Zgjidhja për konstipacionin është: HIDROKOLONTERAPI

Zgjidhja për konstipacionin është: HIDROKOLONTERAPI
14 Oct 2023

Inercia e kolonit

Kapsllëku është një simptomë e zakonshme. Trajtimi për kapsllëkun shpesh përfshin modifikime të stilit të jetesës si rritja e marrjes së lëngjeve, konsumimi i më shumë fibrave dhe ushtrimet e rregullta.

Ndonjëherë, simptoma e kapsllëkut mund të përfaqësojë sëmundje serioze mjekësore si hipotiroidizmi ose diabeti. Anomalitë strukturore të zorrës së trashë, si ngushtimet e zorrës së trashë ose sëmundje të tjera të zorrës së trashë ose rektumit, mund të shkaktojnë gjithashtu kapsllëk. Kjo është arsyeja pse është e këshillueshme që të raportoni kapsllëkun te mjeku nëse është i vazhdueshëm ose i vështirë për t’u menaxhuar.

Disa individë që kanë kapsllëk kanë një çrregullim që përfshin nervat dhe muskujt që kontrollojnë procesin e defekimit. Anomalitë që prekin muskujt e legenit, nervat e shtyllës kurrizore dhe muskujt e rajonit anorektal mund të rezultojnë në zhvillimin e kapsllëkut. Gjendjet e këtij lloji quhen çrregullime të defekimit. Karakterizohen nga sforcim dhe zbrazje jo e plotë rektale.

Disa njerëz kanë kapsllëk për shkak të nervave dhe muskujve jonormalë të vetë zorrës së trashë. Tek këta individë, lëvizja e materialit brenda zorrës së trashë është dukshëm e vonuar. Njerëzit me veprim të vonuar të zorrës së trashë (i quajtur mjekësisht inercia e kolonit) kanë vështirësi me lëvizjen e jashtëqitjes përmes zorrës së trashë.

Në inercinë e zorrës së trashë, jashtëqitja mund të mbetet e ruajtur në pjesë të zorrës së trashë dhe të mos përparojë në mënyrë adekuate në pjesën e zorrës së trashë (rektosigmoid) përgjegjëse për shtytjen dhe transferimin e jashtëqitjes jashtë trupit – proceset e përfshira në defekimin.

Ekzistojnë një sërë kushtesh që mund të shkaktojnë ngadalësim të veprimit të zorrës së trashë. Medikamente të tilla si disa antihipertensivë, qetësues dhimbjesh që përmbajnë opioidë, antidepresivë, antipsikotikë dhe antikolinergjikë mund të ngadalësojnë veprimin e zorrës së trashë.

Hipotiroidizmi, diabeti dhe disa gjendje reumatologjike gjithashtu mund të ulin funksionin e nervave dhe muskujve brenda zorrës së trashë dhe të shkaktojnë kapsllëk të rëndë.

Së fundi, ka disa individë që zhvillojnë inerci të kolonit pa një shkak të identifikueshëm. Kjo gjendje quhet idiopatike. Më së shpeshti shihet tek femrat e reja.

Ndonjëherë inercia e kolonit shoqërohet me anomali në lëvizshmërinë e pjesës së sipërme të zorrëve, duke përfshirë zbrazjen e vonuar të stomakut dhe pseudo-obstruksionin e zorrëve të vogla (një çrregullim që shkakton simptoma të bllokimit, por jo bllokim aktual).

Për shkak se ka një numër të madh shkaqesh të mundshme për simptomat e kapsllëkut, mjeku juaj do të dëshirojë të rishikojë ilaçet që po merrni dhe mund të kryejë teste duke kërkuar për sëmundje ose për anomalitë e zorrës së trashë. Së fundi, mund të bëni testimin e funksionit anorektal për të përcaktuar nëse një çrregullim i këtij rajoni është i pranishëm.

Medikamentet

Nëse ndryshimet në dietë dhe laksativët nuk sjellin lehtësim, hidrokolonterapia mund të jenë hapi tjetër i duhur. Një procedurë që zgjat vetëm 45 minuta, arrin t’ju ndihmojë me konstipacionin.

Për të rezervuar një orar na kontaktoni në 067 413 7773.

Leave a comment

X