollshme ose jo të mjaftueshme
  • Hani me nxitim
  • Tretje e keqe
  • Ndjenja e urisë
  • Akumulimi i peshës
  • Ndjenja e ankthit dhe zhgënjimit

Ngrënia në këmbë mund të çojë në gazra dhe fryrje. Kur hahet në këmbë, në një nivel fiziologjik gjaku tenton të migrojë më shumë drejt ekstremiteteve të poshtme, pra drejt këmbëve, duke pasur parasysh gravitetin. Kjo çon në një ulje të rrjedhjes së gjakut në zorrët dhe stomakun, organe përgjegjëse për procesin e tretjes. Karbohidratet, të cilat janë më komplekse për t’u tretur, do të shkaktojnë më shumë probleme dhe për këtë arsye do të shkaktojnë gazra dhe fryrje. Edhe një sanduiç i thjeshtë i ngrënë në këmbë mund të fryhet më shumë se një pjatë me perime të servirura me mish ose peshk.

Për më tepër, kur hani në këmbë, ju prireni të prezantoni ushqimin me epsh më të madh. Mungesa e kohës, mbi të gjitha, çon në marrjen më të shpejtë të ushqimit, duke e shoqëruar atë me ajër që shndërrohet në gaz të barkut.

Të hani në këmbë dhe të ndjerit  të ngopur

Ngrënia në këmbë ndikon në ndjenjën e ngopjes, d.m.th se sa ushqim është i pranishëm në stomak dhe për këtë arsye është në gjendje ta mbushë atë për të shkaktuar zgjatje, pasi keni ngrënë një vakt. Në këtë kohë, sinjale të caktuara dërgohen në receptorët e trurit, të cilat përkthehen në nevojën ose jo për të ngrënë më tej. Sa më shumë të jetë stomaku plot dhe sa më gjatë të mbajë ushqimin, aq më pak do të ndjeni uri. Kjo është arsyeja që shpjegon pse disa ushqime treten më shpejt se të tjerët. Karbohidratet komplekse ose ushqimet e përpunuara, për shembull, priren të rrisin urinë në krahasim me ushqimet që marrin më shumë kohë për t’u tretur, të tilla si fibrat dhe proteinat që kontribuojnë në ngopje më të madhe. ngrënia në këmbë zvogëlon ndjenjën e ngopjes dhe kjo çon në një rritje të sasisë së ushqimit

Jo vetëm si, por edhe sa shumë hani. Duke qëndruar në këmbë, ne jemi dëshmitarë të të ashtuquajturës mbingrënie: domethënë hamë shumë. Sasia e ushqimit, përveç që përtypet më shpejt, gjë që rezulton në vakte të përgjithshme më të shkurtra, mund të çojë në mbingrënie.

Konkluzione

Si përfundim, të hash në këmbë mund të jetë më pak ngopëse sesa të ngrënit ulur. Kjo ka pasoja negative për mirëqenien e organizmit: të ngrënit më shumë, të akumulimit të gazrave të zorrëve dhe të ënjtjes së barkut, të ngrënit më të shpejtë dhe ushqimeve edhe më pak të balancuara, por të disponueshme menjëherë. Megjithatë, ngrënia në këmbë mund të jetë e dobishme për njerëzit me refluks acidi dhe urth.

Po refluksi gastrik?

Për disa njerëz, qëndrimi në këmbë gjatë ngrënies mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të refluksit të acidit, një nga sëmundjet më të zakonshme gastrointestinale. Refluksi gastrik ndodh kur presioni i shtuar në stomak bën që përmbajtja e stomakut (përfshirë ushqimin, acidin dhe lëngjet tretëse) të kthehet në ezofag. Kjo shkakton simptoma që karakterizojnë çrregullimin e pluhurit, të tilla si: një ndjesi djegieje në gjoks (urth) ose fyt, ngërçe, shije të thartë në gojë dhe gromësirë ​​të shpeshta, ndër të tjera. Dhe rreziku i refluksit të acidit rritet kur shtriheni pas ngrënies. Kjo ndodh sepse, në këtë pozicion shtrirë, ushqimi dhe acidi mund të kthehen lehtësisht nga stomaku në fyt, i cili është në të njëjtin nivel. Prandaj, në këtë rast, pozicioni i drejtë do të ushtronte më pak presion në stomak, gjë që përkthehet në më pak refluks acidi dhe urth, duke ngrënë në këmbë.

Leave a comment

X