ÇFARË ËSHTË INSULINO-REZISTENCA DHE CILI ËSHTË ROLI I SAJ?

ÇFARË ËSHTË INSULINO-REZISTENCA DHE CILI ËSHTË ROLI I SAJ?
27 Feb 2024

Insulina është një hormon i përfshirë në procese të ndryshme brenda trupit, ku kontrolli i glicemisë (sasia e sheqerit në gjak) është sigurisht më i njohuri, megjithëse nuk është i vetmi.

Rezistenca ndaj insulinës është gjendja në të cilën qelizat reagojnë më pak ndaj sinjaleve të përcjella nga ky hormon; është jashtëzakonisht i zakonshëm në popullatë, aq sa studimet e kryera  kanë gjetur një formë pak a shumë të rëndë të tij në më shumë se 30% të banorëve. Është një gjendje e përfshirë në gjenezën e patologjive të njohura si diabeti mellitus i tipit 2 dhe sindroma e vezores policistike.

ÇFARË ËSHTË INSULINA DHE CILAT JANË FUNKSIONET E SAJ

Insulina sekretohet nga pankreasi dhe roli i saj kryesor është të rregullojë sasinë e lëndëve ushqyese që qarkullojnë brenda gjakut. Edhe pse ky hormon është i përfshirë kryesisht në menaxhimin e niveleve të sheqerit – veçanërisht glukozës – ai gjithashtu ndikon në metabolizmin e proteinave dhe yndyrave.

Pas tretjes së një vakti që përmban karbohidrate, nivelet e sheqerit në gjak rriten ndërsa ndodh përthithja nga zorrët. Si përgjigje, pankreasi lëshon insulinë në gjak, derisa të arrijë në qelizat e indeve të ndryshme dhe t’u sinjalizojë atyre që të tërheqin glukozën në qarkullim, me rezultat që nivelet e këtij sheqeri në gjak ulen. Ky funksion është veçanërisht i rëndësishëm pasi glukoza në sasi shumë të larta mund të ketë efekte toksike, duke shkaktuar dëme në qeliza.

Në rast të rezistencës ndaj insulinës, qelizat ndalojnë së reaguari ndaj insulinës kur ajo arrin sipërfaqen e tyre; Si përgjigje, pankreasi prodhon sasi edhe më të mëdha të saj, sasia e të cilesnë gjak rritet më tej, duke çuar në një gjendje të quajtur hiperinsulinemi. Kjo e rëndon akoma më shumë situatën, me rezultat që në një kohë të shkurtër do të ketë rritje si të nivelit të insulinës ashtu edhe të sheqerit në gjak, rezultat i përpjekjes joefektive të organizmit për të përmbajtur sasitë qarkulluese të sheqernave.

SHKAQET

Disa faktorë mund të kontribuojnë në zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës, por më i nënvlerësuari nga vetë pacientët është sasia e shtuar e yndyrave që qarkullojnë në gjak (përshkruar përgjithësisht si kolesterol). Rritja e yndyrës në gjak është kryesisht për shkak të dietës me kalori të lartë dhe indit dhjamor të tepërt, pra formës në të cilën yndyra rezervë akumulohet potencialisht pa kufi.

Pavarësisht rolit të rëndësishëm të yndyrave, është e rëndësishme të nënvizohet se gjendja e rezistencës ndaj insulinës mund të ndikojë edhe te personat me peshë normale ose nënpeshë. Në fakt, ka shkaqe të tjera të mundshme:

-nivele të larta të fruktozës kur vijnë nga sheqerna të shtuara, jo kur konsumohen me fruta (që përkundrazi shoqërohet shpesh me kontroll më të mirë të glicemisë);

-inflamacion kronik;

-stili i jetesës sedentare, pasi aktiviteti fizik priret të rrisë ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës;

-ndryshime të mikrobiotës së zorrëve: miliarda baktere jetojnë në zorrë në ekuilibër të përsosur me njëri-tjetrin dhe me trupin tonë. Nëse ka një përkeqësim të mjedisit të tyre, mund të lindin pasoja negative për metabolizmin, duke përfshirë rezistencën ndaj insulinës;

-Faktorët gjenetikë, në fakt disa grupe etnike – si afrikanë, hispanikë dhe aziatikë – janë më të rrezikuar.

