Një pyetje e thjeshtë për t’ju ndihmuar të hani më intuitivisht

Një pyetje e thjeshtë për t’ju ndihmuar të hani më intuitivisht
21 Dec 2023

 

A po përpiqeni të hani në mënyrë intuitive, por jeni të shqetësuar se mentaliteti i dietës mund të jetë duke ndikuar në zgjedhjet tuaja ushqimore? Ky postim në blog ndan një pyetje të thjeshtë që mund t’i bëni vetes për të ngrënë më intuitivisht.

A e keni gjetur ndonjëherë veten duke parë një sallatë në një menu, duke pyetur veten nëse dëshira juaj për ta porositur rrjedh nga kultura e dietës apo dëshira e vërtetë për të ngrënë një sallatë? Nëse po, nuk jeni vetëm.

Ky është një telash vërtet i zakonshëm. Shumë mendojnë se duan të hanë diçka që do ta kishin etiketuar më parë si zgjedhje “të shëndetshme” ose “e mirë”, por nuk janë të sigurt nëse është një shembull i mentalitetit të dietës që mbizotëron kudo, duke ndikuar në vendimin e tyre. Nëse po, si mund ta thoni?

Një nga sfidat me të cilat përballen shumica e njerëzve me ushqimin intuitiv është të kuptojnë se zgjedhjet e ushqimit nuk janë gjithmonë vendime të shkurtra dhe të thata midis zgjedhjes së “zgjedhjes së dietës” dhe “të ushqyerit intuitiv”. Me shumicën e vendimeve për ushqimin, ka faktorë të shumtë që ndikojnë në zgjedhjen tuaj, dhe ndonjëherë nuk është e qartë nëse po dëgjoni trupin tuaj ose ndonjë besim të vjetër të brendshëm për atë që “duhet” të hani. Duke përdorur shembullin e sallatës, po, ju mund të dëshironi vërtet diçka të freskët, krokante dhe hidratuese. Feta e kripur, bajamet e thekura dhe mollët e freskëta dhe të ëmbla në sallatë mund të apelojnë për shijet tuaja. Në të njëjtën kohë, mund të jetë edhe një pjesë prej jush që shpreson se porositja e sallatës do t’ju ndihmojë të humbni peshë, ose ndihet krenare për zgjedhjen “e virtytshme”.

Kjo pjesë e fundit – është mentaliteti i dietës. Por a do të thotë kjo se nuk duhet ta porosisni sallatën? A duhet të ndaloni së ngrëni sallatë derisa të zhdukni plotësisht çdo dëshirë për humbje peshe, apo të jeni në një vend ku mund t’i shihni sallatat si moralisht të barabarta me një burger?

Sigurisht që jo! Realiteti i praktikimit të të ngrënit intuitiv është se shpesh ka faktorë të shumtë që ndikojnë në zgjedhjet e ushqimit – preferencat e shijes, niveli i urisë, komoditeti/koha, disponueshmëria, shenjat sociale dhe po, mentaliteti i dietës mund të jetë një prej tyre. Vetëm për shkak se ju keni marrë një angazhim për të ndaluar dietën nuk do të thotë që dëshira për humbje peshe menjëherë (ose ndonjëherë!) largohet. Kjo do të thotë se mentaliteti i dietës ka të ngjarë të jetë i pranishëm në një farë mase ndërsa lundroni për të kuptuar se si të ushqeheni. Ushqimi intuitiv, veçanërisht në fazat e hershme, do të thotë të mësosh se si të ushqehesh sa duhet dhe të dëgjosh trupin tënd, edhe kur mentaliteti i dietës po krijon shumë zhurmë.

Ndërsa ua shpjegoj klientëve të mi, si mund të sigurohemi që mentaliteti i dietës të jetë shoferi i sediljes së pasme dhe jo ai që qëndron pas timonit?

Për të ndihmuar në zgjidhjen e konfuzionit, ka një pyetje që unë inkurajoj klientët e mi të praktikojnë pyetjen e vetes përpara se të marrin vendime për ushqimin

“Nëse do ta pranoja plotësisht dhe plotësisht trupin tim në përmasat aktuale, a do ta bëja sërish këtë zgjedhje?”

Nëse do ta pranonit trupin tuaj, a do ta porosisnit akoma sallatën, apo do të zgjidhnit diçka tjetër në meny?

 

Nëse do ta pranonit trupin tuaj, a do të vazhdonit të bënit recetën e brownies “të shëndetshme” apo do t’i fshinit disa nga një kuti?

Nëse do ta pranonit trupin tuaj, a do të zgjidhnit të hani oriz kafe dhe bukë me drithëra integrale, apo do të hani oriz të bardhë dhe bukë?

Përgjigja mund të jetë se ju ende do të porosisni sallatën dhe se në të vërtetë ju pëlqen shumë receta e brownies “të shëndetshme” dhe shijoni shijen e orizit kafe dhe bukës me drithëra të plota. Këtu nuk ka një përgjigje të drejtë apo të gabuar! Shpresojmë se duke e zbërthyer atë dhe duke imagjinuar një botë ku imazhi i trupit tuaj nuk po ndikon në zgjedhjet e ushqimit, do të jeni në gjendje të dalloni se sa nga kjo zgjedhje është nxitur nga ndjekja e humbjes së peshës dhe kur jeni duke marrë vendime që janë në përputhje me vlerat, nevojat tuaja fizike dhe mendore.

Leave a comment

X