Si ndikojnë metalet e rënda në sjelljen e fëmijës tuaj?

Si ndikojnë metalet e rënda në sjelljen e fëmijës tuaj?
9 Mar 2024

Një epidemi e çrregullimeve të sjelljes së fëmijërisë po përfshin globin. Hulumtimet sugjerojnë se toksiciteti i metaleve të rënda mund të jetë një nga shkaqet themelore të çrregullimeve të sjelljes në fëmijëri, duke përfshirë ADHD, çrregullimin e spektrit të autizmit dhe tiket.

Çrregullimet e sjelljes: Një pandemi që paaftëson fëmijët tanë

Është normale që fëmijët të jenë energjikë dhe herë pas here të shpërqendruar, të mërzitur ose debatues. Megjithatë, kur këto sjellje bëhen shqtetsuese dhe shkaktojnë dëm për fëmijën ose të tjerët, mund të vendoset një diagnozë e një çrregullimi të sjelljes. Hulumtimet e fundit tregojnë se një në gjashtë fëmijë në Shtetet e Bashkuara është i prekur nga çrregullime të zhvillimit dhe të sjelljes, duke përfshirë çrregullimin e deficitit të vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD), çrregullimin sfidues kundërshtar, çrregullimin e spektrit të autizmit (ASD), çrregullimin e ankthit, çrregullimet e të mësuarit etj.

Sipas ekspertëve të neurologjisë Philippe Grandjean dhe Philip Landrigan në një raport të vitit 2014 në The Lancet Neurology, “një pandemi e heshtur e toksicitetit neurozhvillues” po pamundëson fëmijët në mbarë botën dhe po kontribuon në rritjen meteorike të ADHD, ASD dhe çrregullimeve të tjera të sjelljes.  Çfarë është përgjegjëse për ritmet në rritje të shpejtë të çrregullimeve të sjelljes tek fëmijët? Hulumtimet tregojnë se ekspozimi ndaj metaleve të rënda nxit toksicitetin neuro-zhvillimor dhe mund të jetë një nga shkaqet themelore të çrregullimeve të sjelljes në fëmijëri.

Mërkuri

Ekspozimi ne fëmijëri ndaj merkurit ndodh kryesisht përmes konsumimit të ushqimeve të detit dhe amalgamave dentare. Mërkuri është një neurotoksinë e fuqishme që kalon drejtpërdrejt përmes barrierës gjaku-tru dhe grumbullohet në indet e trurit dhe palcën kurrizore, duke ndërprerë funksionin neurologjik.

Fëmijët janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj efekteve të dëmshme të merkurit dhe një numër në rritje i kërkimeve tregojnë se ekspozimi ndaj merkurit shoqërohet me një rrezik në rritje të çrregullimeve të sjelljes.

Ekspozimi prenatal i merkurit, i matur përmes mostrave të gjakut të kordonit, lidhet me simptomat e ADHD-së tek fëmijët.

Një rishikim sistematik i 44 studimeve arriti në përfundimin se nivelet e merkurit ishin dukshëm më të larta në gjakun e plotë, qelizat e kuqe të gjakut dhe trurin e subjekteve autikë në krahasim me kontrollet. Përmbajtja e merkurit në ajrin e ambientit lidhet me një prevalencë të shtuar të autizmit tek fëmijët.

Plumbi

Plumbi është një toksin mjedisor i përhapur që ndikon negativisht në zhvillimin e sistemit nervor te fëmijët. Fëmijët mund të ekspozohen ndaj plumbit përmes bojës, pluhurit dhe tubave të ujit, si dhe ndaj papastërtive, ujit të pijshëm dhe ndotjes së ajrit.

 

Në studimet e kafshëve, ekspozimi para lindjes ndaj plumbit është gjetur të ndryshojë sinapset në tru, duke dëmtuar neurotransmetimin dhe sjelljet e të mësuarit. Fëmijët që u rritën pranë vendndodhjes së një ish-rafinerie plumbi u zbulua se kishin një rrezik më të lartë të ADHD.

Edhe nivelet shumë të ulëta të plumbit kanë efekte negative në trurin dhe sjelljen e fëmijëve. Nivelet e plumbit në gjak më pak se 1.8 μg/dL, shumë nën pragun e rekomanduar të CDC prej 5 μg plumb për dL gjak, shoqërohen me një rrezik në rritje të ADHD. Kjo sugjeron se nuk ka asnjë kufi të sigurt për ekspozimin e plumbit tek fëmijët.

Mangani

Mangani është një metal i rëndë që kërkohet nga trupi në sasi të vogla për të krijuar enzima antioksiduese, për metabolizmin e karbohidrateve dhe aminoacideve dhe për të nxitur zhvillimin e kockave dhe shërimin e plagëve. Mund të gjendet në ushqime të tilla si perimet me gjethe jeshile, çaji dhe bishtajore. Megjithatë, toksiciteti i manganit mund të ndodhë kur pluhuri i manganit nga burime të tilla si prodhimi kimik dhe saldimi thithet ose kur nivele të larta mangani janë të pranishme në ujin e pijshëm. Fëmijët e ekspozuar ndaj niveleve të larta të manganit përmes ujit të pijshëm janë zbuluar se përjetojnë funksione të zvogëluara intelektuale dhe probleme të sjelljes.