SIMPTOMAT

Rezistenca ndaj insulinës fatkeqësisht nuk lidhet me zhvillimin e simptomave; kursi i tij është i heshtur dhe për këtë arsye shpesh nuk njihet nga pacienti.

KOMPLIKIMET DHE KUSHTET E LIDHURA

Rezistenca ndaj insulinës lidhet para së gjithash me sindromën metabolike, një gjendje e cila sheh praninë tek i njëjti individ i faktorëve të ndryshëm të rrezikut, si për diabetin e tipit 2, ashtu edhe për sëmundjet kardiovaskulare e më shumë. Shenjat dhe simptomat përfaqësohen nga presioni i lartë i gjakut, nivelet e larta të triglicerideve dhe sheqerit në gjak, por edhe vlerat shumë të ulëta të kolesterolit HDL – i njohur si “i mirë”.

Së fundi, disa studime kanë zbuluar gjithashtu një lidhje të caktuar me sëmundje të tjera, për shembull NAFLD – pra akumulimin e yndyrës brenda mëlçisë jo për shkak të alkoolizmit -, sindromën e vezores policistike, sëmundjen e Alzheimerit dhe forma të ndryshme të kancerit.

DIAGNOZA

Në mungesë të simptomave dhe shenjave, diagnoza shpesh ndodh në mënyrë të rastësishme, për shembull gjatë testeve të përshkruara për kushte të tjera (si në rastin e infertilitetit, kur dyshohet për praninë e sindromës së vezores policistike), ose pas vëzhgimit të mjekut të faktorëve të njohur të rrezikut. , të tilla si pesha trupore, shpërndarja e indit dhjamor dhe nivelet e yndyrës në gjak.

Ka disa metoda për të diagnostikuar rezistencën ndaj insulinës, ato të renditura më poshtë janë më të dobishmet në praktikën mjekësore.

 • Kryesorja midis tyre është testi i tolerancës së glukozës.
 • Mund të përdoret një indeks matematik i quajtur HOMA-IR, i cili është specifik për rezistencën ndaj insulinës.
 • Së fundi, është edhe matja e drejtpërdrejtë e insulinës në gjakun e agjërimit, pasi vlerat veçanërisht të larta të kësaj të fundit paraqesin tregues të saktë të ndjeshmërisë së ulët.

Hulumtime të ndryshme kanë treguar se si ndryshimet në stilin e jetës mund të përmirësojnë ndjeshëm gjendjen, në disa raste madje duke lejuar regres të plotë:

 • Rritja e aktivitetit fizik, sepse është në gjendje të stimulojë më mirë ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës, me një efekt pothuajse të menjëhershëm;
 • Humbni peshë duke kombinuar dietën dhe stërvitjen, veçanërisht nëse indi dhjamor mblidhet rreth organeve të brendshme të barkut;
 • Ndaloni pirjen e duhanit;
 • Përmirësimi i të ushqyerit, duke kufizuar ushqimet e paketuara dhe pijet me sheqer dhe duke favorizuar produktet me origjinë bimore, drithërat dhe peshkun;
 • Rritni konsumin e acideve yndyrore omega 3, për shembull përmes peshkut dhe farave vajore (liri, chia, kërpi, …), të cilat kanë një efekt të drejtpërdrejtë në uljen e sasisë së triglicerideve në gjak.
 • Përmirësimi i cilësisë dhe sasisë së pushimit të natës;
 • Reduktoni stresin, për shembull përmes teknikave të frymëmarrjes dhe meditimit;
 • Agjërimi me ndërprerje, një praktikë jo shumë e njohur, por që mund të zbatohet pa shumë vështirësi (ekskluzivisht përmes personelit mjekësor të specializuar).

Lista e sapo ekspozuar tregon ndryshimet kryesore të cilat, pasi të zbatohen, kanë demonstruar një ndikim pozitiv si në këtë gjendje specifike, ashtu edhe në cilësinë e jetës në përgjithësi, por është mirë të mbani gjithmonë parasysh se është thelbësore të kontaktoni mjekun për vlerësoni se cilat janë opsionet më të mira bazuar në gjendjen tuaj të përgjithshme shëndetësore.

Leave a comment

X