A e dini rëndësinë e lipidogramës?

A e dini rëndësinë e lipidogramës?
4 Sep 2023

Profili i lipideve është një grup testesh gjaku të dobishme për zbulimin e përqendrimit në gjak të yndyrave të veçanta ose lipideve themelore.

Ne masim:

 • Kolesteroli total: lipid esencial i marrë si me dietë (ushqimet më të pasura janë ato me origjinë shtazore si mishi, gjalpi, djathi dhe produktet e qumështit) dhe sintetizohen kryesisht nga mëlçia.
 • Kolesteroli HDL: i quajtur gjithashtu “kolesteroli i mirë”, i transportuar nga lipoproteinat me densitet të lartë nga zonat periferike të trupit në mëlçi për t’u metabolizuar. Sa më e lartë të jetë vlera e tij, aq më i mbrojtur jeni nga një rrezik i mundshëm kardiovaskular sepse aq më pak kolesterol do të grumbullohet në arterie.
 • Kolesteroli LDL: i përcaktuar edhe si “kolesteroli i keq”, i transportuar në qarkullim nga lipoproteinat me densitet të ulët me funksionin e transportimit të kolesterolit nga mëlçia në arterie. Bëhet fjalë për një faktor rreziku shumë të rëndësishëm për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare, ndaj përqendrimi i tij në gjak duhet të jetë sa më i ulët.
 • Trigliceridet: ato përfaqësojnë mënyrën në të cilën trupi ynë ruan yndyrën brenda indit Ato futen kryesisht me ushqim dhe janë një burim i rëndësishëm energjie.

Njohja e këtyre parametrave është shumë e rëndësishme për të pasur një vlerësim të shkallës së predispozicionit për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe është gjithashtu e dobishme për monitorimin e efektivitetit të një terapie të bazuar në barna për uljen e lipideve. Ai ndjek rëndësinë e përcaktimit krahas vlerës së kolesterolit total edhe të niveleve të kolesterolit HDL, LDL dhe triglicerideve në vlerësimin rutinë të profilit lipidik; në këtë mënyrë kemi një pamje më të gjerë të situatës dhe nevojës se cilat parametra duhen modifikuar për të përfituar një përmirësim në profilin e rrezikut.

Hulumtimet klinike theksojnë gjithashtu rëndësinë e raportit të triglicerideve/HDL, i cili nëse është më i ulët se 1.7 ul ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare. Në përgjithësi, vlerat e ulëta të kolesterolit total dhe LDL kolesterolit janë të dëshirueshme, sepse teprica e tyre në gjak përfaqëson një indeks rreziku për goditje në tru dhe atak në zemër, pasi ato favorizojnë formimin e pllakave aterosklerotike. Në të kundërt, vlerat e larta të kolesterolit HDL konsiderohen si një faktor mbrojtës për zemrën ose arteriet, ndërsa nivelet nën pragun janë një faktor rreziku për shfaqjen e sëmundjeve kardiovaskulare.

Ky informacion duhet të çojë në një menaxhim korrekt të yndyrave në dietë duke pasur parasysh se ato kanë një vlerë të madhe ushqyese, sepse ato hyjnë në përbërjen e membranave qelizore, janë burim energjie dhe ndihmojnë në mbrojtjen e organeve vitale si zemra, mëlçia, veshkat, truri.

Kush ka nevojë për analiza?

Lipidograma, pavarësisht nga mosha, u tregohet atyre kategorive të njerëzve që kanë:

 • indeksi i masës trupore është më i madh se 25;
 • ka rritje të presionit të gjakut;
 • diabeti (sheqeri i lartë në gjak);
 • perimetri i belit tek femrat më shumë se 80 cm, tek meshkujt – më shumë se 94 cm;
 • ka sëmundje të mëlçisë, veshkave, gjëndrave tiroide;
 • kishte të afërm të ngushtë me kolesterol të lartë dhe vdiq në moshën 50 vjeçare nga një goditje në tru ose sulm në zemër;
 • Përmbajtja e HDL-së zvogëlohet (me kusht që personi pi duhan);
 • ka sëmundje autoimune (reumatizma, lupus eritematoz dhe të tjera);
 • shtatzënia;
 • ka pasur sulme në tru, sulm në zemër, dhimbje gjoksi;
 • meshkuj të moshës 40 vjeç e lart;
 • gratë e moshës 50 vjeç e lart.

