SIBO

SIBO
29 Nov 2023

SIBO

Rritja e tepërt bakteriale e zorrëve të holla (SIBO) ndodh kur ka një rritje jonormale në popullatën e përgjithshme bakteriale në zorrën e hollë – veçanërisht llojet e baktereve që nuk gjenden zakonisht në atë pjesë të traktit tretës. Kjo gjendje quhet ndonjëherë sindroma e syrit të verbër.

Rritja e tepërt bakteriale e zorrëve të holla (SIBO) zakonisht rezulton kur një rrethanë – si operacioni ose sëmundje – ngadalëson kalimin e ushqimit në traktin tretës, duke krijuar një terren mbarështues për bakteret. Bakteret e tepërta shpesh shkaktojnë diarre dhe mund të shkaktojnë humbje peshe dhe kequshqyerje.

Ndërsa SIBO është shpesh një ndërlikim i operacionit të stomakut (barkut), kjo gjendje mund të rezultojë gjithashtu nga probleme strukturore dhe disa sëmundje. Ndonjëherë nevojitet kirurgji për të korrigjuar problemin, por antibiotikët janë trajtimi më i zakonshëm.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e SIBO shpesh përfshijnë:

 • Humbje e oreksit
 • Dhimbje barku
 • Nauze
 • Fryrje
 • Një ndjenjë e pakëndshme e ngopjes pas ngrënies
 • Diarreja
 • Humbje e paqëllimshme në peshë
 • Kequshqyerja

 

Kur të shihni një mjek

Fryrja, të përzierat dhe diarreja janë shenja dhe simptoma të shumë problemeve të zorrëve. Shikoni mjekun tuaj për një vlerësim të plotë – veçanërisht nëse keni pasur një operacion abdominal – nëse keni:

 • Diarre e vazhdueshme
 • Humbje e shpejtë dhe e paqëllimshme në peshë
 • Dhimbja e barkut zgjat më shumë se disa ditë
 • Nëse keni dhimbje të forta barku, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

 

Pse zhvillohet rritja e tepërt bakteriale e zorrëve të vogla (SIBO)?

Zorra e hollë është pjesa më e gjatë e traktit tuaj të tretjes, me përmasa rreth 6.1 metra. Zorra e hollë është vendi ku ushqimi përzihet me lëngjet tretëse dhe lëndët ushqyese përthithen në qarkullimin e gjakut.

Ndryshe nga zorra juaj e trashë , zorra juaj e hollë zakonisht ka relativisht pak baktere për shkak të rrjedhjes së shpejtë të përmbajtjes dhe pranisë  biliare. Por në SIBO, ushqimi i ndenjur në zorrën e hollë bëhet një terren ideal për mbarështimin e baktereve. Bakteret mund të prodhojnë toksina si dhe të ndërhyjnë në përthithjen e lëndëve ushqyese. Produktet e shpërbërjes pas tretjes bakteriale të ushqimit mund të shkaktojnë gjithashtu diarre.

Faktoret e rrezikut

Faktorët që rrisin rrezikun e SIBO përfshijnë:

 • Kirurgjia gastrike për obezitetin ose ulcerat
 • Një defekt strukturor në zorrën e hollë
 • Një dëmtim në zorrën e hollë
 • Një kalim jonormal (fistula) midis dy segmenteve të zorrëve
 • Sëmundja e Crohn, limfoma e zorrëve ose skleroderma që përfshin zorrën e hollë
 • Historia e terapisë me rrezatim në bark
 • Diabeti
 • Divertikuloza e zorrëve të holla
 • Ngjitje të shkaktuara nga operacioni i mëparshëm abdominal

 

Komplikimet

Rritja e tepërt bakteriale e zorrëve të vogla (SIBO) mund të shkaktojë probleme të përshkallëzuara, duke përfshirë:

 • Absorbimi i dobët i yndyrave, karbohidrateve dhe proteinave. Kripërat biliare, të cilat normalisht nevojiten për të tretur yndyrat, shpërbëhen nga bakteret e tepërta në zorrën tuaj të vogël, duke rezultuar në tretje jo të plotë të yndyrave dhe diarre. Produktet bakteriale mund të dëmtojnë gjithashtu mukozën e zorrës së hollë, duke rezultuar në uljen e përthithjes së karbohidrateve dhe proteinave.
 • Bakteret mund të konkurrojnë për ushqimin në dispozicion. Dhe komponimet e prodhuara nga shpërbërja bakteriale e ushqimit të ndenjur gjithashtu mund të shkaktojnë diarre. Së bashku, këto efekte të rritjes së tepërt të baktereve rezultojnë në diarre, kequshqyerje dhe humbje peshe.
 • Mungesa e vitaminës. Si rezultat i përthithjes jo të plotë të yndyrave, trupi juaj nuk mund të absorbojë plotësisht vitaminat e tretshme në yndyrë A, D, E dhe K. Bakteret në zorrën e hollë sintetizohen si dhe përdorin vitaminën B-12, e cila është thelbësore për normalitetin, funksionimin e sistemit tuaj nervor dhe prodhimin e qelizave të gjakut dhe ADN-së.
 • Rritja e tepërt e baktereve mund të rezultojë në mungesë të B-12 që mund të çojë në dobësi, lodhje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në duar dhe këmbë dhe, në raste të avancuara, në konfuzion mendor. Dëmtimi i sistemit tuaj nervor qendror si rezultat i mungesës së B-12 mund të jetë i pakthyeshëm.
 • Kockat e dobësuara (osteoporoza). Me kalimin e kohës, dëmtimi i zorrëve nga rritja jonormale e baktereve shkakton përthithje të dobët të kalciumit dhe përfundimisht mund të çojë në sëmundje të kockave, siç është osteoporoza.
 • Gurët në veshka. Absorbimi i dobët i kalciumit gjithashtu mund të rezultojë në gurë në veshka.

Leave a comment

X