Ozonoterapia, si funksionon dhe për cilat patologji indikohet?

Ozonoterapia, si funksionon dhe për cilat patologji indikohet?
7 Sep 2023

Oksigjeno-ozonoterapia është një trajtim mjekësor i bazuar në një përzierje të ozonit dhe oksigjenit që ka një veprim qetësues, anti-inflamator, antibakterial dhe rigjallëues të indeve. Falë përfitimeve të shumta, ju lejon të trajtoni një gamë të gjerë sëmundjesh dhe sëmundjesh, nga dhimbjet e shpinës për shkak të hernies së diskut dhe zgjatjeve, deri te sëmundjet e dhimbshme të kyçeve, si artriti dhe reumatizmi.

Ozoni: mbron nga rrezet UV dhe efektiv kundër baktereve, viruseve dhe kërpudhave

Ozoni është një gaz, molekula e të cilit përbëhet nga 3 atome oksigjeni të një natyre të paqëndrueshme . Më shumë se 90% e këtij gazi gjendet në stratosferë (rrip atmosferik afërsisht 10 deri në 50 km i lartë), ku formon një pengesë mbrojtëse të domosdoshme kundër rrezatimit UV të krijuar nga dielli.

Por ky nuk është i vetmi funksion i rëndësishëm që kryen. Ozoni është gjithashtu një baktericid, fungicid dhe inaktivues efektiv i viruseve dhe, në luftën kundër Covid-19, në fakt është përdorur për dezinfektimin e sipërfaqeve.

Për më tepër, ai është gjithashtu i pranishëm natyrshëm në trupin e njeriut. Prodhuar nga qelizat e bardha të gjakut, përdoret nga trupi ynë për t’u mbrojtur nga sulmet e baktereve, viruseve dhe kërpudhave.

Së fundi, ozoni ka aftësinë të përgjysmohet në një mjedis ujor, siç është trupi ynë, në rreth 20 minuta. Kjo karakteristikë ka bërë që ky gaz të përdorej edhe në fushën mjekësore, i përzier me oksigjen. Përqendrimet e ulëta të ozonit të përdorur në fakt garantojnë zhdukjen e plotë të tij në këtë periudhë kohore nga trupi ynë.

Përfitimet e ozonit

Administrimi i ozonit prodhon efekte të shumta të dobishme në trupin tonë. Veçanërisht:

nxit çlirimin e endorfinës, të ashtuquajturit “hormonet e mirëqenies”, të cilat bllokojnë transmetimin e sinjalit të dëmshëm dhe lëshojnë një ndjenjë euforie; ka një veprim anti-inflamator, pasi vepron: rritja e citokinave anti-inflamatore (molekulat e proteinave përgjegjëse për kundërveprimin e përgjigjes inflamatore të trupit tonë); zvogëlimi i sasisë së citokinave pro-inflamatore (të cilat në vend të kësaj nxisin inflamacionin), lejon optimizimin e lidhjes midis oksigjenit të thithur dhe qelizave të kuqe të gjakut (qeliza përgjegjëse për transportimin e oksigjenit në inde), duke rritur kështu furnizimin me oksigjen në indet periferike me një efekt rigjallërues; ka një efekt anti-plakje, pasi nxit aktivizimin e mekanizmave endogjenë anti-oksidues, d.m.th të produkteve direkt nga trupi ynë (glutathione e reduktuar dhe superoksid dismutaza), të cilat kundërveprojnë veprimin e radikalëve të lirë; ka një efekt lipolitik ose ‘shkrirës yndyrash’, pasi është në gjendje të zbërthejë acidet yndyrore me zinxhir të gjatë;

ka një veprim analgjezik, i rëndësishëm për relaksimin e muskujve dhe vazodilatimin dhe riaktivizimin e metabolizmit të muskujve.

Në fakt, favorizon oksidimin e laktatit ose acidit laktik, duke gjeneruar kështu një neutralizim të acidozës (sasi e lartë e acideve në trup). Për më tepër, një efekt analgjezik shtesë rrjedh nga induksioni i enzimave antioksidante.

Ozoni mundëson sintezën më të madhe të adenozinës trifosfatit, rezervës së energjisë së qelizave, e cila shkakton rithithjen e kalciumit dhe për pasojë edhe edemën.

Aftësia e tij oksiduese favorizon shkatërrimin e kapsulave dhe membranave bakteriale, duke i dhënë ozonit një funksion të theksuar antiseptik, në veçanti:

baktericid;

virus-statik, i cili parandalon infeksionin qelizor dhe rrjedhimisht riprodhimin e tij.

Si funksionon?

Oksigjeno-ozonoterapia mund të praktikohet nëpërmjet rrugëve të ndryshme të administrimit, për secilën prej të cilave kërkohet një përqendrim specifik i përzierjes së gaztë.

Metodat kryesore të administrimit janë:

 • intramuskulare;
 • subkutane;
 • rektal;
 • intra-artikulare;

Një aleat kundër shumë patologjive

Kjo terapi ka një fushë shumë të gjerë aplikimi. Në veçanti, rezultate të mira merren kundër dhimbjes dhe inflamacionit. Për këtë arsye, administrimi i ozonit dhe oksigjenit përdoret shpesh për trajtimin e:

 • patologjitë e dhimbshme të shtyllës kurrizore, për shkak të ngjeshjeve radikulare ose zgjatjeve të diskut;
 • patologjitë e dhimbshme të nyjeve në bazë atrosike-degjenerative;
 • plagët;
 • dukuritë e ngjitjes së lëkurës;
 • lipodistrofia, e cila është humbja jonormale e yndyrës në trup;
 • Rezultate të mira me këtë trajtim merren edhe në mjekësinë estetike, veçanërisht kundër papërsosmërive të celulitit

Efektet anësore të mundshme

Dhënia e ozonit përgjithësisht tolerohet mirë nga pacientët, me kusht që të administrohet nga mjekë të kualifikuar.

Megjithatë, mund të ndodhë që personi të ndjejë një ndjenjë rëndese dhe/ose djegie të lehtë, përgjithësisht me kohëzgjatje të shkurtër dhe rezolucioni spontan.

Rrallëherë, stimuli i dhimbshëm për shkak të shpimit të gjilpërës mund të gjenerojë një krizë vagale me ulje të presionit të gjakut, djersitje, ulje të ritmit të zemrës. Për shkak të natyrës së tij kalimtare, ky manifestim më së shpeshti nuk kërkon ndonjë trajtim farmakologjik.

Terapia me oksigjen-ozon nuk shkakton reaksione alergjike, pasi gazi i përdorur përbëhet vetëm nga atomet e oksigjenit. Megjithatë, ka disa komplikime që lidhen me përdorimin e gjilpërave për administrim, si p.sh.

 • hematoma, pas shpimit aksidental të një ene gjaku;
 • dhimbje ose ndjesi shpimi gjilpërash/shok elektrik, për shkak të shpimit aksidental të nervit”.

Kundërindikimet

 • shtatzënia;
 • hipertiroidizmi i manifestuar klinikisht;
 • defiçencë në G6PD;
 • epilepsi;
 • sëmundje të rënda kardiovaskulare dhe/ose hematologjike dhe/ose të frymëmarrjes në fazën klinike të dekompensimit;
 • duhet t’i nënshtrohet një operacioni që nuk mund të shtyhet.

 

Mund të rezervoni konsultën tuaj në 067 413 7773.

Leave a comment

X