Për më tepër, një profil lipidësh përshkruhet nëse kryhet trajtimi me barna të kolesterolit për të vlerësuar efektivitetin e tyre.

Hiperkolesterolemia

Nëse profili i lipideve tejkalon normën, mjeku vendos diagnozën e hiperkolesterolemisë. Kjo është një lloj matrice për zhvillimin e aterosklerozës dhe dëmtimit të zemrës. Ekzistojnë dy lloje të patologjisë:

– Kongjenitale (primare). Kjo sëmundje trashëgimore shoqërohet me një defekt në gjenin përgjegjës për kolesterolin normal.

– Nënmoduli shoqërohet me sa vijon:

 • Diabeti. Duke rritur glukozën, gjaku trashet dhe kjo kontribuon në formimin e pllakave aterosklerotike. Shkelja dhe sinteza e yndyrave është shkelur. Gjaku përmban shumë acide yndyrore.
 • Reduktimi i ritmit të metabolizmit bazal – hipotiroidizmi.
 • Në sëmundjet e mëlçisë dhe të rrugëve biliare, formohen gurë kolesteroli në fshikëzën e tëmthit.
 • Efektet e disa diuretikëve mjekësorë, imunosupresantëve dhe beta-bllokuesve.
 • Ndikon edhe ushqimi – teprica e karbohidrateve, abuzimi me ushqimet e skuqura dhe të yndyrshme.

Si të përmirësoni performancën?

Nuk ka nevojë të kërkoni për magji dhe ilaçe magjike, në mënyrë që profili juaj i lipideve të kthehet në normalitet. Çmimi i ushqimit të duhur dhe vizita në kompleksin sportiv do të jetë dukshëm më i ulët se ai që duhet të përballet me kolesterolin “i keq” dhe pasojat negative të tij. Shprehja e vjetër “Ne jemi ajo që hamë” vjen në mendje. Kufizoni kryesisht përdorimin e ushqimeve të skuqura, brumërave, yndyrave shtazore, ëmbëlsirave, ushqimeve të kripura. Përfshini më shumë fibra (bishtajoret, perimet, drithërat, frutat) në dietën tuaj, këto produkte marrin bilë të tepërt nga zorrët, duke e bërë më të vështirë për t’u futur  në gjak. Bila njihet si “bija e kolesterolit”. Hani më shpesh, por në pjesë të vogla. Kjo do të ndihmojë metabolizmin tuaj, do të humbisni peshë, do të ulni nivelet e kolesterolit.

Mënyra e shëndetshme e jetesës

Tani e dimë lipidogramën: çfarë është? Le të fillojmë të kthejmë performancën e saj në normalitet.

 • Për aktivitet fizik, filloni shëtitjet e vogla ditore për distanca të shkurtra. Pastaj mund të shkoni në ecje nordike me shkopinj, kjo do t’ju lejojë të stërvitni të gjithë trupin. Shumë e dobishme është çiklizmi dhe noti.
 • Bëni stërvitje në shtëpi, mos harroni jogën, ajo jo vetëm që forcon trupin, por ka një efekt të dobishëm edhe në psikikë. Lëvizni më shumë, pavarësisht nëse është pastrimi i shtëpisë, vallëzimi, puna në vend. Ushqimi i duhur së bashku me sportin redukton në mënyrë efektive peshën.
 • Luftoni stresin.
 • Buzëqeshni më shpesh, pa marrë parasysh çfarë.
 • Dëgjoni muzikën tuaj të preferuar, meditoni, lexoni libra interesantë.
 • Largoni emocionet negative.
 • Bëni gjërat tuaja të preferuara.
 • Bisedoni me miqtë dhe familjen.
 • Hiqni dorë nga zakonet e këqija.
 • Ndryshoni ambientin nëse nuk ndiheni rehat.

 

Leave a comment

X