Si të balanconi hormonet për humbje peshe

Si të balanconi hormonet për humbje peshe
20 Nov 2023

Si të balanconi hormonet për humbje peshe

A keni vështirësi të humbni peshë edhe kur shkurtoni kaloritë, ndiqni një dietë për humbje peshe dhe ushtroheni rregullisht? Duket sikur, pavarësisht se çfarë bëni, nuk mund të humbni peshë? Merr zemër! ti nuk je vetëm. Një nga shkaqet më të zakonshme të vështirësisë së humbjes së peshës është një çekuilibër hormonal. Pabarazitë e hormoneve kanë qenë të lidhura me metabolizmin e reduktuar dhe rritjen e ruajtjes së yndyrës, gjë që mund ta bëjë të vështirë humbjen e peshës. Le të hedhim një vështrim se si të balancojmë hormonet për humbje peshe.

Çfarë janë hormonet?

Hormonet janë lajmëtarë kimikë përgjegjës për një sërë funksionesh në trup. Këto hormone thelbësore ndikojnë në shëndetin e meshkujve dhe femrave. Kur ndodh një çekuilibër hormonal, ai mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve serioze, duke përfshirë diabetin, çrregullimet autoimune, kancerin dhe sëmundjet e zemrës. Ndër të tjera, hormonet tuaja gjithashtu kontrollojnë se si trupi juaj reagon ndaj ushqimit. Më poshtë janë pesë hormonet që mund t’ju pengojnë të humbni peshë.

  • Kolecistokinina – Kolecistokinina është një hormon i shpërndarë në të gjithë sistemin nervor qendror dhe traktin gastrointestinal. Ai stimulon fshikëzën e tëmthit dhe pankreasin dhe njihet si hormoni i ngopjes. Kjo ju bën të ditur kur jeni të ngopur. Kur ky hormon nuk përgjigjet siç duhet, ju përfundoni duke ngrënë më shumë seç duhet.
  • Insulina – Insulina përdoret për të përpunuar sheqerin në lëndë djegëse. Rezistenca ndaj insulinës është shpesh për shkak të mungesës së stërvitjes, stresit të tepërt, konsumimit të tepërt të pijeve alkoolike dhe obezitetit. Kur shfaqet rezistenca ndaj insulinës, trupi fillon të ruajë yndyrën e tepërt, veçanërisht rreth barkut.
  • Ghrelin – Ghrelin quhet hormoni i urisë. Ky hormon i sinjalizon trurit kur trupi kërkon më shumë ushqim për të prodhuar energjinë që i nevojitet. Stomaku çliron grelinën dhe dërgon një sinjal urie në tru. Kur grelina dërgohet në kohën e gabuar, mund të ndiheni të uritur kur në fakt nuk jeni.
  • Leptin – Leptina është një shtypës i oreksit. Qelizat dhjamore lëshojnë leptinën për të bërë të ditur trupin se ka rezerva të bollshme energjie. Megjithatë, studiuesit kanë treguar se trupat e njerëzve të bëshëm nuk u përgjigjen atyre sinjaleve. Kjo rezulton të hani kur nuk jeni të uritur. Përveç kësaj, leptina kontrollon dëshirat. Kur trupi i përgjigjet në mënyrë të pahijshme sinjaleve të leptinës, mund të shfaqen dëshira.
  • Irisina – Irisina njihet si hormoni i ushtrimeve. Ky hormon ndihmon në shndërrimin e yndyrës në ind dhjamor kafe që mund të digjet lehtësisht nga trupi. Ky hormon lirohet nga muskujt gjatë ushtrimeve aerobike. Ndihmon në rritjen e metabolizmit.

Siç mund ta shihni, ka disa hormone që mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të humbur peshë dhe për ta mbajtur atë. Kur këto ose hormone të tjera çekuilibrohen, mund të ndodhë shtim në peshë.

Terapia hormonale për humbje peshe

A e dini se terapia e zëvendësimit të hormoneve mund t’ju ndihmojë të humbni peshë, ta mbani atë dhe të optimizoni shëndetin dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme? Hormonet bioidentike krijohen duke përdorur substanca natyrale që janë të ngjashme me hormonet që krijohen natyrshëm në trup. Këto hormone janë krijuar për të trajtuar çekuilibrat hormonalë dhe për t’i korrigjuar ato.

Përveç atyre të listuara më sipër, një numër i hormoneve seksuale si estrogjeni, progesteroni dhe testosteroni mund të çekuilibrohen. Kur ndodh një çekuilibër, shtimi në peshë, ndryshimet e humorit dhe vështirësitë e gjumit mund të pllakosin një individ.

Një nga pabarazitë më të zakonshme të hormoneve seksuale është progesteroni. Megjithëse progesteroni rritet dhe bie natyrshëm gjatë ditës, ndryshimet e mëdha të hormoneve mund të ndikojnë në disponimin tuaj dhe të rezultojnë në shtim në peshë, veçanërisht në pjesën e mesme. Përdorimi i hormoneve bioidentike ribalancon trupin tuaj dhe nxit humbjen e peshës kur ndiqen protokollet e tjera të humbjes së peshës. Shikoni strategjitë e mëposhtme të humbjes së peshës për t’ju ndihmuar të humbni peshë dhe ta mbani atë.

Bilanci i hormoneve për humbje peshe

Përveç terapisë së zëvendësimit të hormoneve, ka shumë gjëra që mund të bëni për të ndihmuar në balancimin e niveleve tuaja të hormoneve.

  • Dieta – Ngrënia e një diete të pasur me antioksidantë, vitamina dhe minerale është një nga mënyrat më të mira për t’ju ndihmuar të humbni peshë. Për më tepër, marrja e suplementeve të vitaminave dhe mineraleve mund të ndihmojë të siguroheni që trupi juaj të marrë ushqimin e duhur.
  • Proteinat – Shumica e përkrahësve të shëndetit po e kuptojnë gjithashtu rëndësinë e dietave me proteina. Proteina ndihmon trupin të përdorë insulinën në mënyrë korrekte, duke rezultuar në humbje më të madhe të yndyrës. Ngrënia e tre vakteve në ditë dhe disa ushqime të lehta gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të digjni yndyrën e tepërt.
  • Detoksifikimi do të ndihmojë gjithashtu në rivendosjen e hormoneve të trupit. Një program detoksifikimi përfshin ngrënien e ushqimeve të papërpunuara dhe pirjen e ujit të pastër të distiluar. Pasi të përfundojë procesi i detoksifikimit, është koha për të filluar një rutinë të terapisë hormonale për t’ju ndihmuar të rivendosni hormonet tuaja në linjë.
  • Gjumi – Sigurohuni që të pushoni sa duhet. Një nga shkaqet më të mëdha të çekuilibrit hormonal është mungesa e gjumit restaurues. Mbyllni të gjitha pajisjet elektronike të paktën 30 minuta para gjumit për të ndihmuar trupin të përgatitet për gjumë. Kur shkoni në shtrat, sigurohuni që dhoma të jetë e zezë dhe e freskët. Trupi prodhon melatoninë gjatë errësirës. Nëse nuk flini në errësirë, rezervat e melatoninës do të jenë të ulëta, gjë që mund të rezultojë në çekuilibër hormonal.

Leave a comment

X