Regjimi ushqimor i duhur pas të 50-ave

Regjimi ushqimor i duhur pas të 50-ave
23 Aug 2023

Me kalimin e viteve, qëndrimi në formë duket të jetë një objektiv gjithnjë e më i vështirë. Arsyet janë të ndryshme, duke filluar nga metabolizmi i cili ngadalësohet ndjeshëm pas një moshe të caktuar dhe nga vështirësia për të gjetur kohë dhe energji për t’u stërvitur vazhdimisht.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet të hiqni dorë, por përkundrazi, të rimendoni zakonet tuaja nga një këndvështrim tjetër, veçanërisht për sa i përket ushqimit. Është thelbësore të ndiqni dietën e duhur pas të 50-tave.

Cila është dieta më e përshtatshme pas moshës 50 vjeçare?

Për të mbajtur nën kontroll peshën tuaj mbi moshën pesëdhjetë vjeç dhe bashkë me të një nivel të mirë shëndeti, është shumë e rëndësishme të ndiqni një dietë sa më të shëndetshme, e cila bazohet kryesisht në themelet e piramidës ushqimore të Mesdheut.

Sipas këtij modeli, 55-69% e kalorive ditore që duhet të merren duhet të vijnë nga karbohidratet, 15% nga proteinat dhe rreth 25-30% nga yndyrat.

Karbohidratet që duhet të përfshihen në dietë janë buka integrale , makaronat, orizi integral dhe drithërat e tjera. Përveç intolerancave apo patologjive që ndalojnë konsumimin e tyre, këto ushqime janë të përshtatshme për të gjithë pa dallim. Ajo që ndryshon është vetëm sasia, e cila duhet të ulet paralelisht me kalimin e moshës.

Sa i përket proteinave, megjithatë, me plakjen do të ishte më mirë që gradualisht të rritet konsumi i atyre bimore dhe të zvogëlohet konsumi i atyre shtazore.

Ëmbëlsirat pas moshës 50 vjeçare duhen reduktuar në minimum, edhe sepse pikërisht nga kjo moshë rritet në mënyrë eksponenciale mundësia për të zhvilluar sëmundje metabolike si diabeti.

E njëjta gjë për yndyrnat, veçanërisht yndyrnat shtazore, përgjegjëse për përkeqësimin e patologjive që lidhen me sistemin kardiovaskular.

Përkundrazi, megjithatë, ajo që nuk duhet të ulet është marrja e ujit, pavarësisht se me avancimin progresiv të moshës ndjenja e etjes zbehet. Idealja do të ishte që gratë të pinë të paktën dy litra në ditë dhe burrat dy e gjysmë, duke i dhënë përparësi ujërave minerale me kalcium dhe sulfat-magnez.

Masat paraprake që duhen ndjekur pas moshës 50 vjeçare

Përveç këtyre rregullave ekzistojnë disa masa paraprake specifike, të cilat pas moshës 50 vjeç, do të ishte më mirë t’i ndiqnin sa më me përpikëri.

Para së gjithash, perimet duhet të jenë të pranishme në çdo vakt, por të gatuara në një mënyrë të lehtë dhe të shëndetshme dhe për këtë arsye duke u kufizuar në pak kripë, vaj ulliri ekstra të virgjër dhe, nëse dëshironi, uthull. Në këtë mënyrë, përveç futjes së lëndëve ushqyese tipike të këtyre ushqimeve, një yndyrë e dobishme si vaji integrohet në dietën e njeriut.

 

Drithërat janë ndër karbohidratet më të rekomanduara ndaj nëse doni të ndaheni mëngjesin ose pasdite me ushqime të shëndetshme, përveç frutave klasike, mund të konsumoni ushqime ose shufra drithërash, për aq kohë sa nuk përmbajnë sasi të tepërt sheqeri (pra nuk perbehen nga miell i rafinuar).

Në këtë kuptim, është më mirë të tregoheni të kujdesshëm edhe ndaj atyre që paraqiten si pa yndyrë, sepse shumë shpesh kjo mungesë kompensohet me një tepricë sheqernash, të cilët e mbajnë shijen sa më të pandryshuar.

Në vend të kësaj, ushqimi i padëshiruar dhe pijet e gazuara me sheqer duhet të eliminohen plotësisht ose të paktën të kufizohen shumë.

Probleme psikologjike që lidhen me ushqimin e gabuar

Arsyet pse, sidomos nga mosha e mesme, njerëzit luftojnë për të qëndruar në formë mund të jenë gjithashtu të natyrës psikologjike.

Rastet e të ngrënit konvulsiv dhe nervoz janë në fakt gjithnjë e më të shpeshta dhe shpesh ndodhin pas një periudhe stresi të madh, pas dhimbjeve të forta ose në lidhje me një gjendje depresioni.

Ngjarje të ngjashme, përveçse janë të dëmshme për psikikën, mund të çojnë në shtim të konsiderueshëm në peshë që në rastet më të rënda arrin deri në obezitet.

Fatmirësisht, edhe pse nuk është e lehtë për ta bërë këtë, ka mënyra për ta luftuar këtë sëmundje.

Para së gjithash, është thelbësore të pranoni problemin dhe, nëse kuptoni se nuk mund ta përballoni vetë, kërkoni ndihmë nga një specialist.

Më pas, ju duhet të përdorni fuqinë tuaj të vullnetit dhe të mos ndiheni tepër fajtor nëse herë pas here ndjeni nevojën për të rënë në “tundim”. Udhëtimi, në fakt, mund të jetë i gjatë dhe disa pengesa janë pjesë e tij.

Si të përballeni me ardhjen e menopauzës

Menopauza ndodh tek gratë rreth moshës 50 vjeç dhe kjo ngjarje fiziologjike gjeneron një ndryshim hormonal që ka pasoja në shumë aspekte, duke përfshirë ushqimin.

Në këtë periudhë të jetës, treguesi më i rëndësishëm është konsumimi i ushqimeve të pasura me kalcium, si produktet e qumështit, si dhe integrimi i tij me ushqime të tjera të pasura me të, si p.sh. sardelet dhe salmoni i konservuar. brokoli dhe bishtajore.

Edhe hekuri me menopauzë ka tendencë të ulet dhe për ta mbajtur atë në nivele të përshtatshme duhet të merrni të paktën 8 miligramë për ditë.

 

Marrja e alkoolit duhet të jetë e kufizuar, ndërsa për të mbajtur peshën nën kontroll, konsumi i proteinave bimore mund të rritet pak dhe ai i karbohidrateve të ulet, veçanërisht nëse ato vijnë nga ushqimet e ëmbla.

Leave a comment

X