Si ndihmon terapia me oksigjen hiperbarik në trajtimin e “këmbës diabetike”?

Si ndihmon terapia me oksigjen hiperbarik në trajtimin e “këmbës diabetike”?
6 Nov 2023

Terapia me oksigjen hiperbarik (HBOT) është një opsion trajtimi që përfshin një person që merr oksigjen të pastër në një dhomë të veçantë ose dhomë të vogël. Provat sugjerojnë se HBOT mund të ketë një sërë aplikimesh, duke përfshirë promovimin e shërimit të plagëve. Keshtu, mund të ndihmojë në trajtimin e ulçerës së këmbës diabetike.

Diabeti është një gjendje që ndikon në mënyrën se si trupi përpunon glukozën në gjak. Nëse nivelet e sheqerit në gjak nuk janë nën kontroll, kjo mund të rrisë rrezikun e komplikimeve. Komplikimet e mundshme përfshijnë problemet me këmbët për shkak të efekteve të diabetit në qarkullimin e gjakut, gjë që mund të ngadalësojë shërimin e plagëve.

Studiuesit vlerësojnë se 15-25% i njerëzve që jetojnë me diabet do të përjetojnë një ulçerë në këmbë gjatë jetës së tyre. Nga këta individë, rreth 6% do të kërkojnë shtrimin në spital për shkak të komplikimeve.

Ne keto raste mjeku sugjeron HBOT. Ky trajtim përdor një dhomë të veçantë në të cilën një person thith oksigjen në nivele më të larta të presionit të ajrit se mesatarja për të ndihmuar në mbushjen e gjakut me oksigjen të mjaftueshëm për të ndihmuar në riparimin e indeve.

Ekspertët mjekësorë e përkufizojnë HBOT si një trajtim që përfshin frymëmarrjen e një individi afër 100% të oksigjenit në një dhomë hiperbarike që është nën presion në presion më të madh se presioni i nivelit të detit. Termi hiperbarik i referohet një gazi që është në një presion atmosferik më të madh se zakonisht.

HBOT

Trupi ka nevojë për oksigjen për të funksionuar siç duhet. Ajri që njerëzit thithin zakonisht përmban 21% oksigjen. HBOT përfshin frymëmarrjen e oksigjenit pothuajse të pastër në një dhomë të veçantë për të ndihmuar mushkëritë të mbledhin më shumë nga ky gaz. Ky trajtim synon të rrisë oksigjenin në gjak për të ndihmuar në riparimin e indeve dhe rivendosjen e funksionimit normal të trupit. Ky oksigjen shtesë mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit, eliminimin e infeksioneve dhe nxitjen e shërimit të plagëve.

Gjatë HBOT, një person hyn në një dhomë të veçantë të njohur si një dhomë hiperbarike. Prodhuesit e projektojnë posaçërisht këtë dhomë që të përmbajë ajrin me presion afërsisht 1,5 deri në 3 herë më të lartë se ajri në atmosferë në nivelin e detit. Disa dhoma përshtaten për një person të vetëm, ndërsa të tjerat mund të strehojnë disa persona në të njëjtën kohë.

Disa nga kushtet më të zakonshme që HBOT mund të trajtojë përfshijnë:

efektet negative të terapisë me rrezatim

helmimi me monoksid karboni

infeksione të rënda bakteriale

sëmundja e dekompresionit tek zhytësit

plagët që janë të ngadalta për t’u shëruar, të tilla si ulçera e këmbës diabetike

Individët me plagë diabetike, mund të hyjnë në dhomën hiperbarike deri per 1-2 orë .Ata mund të kërkojnë 20–60 seanca HBOT.

A mund të ndihmojë në trajtimin e ulçerës së këmbës diabetike?

Burimi i Besuar i Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka dhënë miratimin e HBOT për trajtimin e 13 kushteve, duke përfshirë plagë të tilla si ulçera e këmbës diabetike. Shoqëria Mjekësore Undersea & Hyperbaric gjithashtu liston HBOT si një opsion trajtimi për ulcerat e këmbëve diabetike.

Një studim i vitit 2018 raportoi se HBOT ishte efektiv në trajtimin e 74.2% të rasteve të ulçerës së këmbës diabetike. Përdorimi i HBOT përmirësoi në mënyrë dramatike procesin e shërimit të ulçerës së këmbës në krahasim me metodat e tjera të trajtimit.

Gjatë procesit natyror të shërimit të plagëve, trupi përdor oksigjen për të stimuluar shërimin dhe rritjen e indeve të reja. HBOT ndihmon në nxitjen e formimit të enëve të reja të gjakut rreth zonës së plagës, dhe këto e furnizojnë zonën me më shumë oksigjen. Ky fluks i oksigjenit dhe lëndëve të tjera ushqyese shëruese ndihmon në gjenerimin e indeve të reja dhe të shëndetshme.

A mund të ndihmojë me simptoma të tjera të diabetit?

Edhe pse shërimi i ulcerave diabetike të këmbëve ka të ngjarë të jetë përfitimi më i njohur i HBOT në diabet, ky trajtim mund të ndihmojë gjithashtu me simptoma të tjera të diabetit, të tilla si:

Nivelet e sheqerit në gjak

Disa njerëz me diabet mund ta kenë të vështirë të mbajnë nivele të shëndetshme të sheqerit në gjak. Sheqeri jashtëzakonisht i lartë ose i ulët në gjak mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore.

Një studim i vitit 2015 thekson se për individët që jetojnë me diabet të tipit 2, seancat e rregullta HBOT mund të ndihmojnë në përmirësimin e tolerancës ndaj glukozës dhe niveleve të sheqerit në gjak. Arsyeja për këtë është se HBOT mund të shkaktojë uljen e sheqerit në gjak të njerëzve.

Retinopatia

Një ndërlikim tjetër i mundshëm i diabetit është retinopatia diabetike. Kjo i referohet dëmtimit të enëve të gjakut në sy që mund të rezultojë në probleme të shikimit.

Një studim i vitit 2020 sugjeron që HBOT mund të ndihmojë në parandalimin e retinopatisë diabetike ose të ngadalësojë përparimin e saj.

Për të caktuar orarin tuaj të konsultës për terapinë me oksigjen hiperbarik kontaktoni FitHealth Clinic.

Leave a comment

X