Si të përmirësoni shëndetin tuaj mendor me ushqim

Si të përmirësoni shëndetin tuaj mendor me ushqim
10 Oct 2023

Si të përmirësoni shëndetin tuaj mendor me ushqim?

Shëndeti mendor ndikon në shëndetin fizik. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kujdeseni për të. Lajmi i mirë është se të ushqyerit mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e shëndetit mendor.

Konsumimi i mishit shoqërohet me një frekuencë më të madhe të emocioneve negative, si depresioni, zemërimi, konfuzioni, nervozizmi dhe ankthi. Ato janë më të zakonshme sesa në ato me një dietë me bazë bimore. Depresioni klinik është sëmundja mendore më e zakonshme. Ata që janë në depresion priren të kenë nivele të larta të aminooksidazës: enzima që priren të kufizojnë nivelet e serotoninës dhe dopaminës. Për këtë arsye, shkencëtarët mendojnë se depresioni mund të shkaktohet nga një nivel i ngritur i këtyre enzimave.Ata që hanë më shumë fruta dhe perime priren të jenë më të lumtur, më të qetë dhe kanë më shumë energji. Ndoshta, kjo është për shkak të fitonutrientëve që frenojnë natyrshëm këto enzima. Përkundrazi, mishi i pulës, viçi dhe derri, së bashku me vezët dhe peshkun kontribuojnë në rritjen e nivelit të acidit arakidonik në gjak, i shoqëruar me një rrezik më të madh të zhvillimit të formave të rënda të depresionit.Ne mund të përmirësojmë shëndetin mendor me ushqim. Le të shohim se si.

 • Ngrënia e frutave dhe perimeve ju ndihmon të jeni më të lumtur

Në shumë vende ka një rritje të sëmundjeve mendore. Është e rëndësishme të kërkoni një strategji efektive dhe të lirë për të përmirësuar mirëqenien psikologjike. Të ushqyerit mund të ndikojë pozitivisht në shëndetin tonë mendor.

Ata që hanë fruta dhe perime çdo ditë kanë më shumë gjasa të klasifikohen si “shumë të lumtur”, duke sugjeruar një korrelacion pozitiv midis gjendjes mendore dhe konsumit të këtyre ushqimeve. Sipas një studimi të kryer në Britaninë e Madhe, njerëzit që hanë deri në 7-8 porcione fruta dhe perime në ditë janë më të lumtur, edhe pas eliminimit të faktorëve të tjerë si të ardhurat, sëmundjet e tjera, ushtrimet, pesha, duhani. Konsumimi i frutave dhe perimeve, pra pavarësisht stilit të jetesës, do të kishte një përfitim në vetvete në gjenerimin e lumturisë dhe optimizmit.

Cila mund të jetë arsyeja? Shumë fruta dhe perime përmbajnë një nivel të lartë të vitaminës C, një faktor shoqërues në prodhimin e dopaminës. Për më tepër, antioksidantët që përmbahen në këto ushqime reduktojnë inflamacionin, duke nxitur një nivel më të lartë të mirëqenies së përgjithshme.

 • Luftoni depresionin me dietë

Depresioni prek miliona njerëz në mbarë botën, duke qenë i dyti në prevalencë vetëm pas sëmundjeve kardiovaskulare. Një faktor i zakonshëm i lidhur me depresionin është një nivel i lartë i inflamacionit. Ata që janë në depresion kanë një nivel të lartë të proteinës C-reaktive në gjakun e tyre, një shënues për inflamacionin.

 1. Dieta me bazë bimore

Në disa studime, është bërë e mundur të shkaktohet një gjendje depresioni përmes një rritje të inflamacionit në trup, për disa terapi me bazë interferoni kundër infeksioneve kronike. Një studim ndoqi dietën e 43,000 grave jo-depresive, duke kontrolluar se kush do të bëhej në depresion gjatë 12 viteve. Rezultati? Ata që hanin një dietë me më shumë pije me sheqer, drithëra të rafinuara dhe mish kishin më shumë gjasa të zhvillonin depresion. Dieta me bazë bimore është ajo që kundërshton më shumë procesin e inflamacionit. Është në gjendje të reduktojë nivelet e proteinës C-reaktive me 30% në dy javë, ndoshta falë vetive anti-inflamatore të antioksidantëve.

 1. Endotoksinat

Një tjetër shkak i inflamacionit përmes të ushqyerit janë endotoksinat. Endotoksinat, që gjenden në ushqimet me origjinë shtazore, janë të afta të shkaktojnë rritje të inflamacionit vetëm disa orë pas konsumimit të tyre. E gjithë kjo ndikon edhe në disponimin tonë. Injektimi i endotoksinave në trup rritet me shpejtësi:

 • Niveli i inflamacionit;
 • Ndjenja e depresionit;
 • Ndjenja e shkëputjes nga të tjerët.

Këto studime konfirmojnë se ushqimi është një aleat i fortë që mund të ndihmojë në parandalimin ose trajtimin e depresionit.

 • Ndryshimet që duhen bërë në dietën tuaj për të përmirësuar gjendjen shpirtërore

Hulumtimet shkencore thonë se konsumimi i më shumë frutave dhe perimeve:

 • Na ndihmon të ndihemi më të përmbushur;
 • Redukton nivelin e inflamacionit;
 • Redukton rrezikun e rënies në depresion.

Për të marrë rezultate maksimale, duhet të rrisim konsumin nga 5 në 7-8 porcione në ditë (një porcion është sasia që përshtatet në mënyrë ideale në grusht).

Si të bëhet? Frutat duhet të na shoqërojnë gjatë gjithë ditës: nga mëngjesi, me të paktën një porcion (një banane?) tek pushimet/snacket gjatë mëngjesit dhe pasdites, me një mollë dhe një frutë tjetër të stinës. Për më tepër, gjatë vakteve duhet të kemi zakon ta fillojmë vaktin me një sallatë të lehtë, me një perime me gjethe dhe një perime tjetër të stinës, në mënyrë që të ndihemi të ngopur para përfundimit të vaktit. Nëse i shtojmë një pjatë anësore burimit tonë të proteinave, mundësisht perimesh, tashmë kemi arritur në 7 porcione frutash dhe perimesh në ditë, pa shumë mundim.

Leave a comment

X