Agjërimi (Intermittent Fasting): efektet dhe përfitimet

Agjërimi (Intermittent Fasting): efektet dhe përfitimet
22 Aug 2023

Agjërimi me ndërprerje: çfarë është?

Agjërimi është një sistem humbje peshe i bazuar në parimin të krijimit të një “dritareje” të agjërimit (korniza kohore) me një kohëzgjatje që ndikon në ekuilibrin e përgjithshëm të kalorive dhe metabolizmin hormonal. Në kushtet e abstinencës ushqimore, përveç një qetësie totale të insulinës (mos harroni se insulina është hormoni anabolik par excellence, por edhe përgjegjës për depozitimin e yndyrës), ka një rritje të ndjeshme të një hormoni tjetër: IGF-1 ose somatomedin (disa përmendin edhe një rritje e testosteronit). Mungesa e ndërprerë e ushqimit është përgjegjëse për sekretimin e GH (somatotropinës), i njohur si “hormoni i mireqenies”. Ndryshe nga insulina, GH, ndërkohë që rrit hipertrofinë, nuk shkakton depozitime yndyrore, por favorizon lipolizën e nevojshme për humbjen e peshës dhe përcaktimin e muskujve.

Ekzistojnë tre regjime kryesore dietike që përfshijnë agjërimin me ndërprerje: agjërimi ditor alternativ, agjërimi për 2 ditë në javë dhe agjërimi ditor (koha e ditës gjatë së cilës individi ha është i kufizuar në 8-12 orë dhe 12-14-16 orët e mbetura janë agjërimi).

Plan diete agjërimi me ndërprerje

Modeli i ushqimit me ndërprerje përbëhet nga 3 vakte ditore dhe 1 seancë stërvitore me një periudhë agjërimi prej 16 orësh.

Vakti i parë që duhet ngrënë sapo të ngriheni: burim proteinash dhe karbohidrate me indeks glicemik mesatar të ulët; pak yndyre

Vakti i dytë – mëngjesi: i plotë

Stërvitje (Stervitje me intensitet të lartë)

Vakti i tretë (të merret MENJËHERË pas stërvitjes) – dreka: e plotë

Dritarja e agjërimit nga rreth orës 13 ose 15 deri në mëngjesin e ardhshëm.

Përfitimet e agjërimit me ndërprerje

Disa specialistë propozojnë shërimin e mbipeshës dhe sëmundjeve metabolike nëpërmjet të ashtuquajturit agjërim terapeutik. Kjo praktikë kryhet në kushte të mbikëqyrjes mjekësore dhe mbështetjes ushqimore. Agjërimi mund të jetë i dobishëm ose i dëmshëm në bazë të disa faktorëve: kohëzgjatja, plotësia e abstenimit të ushqimit, kushtet patologjike për zbatimin e tij etj. Jo të gjitha format e agjërimit janë krijuar të barabarta; disa janë jashtëzakonisht te papershtatshme, të tjera më pak rraskapitëse dhe më racionale.

Disa studime kanë nxjerrë në pah përfitimet shëndetësore të agjërimit me ndërprerje në trup. Jo vetëm humbja e peshës dhe lufta kundër radikaleve të lira por edhe burime të afta për të rregulluar nivelet e sheqerit në gjak dhe inflamacionin. Nga pikëpamja e shëndetit kardiovaskular, agjërimi me ndërprerje përmirëson nivelet e presionit të gjakut, rrahjet e zemrës në pushim, nivelet e triglicerideve dhe kolesterolit në gjak dhe redukton stresin oksidativ të lidhur me zhvillimin e aterosklerozës.

Efektet në metabolizëm

Ushqyesit kryesorë thelbësorë për trupin tonë janë sheqernat (veçanërisht glukoza) dhe acidet yndyrore. Pas ngrënies, yndyrat e tepërta ruhen në indin dhjamor në formën e triglicerideve të cilat gjatë agjërimit zbërthehen në glicerinë dhe acide yndyrore. Mëlçia i shndërron acidet yndyrore në trupa ketonikë, të cilët furnizojnë shumë organe me energji (gjatë agjërimit: nivelet e trupave ketonikë rriten në gjakun e njerëzve rreth 8-12 orë pas ngrënies së vaktit të fundit). Ndryshimi i metabolizmit ndikon në rregullimin e niveleve të glukozës, presionit të gjakut, rrahjeve të zemrës dhe humbjes së yndyrës në bark.

Efektet në shëndet dhe plakje

Kufizimi i kalorive (ulja e marrjes së ushqimit) duket se është në gjendje të rrisë jetëgjatësinë. Në disa studime, njerëzit që i nënshtrohen agjërimit me ndërprerje kanë treguar: humbje peshe, reduktim të perimetrit të barkut, ndjeshmëri më të mirë ndaj insulinës dhe për rrjedhojë një rrezik më të ulët të zhvillimit të diabetit, qëndrueshmëri më të madhe muskulore dhe rritje të aftësive njohëse.

Zbatueshmëria afatgjatë

Pavarësisht nga përfitimet e ndryshme shëndetësore që i atribuohen agjërimit me ndërprerje, përfshirja e kësaj praktike në jetën e përditshme nuk është e lehtë: gjatë javëve të para, shumica e njerëzve përballen me zemërimin, nervozizmin dhe vështirësinë në përqendrim. Përpara se të filloni agjërimin me ndërprerje, është e nevojshme të kërkoni ndihmën e një nutricionisti për të siguruar një marrje të ekuilibruar të makro dhe mikro ushqyesve.

Leave a comment

X