Alumini

Alumini është një metal i rëndë i përhapur i përdorur si një shtesë ushqimore dhe në enët metalike të gatimit, kanaçet e pijeve, antacidet dhe antidjersit. Alumini është shoqëruar me rënie të performancës në vëmendje, memorie dhe mësim, si dhe me një numër shqetësimesh të tjera shëndetësore.

Arseniku

Arseniku është bërë një ndotës i zakonshëm në tokë dhe ujërat nëntokësore për shkak të përhapjes së tij si një nënprodukt i proceseve të prodhimit industrial. Arseniku është gjithashtu i pranishëm në nivele të larta në shpendët e rritur në mënyrë konvencionale, të cilat ushqehen me barna që përmbajnë arsenik, dhe në oriz nga India dhe zona jashtë Kalifornisë. Nivelet e arsenikut në urinë janë shoqëruar me ulje të IQ-së tek fëmijët.

Si e dëmtojnë trurin metalet e rënda

Metalet e rënda kalojnë nëpër barrierën gjak-tru dhe grumbullohen në indet e trurit. Pasi në tru, ato dëmtojnë funksionin neurologjik përmes disa mekanizmave. Metalet e rënda zhvendosin mineralet thelbësore si zinku dhe hekuri që nevojiten për prodhimin e neurotransmetuesve. Metalet e rënda nxisin stresin oksidativ, i cili redukton plasticitetin neuronal dhe dëmton të mësuarit dhe sjelljen.

Alumini grumbullohet në qelizat imune të trurit. Kjo mund të provokojë një përgjigje imune inflamatore që në fund të fundit ndikon në funksionin dhe sjelljen neurologjike.

Si të shmangni metalet e rënda

Reduktimi i ekspozimit ndaj metaleve të rënda mund të ulë rrezikun e çrregullimeve të zhvillimit të fëmijërisë. Gratë shtatzëna duhet të jenë të ndërgjegjshme për ekspozimin ndaj metaleve të rënda, sepse metalet e rënda kalojnë placentën dhe mund të ndikojnë në trurin e fetusit në zhvillim. Prindërit me fëmijë të vegjël gjithashtu duhet të jenë të kujdesshëm pasi truri është veçanërisht i ndjeshëm ndaj ofendimeve toksike gjatë fëmijërisë.

Ka një sërë hapash që mund të ndërmerrni për të reduktuar ekspozimin ndaj metaleve të rënda

-Mos përdorni tigan alumini për gatim. Në vend të kësaj, zgjidhni çelik inox ose gize të emaluar.

-Zgjidhni ushqim deti të ulët në merkur. Salmoni i kapur i egër, sardelet dhe toni albacore janë ndër zgjedhjet me më pak merkur; peshkaqeni dhe peshku shpatë priren të jenë shumë më të lartë në merkur.

-Filtroni ujin tuaj të pijshëm dhe të tualetit. Investoni në një sistem filtrimi të ujit të pijshëm me cilësi të lartë që largon metalet e rënda.

-Zgjidhni pulën organike. Pula e rritur në mënyrë konvencionale është e lartë në arsenik.

-Kufizoni marrjen e orizit kafe dhe orizit të bardhë nga India. Orizi nga këto rajone ka tendencë të jetë i lartë në arsenik.

-Parandaloni hyrjen e ndotjes nga metalet e rënda në shtëpinë tuaj. Nëse keni fëmijë dhe punoni në prodhim, ndërtim ose në një profesion tjetër që përfshin ekspozimin e metaleve të rënda, lahuni dhe ndërroni rrobat menjëherë pas punës për të shmangur kontaminimin e shtëpisë tuaj me metale të rënda në pluhur, papastërti, etj.

Strategjitë për trajtimin e toksicitetit të metaleve të rënda tek fëmijët

Hulumtimet tregojnë se rrugët e detoksifikimit dhe ekskretimit përgjegjës për detoksifikimin e metaleve të rënda mund të jenë të dëmtuara te fëmijët me çrregullime të sjelljes. Megjithatë, duke përmirësuar rrugët e detoksifikimit, duke rimbushur mineralet dhe vitaminat thelbësore, dhe duke plotësuar me probiotikë, mund të jetë e mundur të lehtësohet toksiciteti i metaleve të rënda dhe të zvogëlohen simptomat tek fëmijët me çrregullime të sjelljes.

Pas kryerjes së analizave specifike, kujdesuni që të merrni sasinë e nevojshme të vitaminave dhe mineraleve ne organizëm, të cilat do të ndihmojnë që të ekskretoni metalet e rënda .

Fuqia e probiotikëve

Disa studime tregojnë se probiotikët lehtësojnë toksicitetin e metaleve të rënda. Hulumtimet rezulton se Lactobacillus rhamnosus dhe L. plantarum, që gjenden në supreme në ushqimet e fermentuara, mbrojnë kundër toksicitetit të metaleve të rënda. Këto gjetje sugjerojnë gjithashtu se një mikrobiom i shëndetshëm i zorrëve mund të mbrojë kundër toksicitetit të metaleve të rënda.

Kryeni matjen e metaleve të rënda në organizëm pranë FitHealth dhe merrni terapnë pastruese të përshtatshme.

Leave a comment

X